І ожив обряд «Обжинки»

Бобрицький фольклорний гурт «Промінь» відтворив давню українську традицію

У Бобрику, та й не тільки, колектив з променистою назвою «Промінь» давно став явищем. Уявити це село без нього вже просто неможливо. Це не тільки близько 30 дітей різного віку, які приходять на репетиції – вчать чи колядки, чи щедрівки, беруть й інші пласти багатющої української культури.

По-перше, це вже родина. Без підтримки батьків гурт, який створила і яким опікується Валентина Нежива, навряд чи існував би у тому вигляді як є нині. І навряд чи «Промінь» за короткий час завоював би таку популярність. Про бобрицьких хлопчиків та дівчаток, котрі виходять на сцену в автентичних місцевих костюмах, вже добре знають в Києві, Львові, Харкові та Одесі, у Варшаві та Софії.

Завадив складний наш час, себто коронавірус, інакше маленькі артисти вже напевно б півЄвропи, як мінімум, відвідали б. І на карті місць, де побував би – не віртуально, а реально – бобрицький колектив вже було би дуже тісно від залишених там променистих прапорців. Але немає такої карти у Бобрицькій школі, більше того – немає навіть елементарного стенду, де б виставили всі нагороди, здобуті «Променем» на різних українських та зарубіжних фестивалях. Тому вони десь збирають пил у шухлядах. Хочеться вірити – поки що.

Так ось, батьки дітей пройшли шлях від просто допомоги своїм дітям займатися в «Промені», проведення спільних з дітьми акцій у Бобрику, як, наприклад, саджання дубового гаю весною цього року, до безпосередньої участі у мистецьких програмах «Променя». Їм це подобається, вони це роблять із задоволенням. Тому зараз цілком можна говорити, що фольклорний гурт став фактично фольклорним театром.

І остання подія – лише зайве цьому підтвердження. Валентина Нежива разом зі своїм колективом, отримавши запрошення взяти учать у Міжнародному фольклорному фестивалі, вирішила відтворити обряд «Обжинки». Що з того вийшло – можна судити з фото та відео. І повірити – свідкам цього надзвичайно красивого, надзвичайно позитивного дійства.

Як зараз модно говорити – воно відбувалось у двох різних локаціях. Власне, як і свого часу в реальному житті. Чоловіки та жінки, одягнувшись у традиційні українські сорочки, які свого часу не вважались одягом вихідного дня, а були для щоденного вжитку, вийшли у поле. Де колос вже налився спільним зерном. Чоловіки хвацько махли косами, жінки в’язали снопи.

Старші люди, котрі залишились вдома, готували різні страви, щоб як належить зустрісти з поля женців. Діти теж не сиділи вдома, взяли удочки -й гайда на річку. А повернулися з пійманою гарною рибкою, котра ляже на сковорідку.

Зустріч женців відбувалася на лісовій галявині «Застава». Тиха і класна місцина серед соснового лісу, схована від стороннього ока.

Нарешті женці – втомлені, але задоволені – повертаються з поля. Їхнє задоволення різко злітає вгору, аж до верхівок високих сосен і вище, бо вдома їх зустрічають діти, від старших до найменьшеньких,. Зустрічають піснями, танцями, примовками. Пригощають. А вже потім щиро припрошують до щедро накритого столі – «бо ж скільки наварили, напекли, насмажили». І всі разом, прочитавши молитву, сідають за стіл. А діти ще довго веселяться, бо ж свято, бо обжинки. Зібрали врожай. Буде і на стіл, буде і до столу.

А в цей час високо в небі кружляли над галявиною журавлі. Ніби споглядаючи, що відбувається там, на землі. Відлітати довго не хотіли. Їм теж явно сподобалося дійство на землі, навіть з висоти їхнього журавлиного польоту.

… Усе дійство фільмувалися. Відеофільм від «Променя» під назвою «Козацькому роду нема переводу» відправлять до журі Міжнародного багатожанрового фестивалю-конкурсу з дуже значимою назвою «Нашого цвіту – по всьому світу». Він проводитиметься дистанційно. За підтримки великої кількості культурно-просвітницьких організацій українців з Польщі, Італії Туреччини.

Мета фестивалю – об’єднати всіх українців по всьому світу, аби разом донести тому ж світу автентику українсько культури, неповторність і красу українських пісень і танців, обрядів тощо.

Підготовлений відеофільм відправлять журі фестивалю. Його результати оприлюднять 24 серпня, у 30-у річницю Незалежності України.

  • Знаєте, не так важливо наше місце в конкурсі. Важливіше, що ми це робимо, що нашим дітям подобається. Важливо, що «Промінь» кладе свою цеглинку у справу збереження красивої і глибинно змістовної культурної спадщини України, - трішки втомлено, з трішки втраченим голосом, але із великим задоволенням підсумувала Валентина Нежива.

Поділитися:
Актуальні новини
17.05.2024 13:30
ЦНАП:інформація про оновлення даних військовозобов'язаних
До уваги мешканців Великодимерської громади! Великодимерський ЦНАП інформує: Найближчим часом Міністерство цифрової трансформації України має надати доступ працівникам ЦНАПу до реєстру для оновлення…
17.05.2024 09:44
Фінансова можливість від Mercy Corps для підтримки бізнесу у розмірі 20 000 доларів США
Представники малого та середнього бізнесу, які релокувалися до м. Києва та Київської області, або постраждалого від війни місцевого бізнесу можуть подати заявку на отримання фінансової допомоги від…
16.05.2024 16:34
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею відзначили День вишиванки
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею з радістю прийняли участь у святі української традиції, одягнувши найкращі вишиванки та прикрашені віночки. Наші маленькі друзі створили незабутні моменти, …
16.05.2024 14:53
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї До Дня матері та Міжнародного дня сім’ї, дев’ять матерів-героїнь Великодимерської громади відзначили подяками та вручили подарунки…