До уваги бджолярів!

Інформує Держпродспоживслужба

У 2020 році Товариство з обмеженою відповідальністю «Агро-Холдинг МС» (далі – «Товариство») створило та наповнює даними для використання власну систему сповіщення бджолярів «ПАСІКА», яка дозволить максимально захистити бджіл під час проведення сільськогосподарських робіт.

Для підвищення рівня захисту бджіл ми потребуємо вашої допомоги.

Частиною 3 ст.13 Закону України «Про бджільництво» встановлено, що пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики.

Статтею 29 Закону України «Про бджільництво» визначено, що з метою запобігання захворюванню бджіл та додержання ветеринарно-санітарних норм і правил у галузі бджільництва здійснюється державний ветеринарний контроль у порядку, визначеному Законом України «Про ветеринарну медицину».

Своєчасне повідомлення всіх власників пасік про проведення сільськогосподарських робіт із застосуванням засобів захисту рослин, на нашу думку, буде можливо при виконанні наступних кроків:

  1. Реєстрація пасіки в органах місцевого самоврядування за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом, яка проходить в два етапи:

– Занесення пасіки у спеціальну книгу реєстрації на основі особистої заяви бджоляра до голови територіальної громади;

– Отримання паспорту пасіки на основі акту обстеження пасіки від місцевого управління ветеринарної медицини.

  1. Реєстрація пасік їх власниками на онлайн платформі «Пасіка» http://honey2.harveast.com/ – сайті, який спеціально створено для захисту бджіл, оперативного інформування бджолярів та обміну інформацією. На ньому для зручності бджолярів розміщено:

– карти посівних площ Товариства з позначенням полів, що засіяні медоносними культурами;

– календар обробки полів з датами їх проведення та контактними даними відповідального агронома;

– карти розміщення зареєстрованих бджільницьких господарств тощо.

Крім того, на сайті налаштовано систему сповіщення бджолярів – за три доби до початку проведення робіт з засобами захисту рослин на мобільний телефон кожного зареєстрованого бджоляра надійде смс-повідомлення із зазначенням місця обробки, дати обробки, назви препарату, ступеню та строку дії токсичності препарату. Таке ж повідомлення буде надходити головам сільрад.

Звертаємося до вас з наступними проханнями:

надати інформацію про всіх бджолярів, що зареєстровані в вашій сільраді/районній державній лікарні ветеринарної медицини для можливості їх повідомлення про Сайт;

посприяти максимально повній реєстрації пасік, що розміщені на території відповідних сільрад, для уникнення функціонування незареєстрованих та неперевірених пасік на дотримання санітарних норм та правил утримання бджіл.

У разі реєстрації нових пасік прохаємо повідомляти бджолярів про існування Сайту та необхідність реєстрації на ньому.

З питань реєстрації на Сайті можна звертатись до наших фахівців:

по Макарівському району Київської області – агроном Євдокименко Олександр, моб.тел.050-161-45-56;

по Києво-Святошинському району Київської області – агроном Калюжний Владислав, моб. тел.050-374-71-44;

по Бородянському району Київської області – агрономи Калюжний Владислав, моб. тел.050-374-71-44, Євдокименко Олександр, моб.тел.050-161-45-56;

по Бориспільському району Київської області – агроном Темір Ігор, моб. тел. 095-292-34-45;

по Коростенському району Житомирської області – агроном Рудманський Ігор , моб.тел. 050-371-53-15;

по Малинському району Житомирської області – агроном Олексейчук Віктор, моб. тел. 095-910-42-20;

по Народицькому району Житомирської області – агроном Олексейчук Віктор, моб 095-910-42-20.

Для пришвидшення процесу обміну інформацією листи можна направляти на електронну адресу: Inna. Degtyarenko@harveast.com.

Захистимо бджіл разом!

Поділитися:
Актуальні новини
16.05.2024 16:34
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею відзначили День вишиванки
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею з радістю прийняли участь у святі української традиції, одягнувши найкращі вишиванки та прикрашені віночки. Наші маленькі друзі створили незабутні моменти, …
16.05.2024 14:53
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї
Багатодітних мам привітали з Днем матері та Міжнародним днем сім’ї До Дня матері та Міжнародного дня сім’ї, дев’ять матерів-героїнь Великодимерської громади відзначили подяками та вручили подарунки…
16.05.2024 13:11
Флешмоб до Дня вишиванки зробили учні та вчителі Великодимерського ліцею
Більше 400 учнів Великодимерського ліцею вийшли на флешмоб до Дня Вишиванки. У ньому взяли участь учні та вчителі ліцею. Запальний танок виконували тримаючи в руках жовто-блакитні стрічки. …
16.05.2024 10:52
Купатись заборонено!
На території Великодимерської селищної територіальної громади відсутні офіційно визначені місця для відпочинку на воді! Подбайте про безпеку! Бережіть себе та своїх близьких!