Для набагато ефективнішого, якіснішого і економічнішого пожежогасіння

Великодимерська громада стала першою в Україні, де у тестовому режимі працюватиме автономна станція датського виробництва, котра забезпечує набагато ефективнішим процес пожежегасіння.

Розробник системи, а це компанія з Данії Firexexpress, на світовий ринок пожежогасіння постачає своє інноваційне обладнання з 1998 року. Обладнання забезпечує набагато вищу від традиційної системи ефективність боротьби з вогнем у різних умовах та її мобільність. В основі нової методики лежить розроблений та запатентований інженерами компанії метод тонкого розпилення пінно- водяної суміші.

  • За умови роботи стаціонарного обладнання, я ке ми маємо на цьому автомобілі ЗІЛ , - говорить начальник відділу з надзвичайних ситуацій, цивільного захисту населення, мобілізаційної та правоохоронної діяльності (скорочено – з безпекових питань) Андрій Тугай. - ємності води у 4,5 тонни, що тут є, вистачає десь на півгодини безперервної роботи. А ця система, яку нам презентують, використовує всього 600 літрів на годину. Вода подається під високим тиском, плюс йде підмішування піноутворювача. Все це в сумі робить гасіння пожежі ефективнішим, швидшим у часі, якіснішим, і економнішим зрештою. Оскільки не треба через досить короткий проміжок часу їхати й заправляти ємність новою порцією води.

Загалом ця новітня система при цій же кількості води дозволяє працювати на гасінні пожежі практично вісім годин.

Крім цього, виробником обладнання заявлені ще декілька суттєвих плюсів.

Ефективніше гасяться пожежі, де йде боротьба з паливними рідинами. Ще значиміший плюс - за рахунок дрібнодисперсного струменю води відсутній прямий контакт між краплинами води. І це дозволяє гасити пожежі, де є електрообладнання під напругою до 10 тисяч вольт.

У пожежній частині Великої Димерки автономну станцію від датської компанії Firexexpress представили, змонтували та показали в роботі директор та керівник Департаменту із сервісу компанії «Фаєрсекьюріті», котра з минулого року представляє обладнання датського виробника в Україні, відповідно Володимир Рощин та Андрій Андрюхін.

Саму станцію змонтували у металевому ящику, який прикріпили до рами ЗІЛа. Не найбільш вдале місце для розташування, однак конструкція саме цього автомобіля кращого варіанту не дозволяє.

Станція складається із двигуна японського виробника – Honda з повітряним охолодженням, редуктора, насоса мембранного типу, напірного рукава, що має півдюйма у діаметрі, довжиною 100 метрів. Бак для пального двигуна розрахований на безперервну роботу станції протягом 1,8 години.

До речі, насос мембранного типу дає тиск до 40 бар, що й дозволяє створювати два ефективні струменя води - тонкорозпилений та компактний.

Звернули, звіс но, увагу й на насадку. Важіль легко переключає струмінь води з одного виду на інший. Сама насадка - цільнометалева, її можна використовувати і як ударний інструмент, що актуально під час пожежогасіння. Ще одна особливість насадки – вона зроблена під кутом. А це дозволяє працювати, перебуваючи в укритті.

Володимир Рощин підкреслив, що конструкція цієї компактної станції, органи управління роблять її досить простою у використанні та обслуговуванні. Важливо, що виробник дає річну гарантію, а ще рік додає компанія-імпортер.

Після теоретичної частини на полі за межами населеного пункту відбулася презентація обладнання так би мовити у бойових умовах. Були імітовані дві пожежі, де вже в реальному гасінні перевірили роботу станції. Учасники та присутні залишилися задоволеними побаченим.

Згодом відбулася перевірка роботи системи вже і з піноутворювачем. Результати виявилися просто відмінними.

Андрій Тугай наголосив, що у тестовому режимі ця система на машині великодимерського підрозділу місцевої пожежної охорони комунального закладу «Муніципальний центр безпеки» працюватиме протягом трьох тижнів. І вже потім ухвалюватиметься остаточне рішення щодо придбання цієї станції.

Поділитися:
Актуальні новини
17.04.2024 15:43
39 мільйонів гривень на потреби ЗСУ
39 мільйонів гривень передала на потреби ЗСУ Великодимерська громада. Для цього було виділено 48 мільйонів гривень з місцевого бюджету.
17.04.2024 13:45
ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ФЕРМЕРІВ
ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ФЕРМЕРІВ! Уряд розширив напрями підтримки для фермерських господарств Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 300 «Про внесення змін до Порядку…
17.04.2024 13:39
Новини світильнянської гімназії
У Світильнянській гімназії почала діяти довготривала програма "Психолого-педагогічна підтримка батьків в умовах надзвичайних ситуацій (практичні дії та підтримка)", ВФ «Крок за кроком» за підтримки…
16.04.2024 16:33
У Гоголівській медичній амбулаторії - суттєве поповнення матеріально-технічного бази та обладнання
Центр первинної медико санітарної допомоги Великодимерської селищної ради за сприянням Міжнародного медичного корпусу, забезпечив Гоголівську амбулаторію новими медичними меблями,…