ВІДБУВСЯ КРУГЛИЙ СТІЛ З ОБГОВОРЕННЯ СФЕРИ СМАРТ-СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ «ВИРОБНИЦТВО ІННОВАЦІЙНИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ З ВДОСКОНАЛЕНИМИ СПОЖИВЧИМИ ЯКОСТЯМИ (ФУНКЦІОНАЛЬНА ЇЖА)

Відбувся круглий стіл з обговорення сфери смарт-спеціалізації Київської області «Виробництво інноваційних харчових продуктів з вдосконаленими споживчими якостями (функціональна їжа)» у галузі виробництва м’яса та м’ясних продуктів. У заході взяли участь 63 особи.

З привітальним словом до учасників звернулась директорка департаменту економіки та цифровізації облдержадміністрації Наталія Погребна.

Вона зазначила, що в харчовій індустрії Київської області працюють майже 400 підприємств малого та середнього бізнесу. Їх частка у загальнообласних обсягах реалізованої промислової продукції є найбільшою і складає 28,8%. На підприємствах з виробництва харчових продуктів зайнято 22,0% працівників промисловості (майже 23,0 тис осіб). Частка експорту підприємств харчової галузі у загальному обсязі експорту товарів складає 41,5%, проте частка готових харчових продуктів – лише 8,5 відсотка.

М‘ясопереробна промисловість Київщини має значний потенціал до розвитку. Це, по-перше, наявність стабільної і значної сировинної бази. За чисельністю поголів’я свиней область протягом останніх років впевнено тримає 1 місце серед регіонів України, птиці – 3 місце. За обсягами виробництва м’яса (реалізація худоби на забій) область займає 4 місце. По-друге, можливість глибокої переробки сировини. На даний час в області нараховується 56 підприємств, які займаються переробкою та консервуванням м’яса, виробництвом м’ясних продуктів. Частка регіональної зайнятості працівників на цих підприємствах становить 4,7% (понад 4,8 тис. працівників). По-третє, інноваційний потенціал. З кожним роком розширюється асортимент м’ясних продуктів, застосовуються нові технології їх виробництва, вдосконалюються рецептури м’ясних функціональних продуктів з високими споживчими характеристиками. І, нарешті, експортні можливості. Питома вага експорту м’яса, виробів з нього та їстівних субпродуктів у 2020 році становила 24,4% у загальнообласних обсягах експорту товарів.

Про результати аналізу щодо визначення потенційних сфер смарт-спеціалізації регіону та наступні кроки, які належить зробити у цьому напрямі, розповіла начальник відділу стратегічного планування та аналітики Олена Бойко. Вона поділилася інформацію, щодо того, як формується інноваційна екосистема Київської області в контексті реалізації Стратегії розвитку Київської області на 2021-2027 роки.

З інформацією щодо реалізації проєкту «Якісне харчування – здорова дитина» у закладах освіти Київщини, а також вимог до продуктів харчування, які постачаються навчальним закладам, виступила директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Жанна Осипенко.

Від наукового середовища свої доповіді представили науковці Інституту продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України Любов Войцехівська та Сергій Вербицький.

Про підготовку кадрів для підприємств м’ясопереробної галузі розповів професор Національного університету харчових технологій Василь Пасічний.

Своїм досвідом у впровадженні технологій Індустрії 4.0 на підприємствах харчової індустрії поділився фахівець в області IT-технологій Максим Романов.

Вперше у круглому столі взяв участь гість з Польщі – генеральний директор компанії “Goodvalley Polska» Ґжеґож Бродзяк. Його виступ охоплював питання виробництва м’яса у ланцюзі вартості повного циклу «з лану до столу» у сталий спосіб та з нейтральним впливом на навколишнє середовище.

Насамкінець Ольга Грикун презентувала напрацювання Великодимерської територіальної громади у розбудові бізнес-клімату для підприємців.

Підсумовуючи, Олена Бойко висловила вдячність усім спікерам за цікаві та змістовні виступи і звернулась до усіх учасників круглого столу з пропозицією щодо подальшої співпраці у проведенні наступних заходів з метою обговорення передумов створення регіонального кластеру функціональної їжі.

Департамент економіки та цифровізації Київської ОДА

Поділитися:

Актуальні новини
21.11.2024 15:20
Великодимерська громада увійшла до пілотного проєкту програми «Демократичне відновлення України»!
Наша громада одна з трьох у Київській області пройшла конкурсний відбір до проєкту, який реалізується Асоціацією міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD). В результаті…
20.11.2024 14:58
000 днів від початку повномасштабного вторгнення –патріотичний захід присвячений незламності українського народу відбувся у Гоголеві.
У місцевому будинку культури зібрались військовослужбовці, місцеві жителі, управлінці громади та родичі загиблих Героїв, аби віддати шану незламності духу захисників України. Для присутніх свою…
20.11.2024 14:40
Військові 3-ї окремої штурмової бригади висловили подяку Великодимерській громаді
«Завдяки цій допомозі бійці нашої бригади зможуть знищити ще більше ворогів». Військові 3-ї окремої штурмової бригади висловили подяку Великодимерській громаді. За гроші,виділені шляхом субвенції…
20.11.2024 09:39
«Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». У Великодимерській громаді відбувся інформаційно-просвітницький захід.
«Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». У Великодимерській громаді відбувся інформаційно-просвітницький захід. Спікеркою була регіональна координаторка Проєкту «Родина для кожної…