День захисту дітей відзначили весело і змістовно

Весело, гамірно та завзято пройшов Міжнародний день захисту дітей у Великодимерській об’єднаній територіальній громаді. Цьогоріч він проходив у дещо незвичному форматі – у рамках святкових заходів, за Програмою «U-LEAD з Європою» (для інформації – вищезгадана Програма фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією за підтримки Європейської Комісії, Федерального міністерства економічної співпраці та розвитку (Німеччина), Міністерств закордонних справ – Данії, Естонії, Польщі, Швеції), у співпраці з громадською організацією «Україна Без Сміття» та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України), за підтримки Великодимерської селищної ради та компанії «Кока-Кола Беверіджиз Україна», організовано плогінг «Моя чиста громада» («plogging» у перекладі з шведської – бігти і збирати сміття).

Звертаючись до присутніх на святі, віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубков, селищний голова Велико-димерської об’єднаної тери-торіальної громади Анатолій Бочкарьов та керівник Програми «U-LEAD з Європою» Бастіан Файгель з Німеччини привітали юних мешканців громади з Міжнародним днем захисту дітей. Всі говорили про важливість проведення подібних заходів. Адже питання поліпшення стану навколишнього середовища, культури поводження з побутовими відходами на сьогодні є досить актуальним. І впровадження екологічної свідомості потрібно починати саме з підростаючого покоління, звичайно за підтримки всіх жителів громади. З боку місцевої влади робиться все необхідне для забезпечення чистоти і порядку, у планах і сортування сміття. До того, як зазначив Анатолій Борисович, плогінг «Моя чиста громада» сприяє підвищенню обізнаності громадян щодо чистоти простору, екологічно правильного поводження з відходами, а також пропагує здоровий спосіб життя як частину нашого повсякдення. Тож, символічно, що у День захисту дітей розпочинаємо потрібну всім справу задля збереження довкілля для нинішніх і прийдешніх поколінь.

Приємно було спостерігати з яким завзяттям хлопчики й дівчатка, та й дорослі збирали сміття на визначених маршрутах, відразу сортуючи його в пакети. Зокрема, в чорні збирали звичайне вуличне – невеликий пластик, поліетиленові пакети, обгортки від морозива і печива, одноразовий посуд, папір; у сині – pet пляшки, алюмінієві і бляшані банки, упаковка tetra pak; окремо у поліпропіленові мішки – скло. Забігаючи наперед, відзначимо, що по завершенню плогінгу керівник Програми «U-LEAD з Європою» Бастіан Файгель передав очільнику Великодимерської ОТГ Анатолію Бочкарьову спеціальне обладнання для переробки пластику. Представник ГО «Україна без сміття» поінформувала про його можливості та продемонструвала вироби, які виготовлені в результаті переробки побутового сміття – на разі – пластикових кришечок.

Поки учасники плогінгу прибирали на вулицях селища, громадська орга-нізація «Зелена хвиля» та представники компанії «Кока-Кола Беверіджиз Україна», розпочали роботу у квест-кімнаті з подолання лабіринту сортування та у проведенні еко-ігор для дітей і вчителів природничих наук. Так бажаючим були представлені такі ігрові сеанси як – «Зелене місто майбутнього» – гра на тему екологічного стилю життя у місті; «Мережа життя» – гра, що демонструє важливість взаємозв’язків у різних екосистемах, проблему біорізноманіття та типових загроз для нього, а також надає інформацію про типові й рідкісні види флори і фауни в Україні. В цій грі потрібно було розробити найскладнішу екосистему з найбільшою кількістю ланок. Дітки та й дорослі з цікавістю грали у запропоновані ігри. Адже це один із інтерактивних методів навчання в освіті за природничим напрямком. По завершенню свята кожній школі Великодимерської ОТГ вручили комплекти еко-ігор для використання під час навчального процесу.

У рамках заходів присутні ознайомилися з концепцією Беа Джонсона Zero Waste, що в перекладі означає – нуль відходів, у якій йдеться про свідому відмову від зайвих речей та емоційних покупок, а також, що стосується правила – користуватися тим, що вже маєш. Щоб слідувати принципам даної концепції, потрібно навчитися замінювати одноразові предмети на речі багаторазового використання, ремонтувати зламане, компостувати органіку, а упаковку сортувати і здавати на переробку.

Справжньою окрасою Дня захисту дітей стала прекрасна концертна програма, яка надала заходам святковості і урочистості. Присутні мали змогу подивитися чудовий концерт за участю юних обдарувань Великодимерської територіальної громади. Серед них хореографічні колективи: «Bobreis», «Рідненькі», «Les Dens», вокальні – «Перлинка», «Золотоцвіт», «Дзвіночки», ансамбль сопілкарів. Звучали пісні і у неперевершеному виконанні вокалістів. Веселий настрій дарували й гумористи. Святкову програму продовжили юні спортсмени – показові виступи карате кіокушинкай продемонстрували вихованці Сергія Опенька та Євгенія Овдія.

Також учасники свята, гості та запрошені мали змогу скуштувати смачного кулішу та ухи. Хлопчики й дівчатка поласували морозивом, розважалися на батутах та гральних майданчиках, аніматори проводили цікаві конкурси. В цілому все вдалося на славу – як діти так і їх батьки не лише відпочили, а й отримали масу приємних емоцій і незабутніх вражень, дізналися багато нового й корисного.

Поділитися:
Актуальні новини
03.07.2024 10:58
Правовий дайджест реформ щодо захисту внутрішньо переміщених осіб та осіб постраждалих від збройної агресії квітень - червень 2024 р.
daydzhet-kviten-cherven-2024-r.pdfПостанова Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2024 р. №385 Деякі питання реалізації експериментального проекту з організації оздоровлення і відпочинку дітей, які…
03.07.2024 10:32
ПОВІДОМЛЕННЯ про тимчасове обмеження руху вантажних транспортних засобів автомобільними дорогами загального користування державного значення в Київській області
З метою запобігання утворенню передчасних руйнувань та деформацій дорожнього покриття автомобільних доріг загального користування державного значення в Київській області у період тривалої спекотної…
02.07.2024 15:50
Прийом громадян!!
Шановні мешканці Великодимерської громади! 03 липня 2024 року з 10:00 год у приміщенні адміністративної будівлі Великодимерської селищної ради, (смт Велика Димерка, вулиця Бобрицька,1)…
02.07.2024 11:14
Засідання виконавчого комітету: 13 питань було винесено на порядок денний
Провів засідання тимчасово здійснюючий повноваження селищного голови Олександр Борсук. Першим питання було надання одноразової матеріальної допомоги жителям Великодимерської громади, про…