У Русанові панував свій бог – радості й позитиву

Якщо хтось думає, що у Русанові у неділю, 6 червня, правила балом його величність погода, то я легко вас переконаю в іншому. Тут панував інший бог. І його ймення – Бог Позитиву. У цьому селі Броварщини на озері Чернече проходив фестиваль-змагання дитячої риболовлі «Івасик-карасик-2021».

Так, зранку, коли всі учасники зареєструвалися, коли журі провело жеребкування і кожен юний, або й зовсім маленький рибалка зайняв відповідне місце та закинув вудочку, було трішки похмуро, справді часом і дощик накрапав.

Однак навіть за таких умов тут панував однозначно гарний настрій, позитив, усмішки. У цьому переконався і автор цих рядків, котрий близько 10-ї години ранку з так би мовити увімкненим фотоапаратом пройшовся по периметру озера. Скрізь – посмішки. Але якщо й була якась серйозність на дитячих обличчях, то тільки від серйозності завдання, які все ж ставив кожен перед собою. Змагальність була присутньою. Та й організатори виставили на п’єдесталі пошани дуже симпатичні призи, які отримають ті, хто буде сьогодні найбільш вдалим рибалкою – велосипеди, самокати, скейти. Тож поборотися, проявивши свою вправність у риболовлі, було за що. Але на той момент діти ще всього й не знали – скільки приємних сюрпризів їм підготували організатори змагання.

…Одним з перших, з ким вдалося познайомитися, був шестирічний Ваня Костенко. Разом із старшою сестрою, мамою і татом вони приїхали з Великої Димерки. На той момент Ваня ще не знав, що йому вдасться посісти третє призове місце, і везти додому нагороду – скейт.

Киянин, 9-річний Єгор Карелін, на той момент практично чи не одним з перших вже піймав симпатичного карасика, і залюбки показав його нам. З огляду на побачені здобутки в інших учасників Єгор небезпідставно вважався одним із претендентів на загальну перемогу. Ми майже вгадали – він посів друге місце, піймавши ще три рибинки загальною вагою в 320 грам.

Дуже цікаво, що він програв лише 10 грам у загальній вазі пійманої рибки Роману Дегтяренку, котрому виповнилося лише 4,5 роки. Але, не дивлячись на такий юний вік, саме маленький рибак з Броварів і став переможцем у молодшій групі.

У старшій групі здивувала Ліза Чайло. Дівчинка приїхала із сусіднього села Перемога, витягнула більш ніж кілограмового коропчука і ви промінювала неабияке задоволення. Переможиця стала переможницею.

Загалом же всі юні учасники, до кого б не звертався, залюбки розповідали, що вони вже далеко не вперше на рибалці. А деякі, вже маститі, навіть демонстрували з бажанням, якої ж величини рибку вони вже витягали у своїй риболовецькій біографії. Правда, іноді забували, на якій водоймі то сталося, але тоді на допомогу приходив тато, підказуючи, що ту плотву чи навіть щуку піймав на Десні чи на Дніпрі.

  • - Ми ставили перед собою найголовніше завдання – щоб тут панував гарний настрій, позитив. Словом, ми хотіли зробити для дітей справжнє свято, - говорить один із співорганізаторів фестивалю Ірина Коваль. – Щоб діти також відволіклись від гаджетів, виїхали поспілкуватися з природою, та й з однолітками теж. Це важливіше, аніж те, хто і скільки піймав.

Можна лише стверджувати – організаторам задумане однозначно вдалося. І навіть велика концентрація на Чернечому загального Позитиву зробила свою добру справу. Вже через кілька годин після початку фестивалю-змагання розпогодилося, а завершення свята і взагалі проходила під акомпанемент сонячної погоди.

…Уперше ініціатори провели такий захід у 2019 році. Тоді це зробили для юних рибалок Русанова. На озері, яке люб’язно надають під таку подію його співвласники Ігор Шматок та Василь Мишко, з вудочками зібралися близько 40 дітей. Проба пера вдалася однозначно. Дітям сподобалося. Олег Юрченко, Ірина Коваль та інші організатори вирішили розширювати рамки фестивалю.

У 2020 році провести риболовне змагання завадили карантинні заходи.

Цього ж року до участі зареєструвалися 106 хлопчиків та дівчаток, а безпосередньо на озеро 6 червня прибули майже 90 юних любителів риболовлі. Зрозуміло, що й географія учасників набагато ширша. Тут закидали вудочки, про себе проговорюючи – ловись, рибко, ловись частіше та побільше, юні рибаки не тільки з навколишніх сіл, але й з Броварів, Києва, Баришівської та Згурівської ОТГ, міста Вишневе.

Завдяки спонсорам та організаторам дитячий фестиваль-змагання перетворився на дійство, яке запам’ятається не лише шикарними нагородами, різноманітними подарунками – нагороди, призи надавали також Київська обласна федерація риболовного спорту, ГО «Русанівці». Але - й дуже приємними сюрпризами.

