Тепла дощова погода, яка відмічається в області, відкрила «грибний сезон» для мешканців регіону. Любителі збору грибів не полишають спроб назбирати врожаї лісових делікатесів. Та не варто забувати, що не всі гриби є безпечними, дикорослі гриби становлять потенційний ризик отруєння.
Не ризикуйте власним здоров’ям і життям та відмовтеся від споживання дикорослих грибів, навіть умовно їстівних. Найкраще замінити їх тими, що вирощені штучно, підлягають контролю та продаються в торговельних мережах. В жодному випадку не варто купувати гриби на стихійних ринках.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря!
Перша допомога при отруєнні грибами:
– якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла).
– до приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
– категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Вкотре попереджаємо населення про небезпеку отруєння грибами та нагадуємо, що з метою запобігання потенційного грибного отруєння необхідно дотримуватись наступних порад:
– ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
– остерігайтеся пластинчатих грибів;
– не збирайте старих перезрілих, червивих, ослизлих грибів або дуже молодих, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;
– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
– не вживайте сирих грибів;
– не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
– дотримуйтеся рецептури приготування;
– готові страви з грибів зберігайте не більше доби на холоді в емальованому чи скляному посуді.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним жінкам та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей віком до 12 років, адже дитячий організм, як і організм людини старшого віку, не готовий до перетравлення дикорослих грибів.
Закликаємо всіх дотримуватися вищевказанних обмежень.
Будьте здорові! Бережіть себе та своїх близьких!
Обережно отруйні гриби!
Тепла дощова погода, яка відмічається в області, відкрила «грибний сезон» для мешканців регіону. Любителі збору грибів не полишають спроб назбирати врожаї лісових делікатесів. Та не варто забувати, що не всі гриби є безпечними, дикорослі гриби становлять потенційний ризик отруєння.
Не ризикуйте власним здоров’ям і життям та відмовтеся від споживання дикорослих грибів, навіть умовно їстівних. Найкраще замінити їх тими, що вирощені штучно, підлягають контролю та продаються в торговельних мережах. В жодному випадку не варто купувати гриби на стихійних ринках.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря!
Перша допомога при отруєнні грибами:
– якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла).
– до приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
– категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Вкотре попереджаємо населення про небезпеку отруєння грибами та нагадуємо, що з метою запобігання потенційного грибного отруєння необхідно дотримуватись наступних порад:
– ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
– остерігайтеся пластинчатих грибів;
– не збирайте старих перезрілих, червивих, ослизлих грибів або дуже молодих, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;
– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
– не вживайте сирих грибів;
– не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
– дотримуйтеся рецептури приготування;
– готові страви з грибів зберігайте не більше доби на холоді в емальованому чи скляному посуді.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним жінкам та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей віком до 12 років, адже дитячий організм, як і організм людини старшого віку, не готовий до перетравлення дикорослих грибів.
Закликаємо всіх дотримуватися вищевказанних обмежень.
Будьте здорові! Бережіть себе та своїх близьких!
Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Броварського району ГУ Держпродспоживслужби в Київській області