Ситуація в енергетиці станом на 24 січня 2023 р.

Наразі, спостерігається значний дефіцит електроенергії. Причина цього – пошкодження енергосистеми країни (генеруючих потужностей) внаслідок ракетних атак та атак дронами, завданих російською федерацією.

14 січня росія завдала суттєвих пошкоджень декільком енергоблокам теплових електростанцій. Виробництво електроенергії на працюючих електростанціях не може повністю покрити споживання.

Нагадуємо, енергосистема України вже пережила 12 ракетних атак ворога та 14 ударів БПЛА по енергооб'єктах. Епіцентром цих ударів майже завжди була Київщина.

Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей, наразі, недоступні українській енергосистемі і знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня, також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Також зазначимо, що крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де, наразі, найбільший дефіцит.

Тому вводяться обмеження споживання. До всіх операторів системи розподілу ліміти споживання доводяться щоденно на всю добу. ДТЕК Київські регіональні мережі складає графіки погодинних відключень, які мають забезпечувати споживання області на рівні доведеного ліміту. НЕК «Укренерго» надає операторам системи розподілу знижені ліміти електроспоживання, щоб зберегти роботу енергосистеми.

Ситуація дуже складна. Так, наприклад, 23 січня ліміти були перевищені у п’яти областях: Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Волинській та Львівській, де були застосовані аварійні відключення. Перевищення лімітів можливо й в Київській області, бо температура повітря падає, а споживання зростає.

Вводяться ліміти. На 24 січня НЕК «Укренерго» надав обмеження споживання для Київської області на рівні 702 МВт на день та 586 МВт на ніч. В пікові години навантаження при поточній температурі повітря це 50% від потреби електроенергії області включаючи побутових споживачів, промисловість та критичну інфраструктуру.

«Укренерго», виробники електроенергії та оператори системи розподілу постійно працюють над відновленням пошкоджених об’єктів, уражених атаками ворога. Однак після кожної наступної атаки росіян по енергетичній інфраструктурі відновлення стає все складнішим та триває довше.

Просимо вас помірно користуватися електроенергією, особливо в пікові години навантаження — вимкнути всі прилади з розетки в період відключення. Після того, як світло з’явилось — вмикати їх по черзі.

Це допоможе уникнути масштабних аварій на електромережах через перевантаження.

Поділитися:
Актуальні новини
29.03.2024 11:58
Звіт   Жердівського старостинського округу за 1 квартал 2024 року
Звіт Жердівського старостинського округу за 1 квартал 2024 року. В 1 кварталі 2024 року Жердівським старостинським округом надані наступні послуги: …
29.03.2024 11:54
Рейд в громаді ССДС
Службою у справах дітей та сім’ї Великодимерської селищної ради спільно з працівниками сектору ювенальної превенції Броварського районного управління поліції, поліцейськими офіцерами громади та…
29.03.2024 09:50
Так приємно робити добрі справи!!!🥰
Так приємно робити добрі справи!!!🥰 У час війни в Україні важливо пам’ятати про тварин, які залишилися без господарів, і забезпечувати їх харчами.🐕🐈‍⬛ І якщо великі притулки часто отримують…
29.03.2024 09:47
Надання підтримки розвитку галузей тваринництва та льонарства
Управління агропромислового розвитку Київської обласної державної адміністрації відповідно до Комплексної програми розвитку сільського господарства та сільських територій Київської області на 2024…