ПАМ'ЯТКА: «Зберігання продуктів харчування в закладах торгівлі у разі відключення електроенергії»

23.07.2024
09:11

З метою недопущення харчових отруєнь через споживання харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їх зберігання управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Броварського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області з врахуванням рекомендацій МОЗ пропонує Громадянам:

не готувати страви із запасом, страви, які приготували бажано вживати відразу (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години);

зберігати приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;

Позбудьтеся продуктів, які швидко псуються: це стосується м’яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів та їх залишків, якщо вони зберігалися більше ніж 4 години без електроенергії або джерела холоду;

продукти, які мають температуру не вище +4°С або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно заморозити повторно або приготувати;

у разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С;

при зберіганні відокремлювати сиру їжу від готової;

ретельно просмажувати чи проварювати продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

доводити страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

не розморожувати продукти за кімнатної температури;

використовувати чисту або очищену воду - бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню.

Операторам ринку, які здійснюють реалізацію харчових продуктів:

за відключення електроенергії, тримати дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин – у повній морозилці (24 годин – у напівпорожній морозилці);

продукти, які мають температуру не вище +4°С або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно заморозити повторно або приготувати;

у разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С;

не розморожувати продукти за кімнатної температури;

зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;

проводити регулярний моніторинг температурного режиму зберігання харчових продуктів та фіксувати щоденні записи їх виміру.

Управління

безпечності харчових продуктів

та ветеринарної медицини, державного

нагляду за дотриманням

санітарного законодавства

Броварського району

Поділитися:

Актуальні новини
05.11.2025 16:47
Місцевий план управління відходами Великодимерської селищної територіальної громади
Місцевий план управління відходами (МПУВ) – документ державного планування, що розробляється на виконання пункту 1 частини другої статті 26 Закону України «Про управління відходами», відповідно…
05.11.2025 16:45
Запрошуємо долучитися до «Місяця цифрової грамотності»
Запрошуємо долучитися до «Місяця цифрової грамотності» — щорічної ініціативи, спрямованої на вдосконалення цифрових навичок українців. Ця кампанія має на меті популяризувати цифрову грамотність та…
05.11.2025 16:18
Чи потрібен дозвіл для збирання грибів і ягід у лісі
Збирання грибів, ягід та інших рослин у лісі має свої правила. У яких випадках це можна робити без дозволу, а коли потрібно оформити лісовий квиток — пояснюють юристи системи надання…
05.11.2025 11:07
Всеукраїнська програма ментального здоров'я «Ти як?»
Ментальне здоров’я – це не про слабкість. Це про ресурс, який допомагає триматися, відновлюватися, підтримувати себе й інших. В умовах війни турбота про свій психоемоційний стан стала не менш…