Вшанували живих і згадали, віддали шану тим, хто вже відійшов…

Заходи пам’яті, подяки до 35-х роковин найбільшої в історії людства техногенної катастрофи – страшної за своїми наслідками аварії на Чорнобильській станції відбулися не тільки у Великій Димерці, але й у всіх старостатах нашої громади.

Ліквідаторам вдовам, варто нагадати про це, вручили від селищної ради подяки, дехто грамоти, пам’ятні значки. Також всі без винятку – а таких у громаді 286 осіб - за розпорядженням селищного голови Анатолія Бочкарьова отримали по 500 гривень грошової допомоги.

Рудня

Староста округу Алла Кадирова біля пам’ятного знака вручила почесні грамоти Олександрі Костюченко та Сергію Ковальчуку. Разом поклали квіти пошани, вдячності та згадок. Нині у селі проживають 9 ліквідаторів, одна вдова. Всі отримали відзнаки до цього дня.

Рудня - одне з тих українських сіл, від котрого чимало людей взяли участь у ліквідації наслідків вибуху на ЧАЕС. Всі їх прізвища вибиті у почесному списку на

пам’ятнику, який, до речі, спорудили у Рудні рівно 10 років тому. Чимало руднянців занесені і у Всеукраїнську Книгу пам’яті учасників ліквідації. Серед них і покійний вже Микола Зіненко. У ті дні, у 86-му, він займав посаду заступника начальника Управління пожежної охорони міста Києва. За активну і самовіддану роботу безпосередньо в зоні аварійних робіт нагороджений орденом «За особисту мужність».

Шевченкове

Зрозуміло, не міг не доєднатися до заходів пам’яті староста Володимир Йовенко, полковник у запасі внутрішньої служби, учасник ліквідації аварії, який виконував роботи поблизу блока з 3 по 10 травня1986 року, очолюючи групу дозиметристів. Його прізвище теж значиться в Книзі пам’яті. Володимир Михайлович нагороджений медаллю «За відвагу на пожежі».

З його ініціативи та за рахунок його власних коштів і безпосередньої участі у Шевченковому у 2016 році спорудили пам’ятний знак, куди занесені прізвища всіх ліквідаторів. Їх загалом 45. Багатьох з них вже немає в живих, на жаль.

У день 35-х роковин до знаку мали прийти 22 чоловіки, але з різних причин прийшли восьмеро. Але всім були вручені грамоти,

подяки, значки.

…Покладання квітів відбулося у Гоголеві. У Русанові всі

12 ліквідаторів отримали відзнаки на дому. Їх у селі 12 чоловік. Трьом з них староста Юрій Костиря вручив почесні грамоти за підписом селищного голови Анатолія Бочкарьова: Івану Писаному, Олександру Пильтяю та Миколі Рябому.

У приміщеннях старостату, а також розвозили по домівках, відзначил и ліквідаторів у Бобрику – з 18-ти осіб до приміщення прийшли 10, у Богданівці – у селі нині 25 відзначених осіб, у Плоскому – 14 та у Світильні – 11.

Поділитися:
Актуальні новини
03.07.2024 14:10
Відбулось друге засідання робочої групи з актуалізації Стратегії розвитку Великодимерської громади
Стратегія – це основний документ для реалізації соціально-економічного розвитку громади, який визначає напрямок розвитку громади, служить базою для розробки проєктів та програм. Основним завданням…
03.07.2024 12:52
Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь
Серед інфекційних захворювань особливе місце займають гострі кишкові інфекції: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції та ін. Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними…
03.07.2024 12:48
Ботулізм і його профілактика
Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння. Воно виникає при вживанні продуктів, що містять ботулотоксин. Ботулотоксин - один з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову…
03.07.2024 10:58
Правовий дайджест реформ щодо захисту внутрішньо переміщених осіб та осіб постраждалих від збройної агресії квітень - червень 2024 р.
daydzhet-kviten-cherven-2024-r.pdfПостанова Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2024 р. №385 Деякі питання реалізації експериментального проекту з організації оздоровлення і відпочинку дітей, які…