Інформація про перерахунок пенсії з 01 березня 2019 року

Кожного місяця працівник від роботодавця отримує заробітну плату, та, окремо, на свій обліковий запис у Пенсійному фонді, єдиний соціальний внесок (ЄСВ), який є персоніфікованим.

Нарахування ЄСВ провадиться кожного місяця до повного припинення трудової діяльності особи, і у разі повернення до роботи нарахування ЄСВ поновлюється. Результатом цього процесу є персональна база, що відображає трудову діяльність особи – назву кожного місяця роботи, посаду, тривалість стажу і суму сплачених страхових внесків за кожен місяць роботи.

При досягненні пенсійного віку громадянин звертається за призначенням пенсії до Пенсійного фонду та в силу вступають страхові принципи роботи системи. Ключовими елементами якої є:

  • застрахована особа – працівник, майбутній пенсіонер;
  • сплата внесків – роботодавцем або застрахованою особою (фізичною особою-підприємцем або самозайнятою особою);
  • фонд внесків, із якого здійснюються виплати – Пенсійний фонд України;
  • страховий випадок – набуття особою визначеного віку і виконання умов програми.

Для розрахунку розміру пенсії використовується єдина для усіх формула:

Розмір пенсії = Сз х ІКЗ х Кс, де:

  • Сз – розмір середньої заробітної плати в Україні за з роки перед зверненням за призначенням пенсії;
  • ІКЗ – індивідуальний коефіцієнт заробітної плати;
  • Кс – коефіцієнт страхового стажу, який дорівнює множині кількості місяців стажу і вартості одного року страхового стажу.

Дві основні частини формули – внески, зроблені під час трудової діяльності, та тривалість страхового стажу.

Сз х ІКЗ. Під час розрахунку розміру пенсії враховується розмір зроблених до Пенсійного фонду внесків, які були зроблені в інших економічних умовах та мали іншу цінність, ніж на час звернення за пенсією. Щоб актуалізувати внески їх прив’язують до економічних показників, які існували на момент їхньої сплати працедавцем, після чого отриманий коефіцієнт множиться на існуючий розмір середньої заробітної плати за три роки до звернення за пенсією (вартість внесків приводиться у відповідність до сучасних економічних умов).

Кс. Друга важлива частина формули це коефіцієнт страхового стажу, який отримується шляхом множення кількості страхового стажу в місяцях на вартість одного року стажу.

Розмір щомісячної пенсійної виплати є результатом цієї формули.

Для приведення пенсійних виплат у відповідність до актуальних економічних змін Пенсійним фондом України буде проведено щорічну автоматичну індексацію пенсійної виплати відповідно до частини 2 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, який буде застосовано для обчислення пенсії громадянам України.

Перша така індексація відбудеться у березні 2019 року за результатами отриманих статистичних даних щодо рівня інфляції та зростання середніх зарплат за попередній рік.

Для кожного пенсіонера розмір підвищення з 01 березня 2019 року буде визначатися в автоматизованому режимі окремо, в залежності від тривалості страхового стажу та індивідуального коефіцієнту заробітної плати з якого провадиться обчислення пенсії.

Поділитися:
Актуальні новини
09.05.2024 13:33
У Богданівці привітали учасника Другої світової війни
Староста Богданівського старостинського округу Юрій Безпалий, в День памʼяті та перемоги над нацизмом привітав учасника Другої світової війни . Це житель села Богданівка Хилько Іван…
09.05.2024 10:57
У Плосківському ліцеї відзначили День Європи
Сьогодні в Україні ми відзначаємо День Європи! Це свято, яке об'єднує нас у визнанні культурного, історичного та соціального різноманіття країн Європи. Сьогодні ми відзначаємо нашу єдність та…
08.05.2024 15:27
Здобувачі освіти Руднянської гімназії долучилися до акції «Мак пам’яті»
Сьогодні в Україні і світі відзначають День пам’яті та перемоги над нацизмом. Здобувачі освіти Руднянської гімназії долучилися до акції «Мак пам’яті», провели тематичні години «Пам’ятаємо…
08.05.2024 13:04
В селах громади на честь Дня пам'яті та перемоги над нацизмом вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій війні воїнів
8 травня в День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років Працівники Богданівського старостату та освітнього центру вшанували памʼять загиблих Героїв хвилиною…