ПАМ’ЯТКА: африканська чума свиней

01.08.2024
15:24

З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації на території Броварського району та недопущення

занесення африканської чуми свиней рекомендуємо власникам, які утримують поголів’я свиней, посилити заходи профілактики АЧС.

Африканська чума свиней – це одна з найбільш небезпечних інфекційних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно і характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами внутрішніх органів.

Щонеобхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней?

- вірус АЧС не передаєтьсялюдині і є безпечним для їїздоров’я;

- людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести збудник хвороби на іншу територію, де є сприйнятливі тварини;

- збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.

Що мають знати власники тварин про африканську чуму свиней?

АЧС - це:

  • гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко);
  • висококонтагіозна (надзвичайно заразна);
  • інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої);
  • вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому немає лікування);
  • хвороба (хворобливий стан організму – тварина має підозрілий вигляд, не такий, як завжди);
  • хвороба свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).

Як відбуваєтьсязараження свиней?

Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина.

Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, що перебували в контакті з хворими тваринами, продуктами їх життєдіяльності (гній, сеча, сперма) чи забою (трупи, кров, м’ясо, сало, шкіри, кістки, внутрішніорганитощо) також здатні сприяти швидкому розповсюдженню хвороби.

Основним резервуаром захворювання є господарства населення та невеликі підсобні свиноферми, у яких широко практикується згодовування свиням харчових відходів.

Додатково ускладнює ситуацію проникнення АЧС у популяцію диких свиней, звідки цей патоген може деколи знову потрапляти до свійських свиней.

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно дотримуватися наступних правил:

- утримувати свиней у приміщенні, дотримуючись «закритого режиму» роботи;

- обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

- при вході у приміщення, де утримуються свині, обладнати дезкилимки;

- не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;

- не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;

- не купувати тварин у місцях стихійної торгівлі;

- не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;

- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою;

- ретельно і комплексно боротися з гризунами;

- проводити ідентифікацію і реєстрацію тварин у державних установах ветеринарної медицини.

Що має зробити людина, у якої захворіла або загинула свиня?

!!! У разі виявлення нетипових змін у поведінці тварини, симптомів захворювання чи трупу свині необхідно негайно повідомити про це державну ветеринарну установу!!!

Як відомо, будь-яку хворобу легше попередити, аніж боротися з нею та усувати її наслідки.

Управління безпечності харчових продуктів

та ветеринарної медицини,

державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Броварського району

Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області

Поділитися:

Актуальні новини
05.11.2025 16:47
Місцевий план управління відходами Великодимерської селищної територіальної громади
Місцевий план управління відходами (МПУВ) – документ державного планування, що розробляється на виконання пункту 1 частини другої статті 26 Закону України «Про управління відходами», відповідно…
05.11.2025 16:45
Запрошуємо долучитися до «Місяця цифрової грамотності»
Запрошуємо долучитися до «Місяця цифрової грамотності» — щорічної ініціативи, спрямованої на вдосконалення цифрових навичок українців. Ця кампанія має на меті популяризувати цифрову грамотність та…
05.11.2025 16:18
Чи потрібен дозвіл для збирання грибів і ягід у лісі
Збирання грибів, ягід та інших рослин у лісі має свої правила. У яких випадках це можна робити без дозволу, а коли потрібно оформити лісовий квиток — пояснюють юристи системи надання…
05.11.2025 11:07
Всеукраїнська програма ментального здоров'я «Ти як?»
Ментальне здоров’я – це не про слабкість. Це про ресурс, який допомагає триматися, відновлюватися, підтримувати себе й інших. В умовах війни турбота про свій психоемоційний стан стала не менш…