Їх було кілька. Із великим задоволенням на вручення нагород приїхав чемпіон світу з боксу Віктор Постол. До речі, наш легендарний спортсмен і сам є активним любителем риболовлі. Як тільки трапляється нагода – збирає снасті та виїжджає на водойми.

Віктор Постол не тільки вручав нагороди та заслужені призи, але йому доручили розбити рибу «Піньяту», яка була начинена цукерками. Але краще все ж операція «Руйнування Піньяти» вийшла у дітей, які робили це надзвичайно весело, з неабияким ентузіазмом та збирали цукерки з просто шаленим задоволенням.

Організатори дуже гнучко та своєчасно реагували на обставини, що виникали під час фестивалю. Побачивши, що один з учасників прийшов на озеро з раритетною вудкою – дерев’яно-бамбуковою, вони проявили миттєву реакцію. Так Олександру Малому з Русанова присвоїли неофіційне звання «Містер оригінальність» та він отримав від організатора Олега Юрченка новеньку, сучасну вудку.

Всі із з великим задоволенням смакували рибну юшку, котру приготували тут же Олександр Борсук та Наталя Юрченко.

Вітали учасників фестивалю-змагання голова Великодимерської селищної ради Анатолій Бочкарьов , депутат цієї ж ради Олександр Борсук, староста села Русанів Юрій Костира.

Ну і ще один сюрприз, таємницю про який організатори тримали «під сімома замками», - то була поява та виступ легендарної української групи «Табула Раса». На березі русанівського озера Чернече, під запальні мелодії групи веселились і танцювали всі – від найменшого до найстаршого учасника та пристунього на фестивалі-змаганні «Івасик-Карасик-2021»!

Пєдестал пошани

Молодша вікова група

1 місце – Роман Дегтяренко, 4,5 роки, Бровари, вага пійманої риби – 330 г

Приз – дитячий велосипед

2 місце – Єгор Карелін, 9 років, Київ, вага риби – 320 г.

Приз – самокат.

3 місце – Іван Костенко, 6 років, Велика Димерка, вага риби – 190 г.

Приз – скейт

Спеціальні призи

«Big Fish» (найбільші риба) – Роман Дегтяренко, короп 330 г.

«Mins» - Максим Хрущ, 10 років, Бровари, окунець, 74 мм.

Старша вікова група (11-16 років)

1 місце – Ліза Чайло, 13 років, с. Перемога, Баришівська ОТГ, вага риби – 1040 г

Приз – велосипед

2 місце - Микола Каблов, 13 років, с.Русанів, вага риби – 310 г.

Приз – самокат

3 місце – Микола Гурєв, 13 років, Бровари, вага улову – 310 г.

Приз – скейт

«Big Fish» - Ліза Чайло, короп, 1040 г

«Mini» - Богдан Островський, 13 років, Згурівка, горчак – 62 мм

Спеціальні номінації

Микога Гур’єв – витягнув найбільшу кількість рибок, 15 штук.

«Містер Оригінальність» - Олександр Малий.

На рибалку прийшов із саморобною дерев’яно-бамбуковою вудкою. Організатори нагородили Сашу сучасною вудкою.

Використані фото автора, Володимира Словачевського, Юрія Балджі та Ірини Коваль.

Поділитися:
Актуальні новини
19.04.2024 12:41
ГС "Ре: Освіта" організувала зустріч для учнів Плосківського ліцею
Дискутували про вибір освітньої траєкторії по закінченню 9 та 11 класів та реформу старшої школи - ГС "Ре: Освіта" організувала зустріч для учнів Плосківського ліцею. До ліцею завітали експерт ГС …
19.04.2024 12:04
«Вокальні сезони» стали успішними для маленьких артистів нашої громади
«Вокальні сезони» стали успішними для маленьких артистів нашої громади Дитячий вокальний ансамбль «V D Sound» взяли участь у IV Міжнародному (двотуровому) конкурсі «VOCAL SEASONS» («Вокальні…
19.04.2024 12:04
Культурні новини громади
«Вокальні сезони» стали успішними для маленьких артистів нашої громади Дитячий вокальний ансамбль «V D Sound» взяли участь у IV Міжнародному (двотуровому) конкурсі «VOCAL SEASONS» («Вокальні…
19.04.2024 11:25
Виплати щорічної одноразової грошової допомоги сімʼям осіб, які загинули (померли) під час участі в АТО/ООС та у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у звʼязку з військовою агресією Російської Федерації проти України, смерть яких повʼязана із захистом Батьківщини, та сімʼям Героїв Небесної Сотні
Управління соціального захисту населення Великодимерської селищної ради повідомляє, що в рамках виконання заходів Київської обласної цільової програми соціальної підтримки в Київській…