Гриби – це дарунок лісу, але, водночас, вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Період вегетації грибів в Україні досить тривалий: від травня до листопада, тобто складає майже 6 місяців. Однак необхідно враховувати той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) у більшості випадків не руйнують їхніх отрут.
У зв’язку з цим необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:
- Збирати в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні, і не пробуйте їх на смак.
- Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у парках, скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць, у лісосмугах біля полів з вирощування сільгоспкультур.
- Не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві чи зіпсовані або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть на забруднених територіях, під час посухи гриби краще не збирати взагалі.
- Не залучайте до збору грибів дітей і ніколи не дозволяйте їм пробувати їх на смак.
- Не купуйте і не вживайте в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, у місцях стихійної торгівлі або просто з рук.
- Не зберігайте готові страви з грибів у холодильнику більше доби, а свіжі гриби - довше 2-3 днів у морозильнику, якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки.
У хворих, що отруїлися грибами, спостерігаються первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос), що з'являються за 1-4 години після вживання грибів у залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів за 6-48 годин, а смерть настає за 5-10 днів після отруєння. Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися по медичну допомогу чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини.
Перша допомога при отруєнні грибами:
• Викличте "Швидку медичну допомогу" за номером телефону «103». Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля, коли промивні води стануть чистими.
• Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
• З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Не викидайте недоїдених грибів. Лабораторний аналіз цих грибів при отруєнні допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
При перших ознаках отруєння негайно звертайтесь до лікаря!
Категорично заборонено вживати алкоголь, оцет, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів грибів. Займатися будь-якими іншими видами самолікування..
Пам’ятайте! Збирання грибів для людини – це завжди "гра з вогнем". Якщо ви бажаєте здоров’я собі та своїм близьким, будьте обережними! Не вживайте дикорослі гриби!
Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Броварського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області