‼Нова ініціатива може змінити ринок праці: Україна впроваджує програму компенсації для роботодавців, які наймають фахівців з інвалідністю‼

Нова ініціатива може змінити ринок праці: Україна впроваджує програму компенсації для роботодавців, які наймають фахівців з інвалідністю

В Україні, де понад 2,7 мільйони людей мають інвалідність, лише 16% з них зайняті. Відсутність належних умов на робочих місцях є однією з основних перешкод.

За даними ГО “Доступно UA”, багато фахівців з інвалідністю не розглядають вакансії без зазначення готовності роботодавця до їх працевлаштування. Роботодавці, у свою чергу, часто не готові до створення інклюзивних умов через страх додаткових витрат або незнання.

Програма компенсації: стимул для роботодавців

Міністерство економіки разом із Державною службою зайнятості запровадили програму, яка дозволяє роботодавцям отримати компенсацію за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю.

Компенсація може досягати до 106,5 тис. грн. для осіб з інвалідністю І групи та до 71 тис. грн для людей з інвалідністю ІІ групи.

Процес отримання компенсації

Роботодавці мають 90 днів на облаштування робочого місця з моменту працевлаштування особи з інвалідністю.

Далі подається заява про надання відшкодування вартості витрат до центру зайнятості або через портал Дія та додаються копії необхідних документів.

Після подачі заяви та документів, розгляд займає 10 робочих днів, а в разі схвалення - кошти надійдуть на рахунок роботодавця протягом 5 днів.

Що можна придбати за компенсацію?

Список допоміжних засобів досить великий та включає в себе: спеціалізовані меблі, фурнітуру, поручні, офісні крісла з регуляторами, комп’ютери з захистом для очей, телефони, навушники та інше.

Важливість програми

Після початку війни кількість людей з інвалідністю зросла, і багато хто з них прагне повернутися до роботи. Програма компенсації спрямована на зміну свідомості роботодавців та працівників, а також на інвестиції в загальну інклюзивність підприємств.

На 2024 рік передбачено кошти на облаштування 10 тисяч робочих місць. Станом на 01 квітня 2024 року, 248 роботодавців отримали компенсацію за 267 робочих місць, з них 22 для осіб з інвалідністю І групи на суму 16,2 млн грн.

Ця ініціатива має потенціал стати переломним моментом у створенні інклюзивного ринку праці в Україні, залучаючи більше підприємств до важливої справи інтеграції фахівців з інвалідністю.

Поділитися:
Актуальні новини
17.05.2024 13:30
ЦНАП:інформація про оновлення даних військовозобов'язаних
До уваги мешканців Великодимерської громади! Великодимерський ЦНАП інформує: Найближчим часом Міністерство цифрової трансформації України має надати доступ працівникам ЦНАПу до реєстру для оновлення…
17.05.2024 09:44
Фінансова можливість від Mercy Corps для підтримки бізнесу у розмірі 20 000 доларів США
Представники малого та середнього бізнесу, які релокувалися до м. Києва та Київської області, або постраждалого від війни місцевого бізнесу можуть подати заявку на отримання фінансової допомоги від…
16.05.2024 16:34
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею відзначили День вишиванки
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею з радістю прийняли участь у святі української традиції, одягнувши найкращі вишиванки та прикрашені віночки. Наші маленькі друзі створили незабутні моменти, …
16.05.2024 14:53
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї До Дня матері та Міжнародного дня сім’ї, дев’ять матерів-героїнь Великодимерської громади відзначили подяками та вручили подарунки…