Леоніда Островська – переможець Всеукраїнського диктанту

Ювілейний, 20-й Всеукраїнський диктант національної єдності відбувся ще 9 листопада 2020 року. Його читала в ефірі «Українського радіо актриса Римма Зюбіна, а текст «Виклики книжкової ери» написав відомий український поет та видавець Іван Малкович.

Лише зовсім нещодавно ми, і то випадково, дізналися, що одним із переможців диктанту стала жителька нашої громади із Світильні пані Леоніда Островська.

Загалом на адресу журі конкурсу прийшли 16 тисяч листів, з них 14 – на електронну адресу, 2 тисяч – звичайною поштою. Зрозуміло, що людей, хто вирішив і таким чином проявити свою патріотичну позицію та написати диктант, було набагато більше. Організатори оперують цифрою у сотні тисяч учасників, писали диктант навіть в Антарктиді. Але значна частина з них свої роботи не надсилали, а, так би мовити, зробили це для власного інтересу та для підтримки загальної ідеї диктанту.

Так було і в тих населених пунктах, які є або стали частиною Великодимеської громади. Диктант писали переважно учні та деяка частина вчителів. Зокрема, у Русанові, наприклад, свою грамотність перевіряли близько 30 учнів 8-11 класів, у Плоскому – 5 вчителів та 52 учнів 7-11 класів, у Світильні – 22 учні, практично така ж кількість дівчат та хлопців і в Богданівці.

Леоніда Островська є пенсіонером, колишньою вчителькою української мови, довгий час вона вчила дітей саме у Світильнянській школі. Свого часу вона закінчила філологічний факультет Київського університету ім. Тараса Шевченка. Взагалі має 26 років педагогічного стажу.

Всеукраїнські диктанти пані Леоніда пише давно і з задоволенням, вважає цю справу своїм власним проявом патріотичної позиції. Не писала тільки тоді, коли була зайнята по роботі.

Цього разу, як і багато разів перед цим, вона писала, слухаючи диктант по радіо. Взагалі вона дуже любить радіо, саме «Українське радіо», яке трансформувалося порівняно недавно в «Суспільне». Телебаченням практично не користується, тим паче має певні проблеми із зором.

Абсолютним переможцем ювілейного, 20-го Всеукраїнського диктанту «Виклики книжкової ери», стала львів’янка Христина Гоянюк. Вона показала максимальний результат – жодної помилки. Ще одна людина на ім'я Аня – вона не вказала свого прізвища - написала з однією помилкою

А от 15 учасників, визнаних переможцями, допустили лише одну помилку. Серед них і Леоніда Островська із Світильні Броварського району. Як нагороду за цей успіх, пані Леоніда отримала від оргкомітету Всеукраїнського диктанту збірник поезій Ліни Костенко.

Леоніда Францівна шанує не тільки творчість геніальної поетеси, але й її громадянську позицію. Саме фрагмент з вірша Ліни Костенко вона зачитувала у січні на могилі свого сина Івана Марченка, коли відбувалося вшанування його пам’яті, як загиблого у 2015 році кіборга.

Поділитися:
Актуальні новини
17.05.2024 13:30
ЦНАП:інформація про оновлення даних військовозобов'язаних
До уваги мешканців Великодимерської громади! Великодимерський ЦНАП інформує: Найближчим часом Міністерство цифрової трансформації України має надати доступ працівникам ЦНАПу до реєстру для оновлення…
17.05.2024 09:44
Фінансова можливість від Mercy Corps для підтримки бізнесу у розмірі 20 000 доларів США
Представники малого та середнього бізнесу, які релокувалися до м. Києва та Київської області, або постраждалого від війни місцевого бізнесу можуть подати заявку на отримання фінансової допомоги від…
16.05.2024 16:34
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею відзначили День вишиванки
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею з радістю прийняли участь у святі української традиції, одягнувши найкращі вишиванки та прикрашені віночки. Наші маленькі друзі створили незабутні моменти, …
16.05.2024 14:53
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї До Дня матері та Міжнародного дня сім’ї, дев’ять матерів-героїнь Великодимерської громади відзначили подяками та вручили подарунки…