ПАМ'ЯТКА: «Зберігання продуктів харчування в закладах торгівлі у разі відключення електроенергії»

З метою недопущення харчових отруєнь через споживання харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їх зберігання управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Броварського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області з врахуванням рекомендацій МОЗ пропонує Громадянам:

не готувати страви із запасом, страви, які приготували бажано вживати відразу (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години);

зберігати приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;

Позбудьтеся продуктів, які швидко псуються: це стосується м’яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів та їх залишків, якщо вони зберігалися більше ніж 4 години без електроенергії або джерела холоду;

продукти, які мають температуру не вище +4°С або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно заморозити повторно або приготувати;

у разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С;

при зберіганні відокремлювати сиру їжу від готової;

ретельно просмажувати чи проварювати продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

доводити страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

не розморожувати продукти за кімнатної температури;

використовувати чисту або очищену воду - бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню.

Операторам ринку, які здійснюють реалізацію харчових продуктів:

за відключення електроенергії, тримати дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин – у повній морозилці (24 годин – у напівпорожній морозилці);

продукти, які мають температуру не вище +4°С або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно заморозити повторно або приготувати;

у разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С;

не розморожувати продукти за кімнатної температури;

зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;

проводити регулярний моніторинг температурного режиму зберігання харчових продуктів та фіксувати щоденні записи їх виміру.

Управління

безпечності харчових продуктів

та ветеринарної медицини, державного

нагляду за дотриманням

санітарного законодавства

Броварського району

Поділитися:

Актуальні новини
21.11.2024 15:20
Великодимерська громада увійшла до пілотного проєкту програми «Демократичне відновлення України»!
Наша громада одна з трьох у Київській області пройшла конкурсний відбір до проєкту, який реалізується Асоціацією міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD). В результаті…
20.11.2024 14:58
000 днів від початку повномасштабного вторгнення –патріотичний захід присвячений незламності українського народу відбувся у Гоголеві.
У місцевому будинку культури зібрались військовослужбовці, місцеві жителі, управлінці громади та родичі загиблих Героїв, аби віддати шану незламності духу захисників України. Для присутніх свою…
20.11.2024 14:40
Військові 3-ї окремої штурмової бригади висловили подяку Великодимерській громаді
«Завдяки цій допомозі бійці нашої бригади зможуть знищити ще більше ворогів». Військові 3-ї окремої штурмової бригади висловили подяку Великодимерській громаді. За гроші,виділені шляхом субвенції…
20.11.2024 09:39
«Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». У Великодимерській громаді відбувся інформаційно-просвітницький захід.
«Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». У Великодимерській громаді відбувся інформаційно-просвітницький захід. Спікеркою була регіональна координаторка Проєкту «Родина для кожної…