Певні страждання навколо об’єкту "лікарня"

13-а позачергова сесія Великодимерської селищної ради 27 травня стала першою за часи її роботи, коли вона не виглядала такою монолітною, як раніше. Питання, на якому «спіткнувся» депутатський корпус – це входження селищної ради до числа засновників та розподіл часток засновників Броварської лікарні, або як вона відтепер офіційно називатиметься – «Комунальне некомерційне підприємство «Броварська багатопрофільна клінічна лікарня» територіальних громад Броварського району Київської області». Є й скорочена назва закладу – КНП «Броварська багатопрофільна клінічна лікарня».

Великодимерська селищна рада зробила другий підхід до вирішення цього питання. Першого разу – відклали, провели, як скаже згодом заступник селищного голови Олександр Куценко, додатково наради, консультації.

Цього разу на сесію прибули переконувати димерських депутатів у доцільності та потребі приймати позитивне рішення щодо лікарні голова Броварської міської територіальної громади (БМТГ) Ігор Сапожко та його заступник Петро Бабич. Натомість очільник лікарні, депутат Київської облради Валентин Багнюк на сесію не прибув.

Міський голова розповів як було до цього і як є нині. Отже, до процесів децентралізації Броварська райлікарня (звична для нас назва) мала у засновниках у співвідношенні 50 на 50 Броварську міську раду та Броварську райраду. Правда, як наголосив пан Сапожко, навіть тоді реальне співвідношення у фінансування складало 60 на 40%, де більшість складали кошти Броварської міськради.

Після проведення децентралізації, утворення на території Броварщини (у старих межах) п’яти громад, в тім числі і Броварської міської, куди відійшли Требухів та Княжичі, наступили нові реалії. Тим паче, що Броварська райрада втратила можливість отримувати відповідні кошти та направляти їх на фінансування потреб медичного закладу.

  • Тому, зібралися голови всіх територіальних громад, - сказав Ігор Сапожко, - детально обговоривши ситуацію та склавши відповідний протокол, прийшли до розподілу часток у володінні лікарнею відповідно до кількості населення, яка має та чи інша громада. Цей протокол підписав і голова райради. Хочу також наголосити, що питання Статуту цього підприємства має виключно дві позиції: господарську та фінансову. Я не відмовлявся і не відмовляюся від того, що певну частину і господарської, і фінансової частини несло, несе і буде нести на собі місто. Але, окрім цього, є ще певні програми. І на сьогодні їх фінансування проходить за наступною формулою: 90%, або й 95% профінансувало місто, і лише 5% - район. Зрозуміло, що далі так продовжуватися не може. Ось чому ми з головами громад зібралися і підписали відповідний протокол.

Окрім того, зазначив міський голова, особисто він зацікавлений у подальшому розвитку інфраструктури лікарні, аби вона якомога більше послуг надавала людям. Наприклад, сьогодні передбачений ремонт інфекційного відділення, сума котрого складає 33 мільйони гривень. Співфінансування бере на себе місто.

Великі плани щодо дитячої лікарні. Ідея міста у наступному: мати в себе дитячу хірургію та дитячу реанімацію.

  • Мене не влаштовує, наприклад, що минулого року 600 дітей з Броварів та району прооперували в Боярці. Чому б це не робити у нас у Броварах? Це і людям зручніше, бо не треба далеко везти дітей, їхати до них. І, що теж важливе, за кожну послугу фінансування здійснює Національна служба здоров’я. Тобто, ми маємо тут робити це і отримувати відповідні кошти, - наголосив Ігор Сапожко.

Всі голови громад узгодили Статут підприємства, сесії чотирьох громад проголосували за нього. Залишилася Велика Димерка, і це ставить під загрозу фінансування закладу, його нинішнього стану та розвитку.

Сумніви депутатів Великодимерської громади полягали в площині – хто ж буде здійснювати керівництво лікарнею та хто конкретно призначатиме та звільнятиме головного лікаря. Ігор Сапожко на пряме запитання Олександра Фещуна щодо останньої позиції відповів відверто, що з боку Броварської міської ради це буде створений нещодавно відділ охорони здоров’я. А розмови про те, що лікарня надаватиме жителям району медичні послуги винятково на платній основі, міський голова назвав просто нісенітницею.

Сам проект рішення Великодимерської селищної ради представляв на сесії заступник селищного голови Олександр Куценко. Депутати проголосували і, зрештою, Великодимерська територіальна громада стає співзасновником КНП «Броварська багатопрофільна лікарня». Затверджено Статут.

Розподіл часток між співзасновниками наступний:

Броварська міська територіальна громада – 63%, або 72,6 млн грн.

Великодимерська селищна територіальна громада – 19,7%, або 22,7 млн.грн.

Калитянська територіальна громада – 6,7%, або 7,7 млн. грн.

Зазимська сільська територіальна громада – 5,6%, або 6,45 млн. грн.

Калинівська селищна територіальна громада – 5%, або 5,7 млн. грн.

За це важливе рішення Великодимерська селищна рада проголосувала наступним чином:

15 – «за», 1 – «проти», 3 – «утримались».

P.S. Це лише одне з багатьох рішень сесії селищної ради. Про решту – у наступній публікації.

Поділитися:
Актуальні новини
23.04.2024 16:32
Студія акторської майстерності  «V D Sound» працює над аудіоказкою
Після дебютної роботи над постановкою поеми Ліни Костенко «Маруся Чурай» юні актори під керівництвом Ольги Четвертак взялися опановувати новий формат роботи: діти працюють над озвученням казки…
23.04.2024 10:58
Робоча нарада з керівниками закладів освіти у Шевченківській гімназії
22 квітня 2024 року у Шевченківській гімназії за участі заступника селищного голови Олександра Рубанки та начальник Управління освіти, культури, молоді і спорту Великодимерської…
23.04.2024 10:50
Семінар-навчання для лідерів учнівського самоврядування,  педагогів-організаторів та заступників директорів з виховної роботи всіх закладів освіти Великодимерської громади.
22.04.2024 року Управлінням освіти, культури, молоді і спорту в рамках Програми розвитку молодіжної політики та національно-патріотичного виховання дітей та молоді Великодимерської селищної…
23.04.2024 10:46
Тиждень цивільного захисту стартував у Гололівському ліцеї.
Учням розповіли про мінну безпеку та пояснили як діяти при виявленні небезпечних предметів. Методистка навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Київської області…