Інклюзивна освіта потребує суспільного взаєморозуміння

04 листопада відбулося засідання «круглого» столу з питань надання послуг з інклюзивної освіти на території Великодимерської об’єднаної територіальної громади. Як відомо, в основі інклюзивної освіти лежить принцип гуманного, рівноправного ставлення до всіх учасників навчального процесу, виключається будь-яка форма дискримінації, створюються належні умови для дітей з особливими освітніми потребами та застосовується індивідуальний підхід з боку вчителів, асистентів вчителів, соціальних педагогів, медичних працівників, шкільних психологів, логопеда. Звертаючись до присутніх із вступним словом, начальник відділу освіти Олександр Бодня доповів про стан справ щодо інклюзивної освіти загальноосвітніх та дитячих дошкільних закладах Великодимерської ОТГ.

Заслухавши дану інформацію, селищний голова Анатолій Бочкарьов наголосив на налагодженні тісної взаємодії між владою, освітою, медициною і батьками хворих дітей. Адже всі разом, починаючи з родини, маємо нести відповідальність за дітей з особливими освітніми проблемами.

Про діяльність комунального закладу Броварської районної ради «Інклюзивно-ресурсний центр» розповіла його директор Т.Іваненко.

Із системними порушеннями мовлення у дітей ознайомила голова методоб’єднання психологів Великодимерської ОТГ О.Бобко. Вона детально проаналізувала існуючі проблеми та поділилася своїм баченням щодо шляхів їх вирішення.

Про стан справ у логопедичній сфері поінформувала керівник логопедичної служби відділу освіти Броварської райдержадміністрації, вчитель-дефектолог О.Косинкіна.

Практичний психолог комунального закладу Броварської районної ради «Інклюзивно-ресурсний центр» О.Вовк презентувала матеріал «Що таке інклюзія? Хто така інклюзивна дитина?».

Також під час засідання «круглого» столу йшла мова про нормативно-правове забезпечення інклюзивної освіти в Україні. Всі присутні, а серед них – директори навчально-виховних закладів освіти, їх заступники, відповідальні за інклюзію у закладах освіти та практичні психологи, мали змогу отримати рекомендації від профільних спеціалістів, які надали методичну допомогу. Представники комунального закладу Броварської районної ради «Інклюзивно-ресурсний центр» пообіцяли надати й практичну допомогу безпосередньо на місцях кожному закладу за потреби.

Поділитися:
Актуальні новини
03.07.2024 14:10
Відбулось друге засідання робочої групи з актуалізації Стратегії розвитку Великодимерської громади
Стратегія – це основний документ для реалізації соціально-економічного розвитку громади, який визначає напрямок розвитку громади, служить базою для розробки проєктів та програм. Основним завданням…
03.07.2024 12:52
Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь
Серед інфекційних захворювань особливе місце займають гострі кишкові інфекції: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції та ін. Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними…
03.07.2024 12:48
Ботулізм і його профілактика
Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння. Воно виникає при вживанні продуктів, що містять ботулотоксин. Ботулотоксин - один з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову…
03.07.2024 10:58
Правовий дайджест реформ щодо захисту внутрішньо переміщених осіб та осіб постраждалих від збройної агресії квітень - червень 2024 р.
daydzhet-kviten-cherven-2024-r.pdfПостанова Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2024 р. №385 Деякі питання реалізації експериментального проекту з організації оздоровлення і відпочинку дітей, які…