До уваги фермерів: пам'ятка про Африканська чуму свиней

11.07.2024
12:26

ПАМ’ЯТКА АЧС

З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації на території Броварського району та недопущення занесення африканської чуми свиней рекомендуємо власникам, які утримують поголів’я свиней, посилити заходи профілактики АЧС.

Африканська чума свиней – це одна з найбільш небезпечних інфекційних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно і характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами внутрішніх органів.

Щонеобхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней?

- вірус АЧС не передаєтьсялюдині і є безпечним для їїздоров’я;

- людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести збудник хвороби на іншу територію, де є сприйнятливі тварини;

- збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.

Що мають знати власники тварин про африканську чуму свиней?

АЧС - це:

  • гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко);

  • висококонтагіозна (надзвичайно заразна);

  • інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої);

  • вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому немає лікування);

  • хвороба (хворобливий стан організмутварина має підозрілий вигляд, не такий, як завжди);

  • хвороба свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).

Як відбуваєтьсязараження свиней?

Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина.

Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, що перебували в контакті з хворими тваринами, продуктами їх життєдіяльності (гній, сеча, сперма) чи забою (трупи, кров, м’ясо, сало, шкіри, кістки, внутрішніорганитощо) також здатні сприяти швидкому розповсюдженню хвороби.

Основним резервуаром захворювання є господарства населення та невеликі підсобні свиноферми, у яких широко практикується згодовування свиням харчових відходів.

Додатково ускладнює ситуацію проникнення АЧС у популяцію диких свиней, звідки цей патоген може деколи знову потрапляти до свійських свиней.

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно дотримуватися наступних правил:

- утримувати свиней у приміщенні, дотримуючись «закритого режиму» роботи;

- обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

- при вході у приміщення, де утримуються свині, обладнати дезкилимки;

- не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;

- не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;

- не купувати тварин у місцях стихійної торгівлі;

- не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;

- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою;

- ретельно і комплексно боротися з гризунами;

- проводити ідентифікацію і реєстрацію тварин у державних установах ветеринарної медицини.

Що має зробити людина, у якої захворіла або загинула свиня?

!!! У разі виявлення нетипових змін у поведінці тварини, симптомів захворювання чи трупу свині необхідно негайно повідомити про це державну ветеринарну установу!!!

Як відомо, будь-яку хворобу легше попередити, аніж боротися з нею та усувати її наслідки.

Управління безпечності харчових продуктів

та ветеринарної медицини,

державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Броварського району

Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області

Поділитися:

Актуальні новини
05.05.2025 15:48
Своє 88-річчя відзначила Ніна Іванівна Федірко — заслужена майстриня народної творчості та почесна громадянка Броварщини.
Життя Ніни Іванівни — це приклад відданості українській культурі. Більшу частину свого життя вона присвятила педагогічній діяльності та популяризації фольклору. Була як керівницею, так і учасницею…
05.05.2025 15:09
«Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь»
Серед інфекційних захворювань особливе місце займають гострі кишкові інфекції: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції та ін. Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними…
05.05.2025 10:57
Онлайн-платформа «Свідок» - персональний воєнний щоденник українців.
Онлайн-платформа «Свідок» (https://svidok.org/ ) – персональний воєнний щоденник українців. Портал, де люди анонімно описують свій досвід життя під час війни, факти воєнних злочинів, свідками яких…
05.05.2025 10:45
ІНТЕНСИВ 3.0 від 46 ОАеМБр
Хочеш освоїти ключові військові навички? Ніякої теорії – тільки практика та бойовий досвід! Жодних ТЦК – просто бери та навчайся! 10-13 квітня, м. Житомир Західне озброєння,…