Реалізація м'ясопродуктів у невстановлених місцях, без документів, без проведення передзабійного ветеринарного огляду та ветеринарно-санітарної експертизи заборонена. Дане явище є критичним фактором ризику та створює реальну загрозу виникнення і поширення небезпечних інфекційних захворювань, в тому числі і африканської чуми свиней (АЧС). Також можлива передача хвороб тваринам, що утримуються громадянами на території особистих приватних домоволодінь. Споживання продукції придбаної на стихійних ринках може призвести до зараження різними інфекційними та паразитарними хворобами, що передаються від тварин до людей через продукти тваринного походження. М'ясо та вироби з нього, придбані без позначки придатності на стихійних ринках, не перевірені також на збудника трихінельозу і є небезпечними для життя та здоров’я людей та тварин.
Варто знати про АЧС!
АЧС є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження.
Рекомендації власникам домогосподарств!
Вірус АЧС не представляє небезпеки для життя і здоров'я людей але хвороба завдає значних економічних збитків власникам свиней і тому варто запам'ятати ряд застережень:
-
Не допускати згодовування свиням, кормів, здебільшого це харчових відходів, що не пройшли термічної обробки.
-
Не купувати поросят (свиней) без ветеринарних документів та не завозити (вивозити) свиней, м'ясо і продукцію свинарства без погодження з ветеринарною службою.
-
Утримувати свиней в закритих або надійно обгороджених приміщеннях чи ізольованих місцях, не допускаючи їх вільного вигулу.
-
Не допускати сторонніх осіб в тваринницькі приміщення.
-
У разі загибелі чи захворювання (незвична поведінка) тварини варто негайно звернутися до ветеринара.
-
Уникати напування свиней із водойм (ставків, струмків, річок тощо), що протікають через лісові масиви, в яких водяться дикі свині.
-
Ідентифікувати поголів'я свиней у домогосподарствах для отримання відшкодування у разі вимушеного вилучення.
-
Пам’ятайте, що вірус надзвичайно стійкий, особливо в продукції свинарства, воді і зовнішньому середовищі, зберігається місяцями, заморожування і засолювання – консервують. Інфіковане АЧС м’ясо, яке заморозили у холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них живе впродовж тривалого часу.
За здійснення стихійної торгівлі передбачена адміністративна відповідальність. За дії чи бездіяльність, що спричинили спалах АЧС та/чи поширення хвороби, передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.
Шановні покупці! Стихійна торгівля існує доти, доки на неї є попит. Будьте свідомими, не наражайте на небезпеку себе та членів родини, обирайте безпечне харчування!
|
Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Броварського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області
|