ПАМ'ЯТКА: «Зберігання продуктів харчування в закладах торгівлі у разі відключення електроенергії»

З метою недопущення харчових отруєнь через споживання харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їх зберігання управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Броварського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області з врахуванням рекомендацій МОЗ пропонує Громадянам:

не готувати страви із запасом, страви, які приготували бажано вживати відразу (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години);

зберігати приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;

Позбудьтеся продуктів, які швидко псуються: це стосується м’яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів та їх залишків, якщо вони зберігалися більше ніж 4 години без електроенергії або джерела холоду;

продукти, які мають температуру не вище +4°С або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно заморозити повторно або приготувати;

у разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С;

при зберіганні відокремлювати сиру їжу від готової;

ретельно просмажувати чи проварювати продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

доводити страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

не розморожувати продукти за кімнатної температури;

використовувати чисту або очищену воду - бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню.

Операторам ринку, які здійснюють реалізацію харчових продуктів:

за відключення електроенергії, тримати дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин – у повній морозилці (24 годин – у напівпорожній морозилці);

продукти, які мають температуру не вище +4°С або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно заморозити повторно або приготувати;

у разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С;

не розморожувати продукти за кімнатної температури;

зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;

проводити регулярний моніторинг температурного режиму зберігання харчових продуктів та фіксувати щоденні записи їх виміру.

Управління

безпечності харчових продуктів

та ветеринарної медицини, державного

нагляду за дотриманням

санітарного законодавства

Броварського району

Поділитися:
Актуальні новини
30.08.2024 10:33
Серпнева педагогічна конференція
Напередодні нового навчального року освітянська делегація Великодимерської громади із зустрічним візитом відвідала Зазимську громаду, де взяла участь у спільній Серпневій педагогічній конференції …
30.08.2024 10:29
ОГОЛОШЕННЯ про умови проведення конкурсу з визначення підтримки суб’єктам господарювання для надання часткового відшкодування вартості придбаного суб’єктами господарювання насіння льону
Отримувачами коштів обласного бюджету є зареєстровані в Київській області суб’єкти господарювання, які в поточному бюджетному році придбали насіння льону українського виробництва. Часткове…
30.08.2024 10:26
ОГОЛОШЕННЯ про умови проведення конкурсу з визначення підтримки фізичним особам - власникам корів, які мають намір отримати часткове відшкодування вартості придбаної установки індивідуального доїння
Отримувачами коштів обласного бюджету є фізичні особи, у власності яких перебуває від двох корів, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства, які утримуються в…
30.08.2024 10:24
ОГОЛОШЕННЯ про умови проведення конкурсу з визначення підтримки надання дотації фізичним особам за утримання корів
Отримувачами коштів обласного бюджету є фізичні особи, у власності яких перебуває від двох корів, ідентифікованих та зареєстрованих відповідно до законодавства, які утримуються в Київській…