Як уникнути харчових отруєнь у спеку: важливі поради для закладів харчування

08.09.2025
10:21

У спекотний період значно зростає ризик виникнення харчових отруєнь, зумовлених активним розмноженням мікроорганізмів у харчових продуктах. Для закладів громадського харчування дотримання гігієнічних вимог є ключовим не лише для збереження здоров’я споживачів, а й для підтримки належної репутації бізнесу.

Нагадуємо операторам ринку про основні профілактичні заходи, які допоможуть уникнути отруєнь у літній сезон:

Контроль безпечності сировини.

Закуповуйте продукти лише в офіційних постачальників, які мають відповідні документи.

Перевіряйте терміни придатності та умови транспортування.

Не використовуйте продукти з ознаками псування.

Забезпечення належного температурного режиму.

Зберігайте швидкопсувні продукти при відповідних температурах.

Уникайте розморожування без подальшого негайного використання продуктів.

Готові страви не повинні довго зберігатися без охолодження або підігріву.

Санітарний стан кухні та обладнання.

Регулярно прибирайте та дезінфікуйте кухонні поверхні, інвентар, холодильне обладнання.

Слідкуйте за справністю систем водопостачання та вентиляції.

Забезпечте наявність дезінфікуючих та миючих засобів.

Роздільна обробка продуктів.

Використовуйте окремі дошки, ножі та інший інвентар для сирих та готових до споживання продуктів.

Дотримуйтесь порядку обробки: спочатку овочі, потім риба/м’ясо.

Не допускайте контакту між сирою продукцією і готовими стравами.

Достатня термічна обробка.

Готуйте м’ясо, рибу, яйця до повної готовності.

Уникайте повторного розігрівання страв більше одного разу.

Не подавайте споживачам напівсирі або злегка обсмажені продукти тваринного походження без попередження та за відсутності спеціальної технології.

Гігієна персоналу.

Персонал повинен дотримуватись правил особистої гігієни: регулярне миття рук, наявність чистого спецодягу, головних уборів.

Забезпечте проходження медичних оглядів та інструктажів щодо гігієнічних вимог.

Не допускайте до роботи осіб із ознаками інфекційних захворювань.

Крім того, впровадження системи НАССР є обов'язковим для всіх операторів ринку, які здійснюють виробництво, обробку, зберігання та реалізацію харчових продуктів, зокрема в закладах громадського харчування.

Також і не забуваємо зареєструвати заклад відповідно до вимог українського законодавства. Один із важливих документів – це державна реєстрація потужностей оператора ринку. Це визначено Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а наказ Мінагрополітики від 15.02.2024 № 431 визначає Порядок реєстрації.

Важливо: У разі виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з харчовими отруєннями, просимо негайно повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області для оперативного реагування та недопущення поширення небезпеки.

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини,

державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Броварського району

Поділитися:

Актуальні новини
08.09.2025 11:38
Нова амбітна ініціатива для закладів освіти громади!
Управління освіти, культури, молоді та спорту Великодимерської селищної ради долучилося до проєкту Інклюзивний Шкільний громадський бюджет (іШГБ) – ініціативи, спрямованої на формування культури…
08.09.2025 10:21
Як уникнути харчових отруєнь у спеку: важливі поради для закладів харчування
У спекотний період значно зростає ризик виникнення харчових отруєнь, зумовлених активним розмноженням мікроорганізмів у харчових продуктах. Для закладів громадського харчування дотримання гігієнічних…
08.09.2025 09:42
Україна стане центром Всесвітнього дня прибирання 20 вересня 2025 — приєднуйтесь! Зробимо Україну чистою разом!
20 вересня 2025 року Україна традиційно долучиться до Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day» — наймасштабнішої екологічної події у світі, яка щороку об’єднує понад 114 мільйонів учасників у…
08.09.2025 09:16
Запрошуємо фермерів громади долучитись до опитувальника
На виконання листа Народної депутатки України Марії Мезенцевої-Федоренко, з метою проведення дослідження, що стосується потреб та викликів, із якими стикаються фермери у своїй діяльності та кращого…