Ботулізм і його профілактика

03.07.2024
12:48

Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння. Воно виникає при вживанні продуктів, що містять ботулотоксин. Ботулотоксин - один з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м'язового паралічу. Смертність в Україні від ботулізму досягає 20%. Найчастіше ботулотоксин виділяють з в’яленої риби, м’ясних консервованих продуктів – паштети, тушковані мясопродукти, консервованих грибів та овочевих салатів домашнього виготовлення. Також слід відмітити, що збудник ботулізму часто розмножується в продуктах гніздами, тому при вживанні одного продукту кількома особами захворювання може виникати не у всіх, а кому «пощастить» .

За даними наукових досліджень окремі типи збудника можуть розмножуватись при температурі від +50 до 550С, тобто це можливе навіть у побутовому холодильнику.

Клінічна картина захворювання залежить в першу чергу не від типу збудника, а від кількості токсину, що потрапив в організм і вчасного введення антитоксичної сироватки, тому у будь-якому випадку підозри на ботулізм необхідно негайно звертатися за медичною допомогою. Латентний період значно коливається від 2-4 годин до 2-4 діб і більше. Переважно він становить 12-24 год. Перебіг захворювання поступовий. Особливістю захворювання є різноманітність клінічних проявів, проте є три найтиповіші варіанти його розвитку – диспепсичний синдром, розлад зору (диплопія , сітка перед очима, мерехтіння), іноді порушення дихання. Для недопущення розмноження збудника в харчових продуктах слід дотримуватись наступних правил:

Мікроб чутливий до кислого середовища. Його життєдіяльність надійно затримується за рН 3,8-4,5. Збудник не розмножується в сухих продуктах. Кухонна сіль за концентрації 6-7% у водній фазі гальмує розвиток збудника, а понад 10% - зовсім пригнічує розвиток і токсиноутворення. Отруєння пов’язані з вживанням солоної риби пов’язані з тим, що токсиноутворення відбулося до моменту посолу або нерівномірним розподілом солі. Цукор при концентрації у водній фазі 47-50% також пригнічує життєдіяльність мікробу. В таких продуктах, як джеми, повидло, вареня при достатній кількості цукру неможливе утворення токсину, за виключенням цілих консервованих фруктів, в яких кількість цукру може бути недостатньою.

Слід зазначити, що токсиноутворення відбувається в досить короткий проміжок часу 12-24 год. Руйнується ботулотоксин при кип’ятінні протягом 15 хвилин, за температури 800С – протягом 30 хвилин.

Ні в якому випадку не купуйте консервні продукти домашнього виготовлення та не вживайте їх без попередньої достатньої термічної обробки. Краще надавайте перевагу продуктам промислового виробництва!

З метою попередження харчових отруєнь рекомендації:

- не брати в дорогу та на відпочинок продуктів, що швидко псуються;

- швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обовязково дотримуватись термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розробним інвентарем;

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Бережіть своє здоровя і здоровя близьких, а особливо дітей.

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Броварського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області

м. Бровари, вул. Металургів, 21, Київська область

тел.: (04594)6-58-60, електронна адреса: brovari65860@ukr.net

2024 рік

Поділитися:

Актуальні новини
06.11.2025 15:43
Уряд розширив можливості компенсації витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення
Кабінет Міністрів України ухвалив постанову від 10 жовтня 2025 р. № 1301, якою внесено зміни до Порядку використання коштів державного бюджету для компенсації витрат на гуманітарне розмінування…
06.11.2025 15:30
Безкоштовний 5-денний навчальний курс «Інструменти штучного інтелекту для мікро-, малих та середніх підприємств (ММСП)
Громадська організація «Імпакт Україна» за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та Уряду Японії реалізує проєкт «ІМПАКТ: Інклюзивний розвиток бізнесу на…
05.11.2025 16:47
Місцевий план управління відходами Великодимерської селищної територіальної громади
Місцевий план управління відходами (МПУВ) – документ державного планування, що розробляється на виконання пункту 1 частини другої статті 26 Закону України «Про управління відходами», відповідно…
05.11.2025 16:45
Запрошуємо долучитися до «Місяця цифрової грамотності»
Запрошуємо долучитися до «Місяця цифрової грамотності» — щорічної ініціативи, спрямованої на вдосконалення цифрових навичок українців. Ця кампанія має на меті популяризувати цифрову грамотність та…