19 січня святкується одне із найбільших релігійних свят - Хрещення Господнє. За традицією, на водоймах заздалегідь робилася ополонка для купання. Вважалося, що той, хто у цей день занурився в освячену воду, очищався від «усякої скверни».
Дотримуючись обряду, важливо не забувати й про правила безпеки щодо поводження біля водойми та під час занурювання у воду. Пам’ятайте, неприпустимим є купання в необладнаних для цього місцях та з неперевіреним дном. Не можна пірнати у воду безпосередньо з льоду. Занурюватись (купатися) треба в спеціально обладнаних ополонках біля берега, під наглядом рятувальників та медичних працівників. З огляду на те, що купання у крижаній воді може бути небезпечним та мати негативні наслідки для людини, необхідно виважено підходити до цього обряду:
- перед купанням необхідно розігріти тіло;
- до ополонки необхідно підходити в зручному взутті, щоб запобігти втратам чутливості ніг. Краще використати черевики або вовняні шкарпетки для того, щоб дійти до ополонки. Можливе використання спеціальних гумових тапочок, які також захищають ноги від гострих каменів, та не дадуть вам сковзати по льоду. Ідучи до ополонки, пам’ятайте, що доріжка може бути слизькою — ідіть повільно й уважно;
- занурюватися найкраще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку. Ніколи не поринайте в ополонку вперед головою. Стрибки у воду й занурення у воду з головою не рекомендуються тому, що це збільшує втрату температури й може призвести до шоку від холоду;
- при вході у воду, намагайтеся швидко досягти потрібної вам глибини, але не плавайте;
- не перебувайте в ополонці більше 1 хвилини щоб уникнути загального переохолодження організму;
- якщо з вами дитина, слідкуйте за нею під час занурення в ополонку;
- при виході не тримайтеся безпосередньо за металеві поручні, використовуйте сухий рушник;
- після купання (занурення) розітріть себе махровим рушником і надягніть сухий одяг;
- для зміцнення імунітету й уникнення можливості переохолодження необхідно випити гарячого чаю, найкраще з ягід, фруктів і овочів з попередньо підготовленого термоса.