День захисту дітей відзначили весело і змістовно

Весело, гамірно та завзято пройшов Міжнародний день захисту дітей у Великодимерській об’єднаній територіальній громаді. Цьогоріч він проходив у дещо незвичному форматі – у рамках святкових заходів, за Програмою «U-LEAD з Європою» (для інформації – вищезгадана Програма фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією за підтримки Європейської Комісії, Федерального міністерства економічної співпраці та розвитку (Німеччина), Міністерств закордонних справ – Данії, Естонії, Польщі, Швеції), у співпраці з громадською організацією «Україна Без Сміття» та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України), за підтримки Великодимерської селищної ради та компанії «Кока-Кола Беверіджиз Україна», організовано плогінг «Моя чиста громада» («plogging» у перекладі з шведської – бігти і збирати сміття).

Звертаючись до присутніх на святі, віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубков, селищний голова Велико-димерської об’єднаної тери-торіальної громади Анатолій Бочкарьов та керівник Програми «U-LEAD з Європою» Бастіан Файгель з Німеччини привітали юних мешканців громади з Міжнародним днем захисту дітей. Всі говорили про важливість проведення подібних заходів. Адже питання поліпшення стану навколишнього середовища, культури поводження з побутовими відходами на сьогодні є досить актуальним. І впровадження екологічної свідомості потрібно починати саме з підростаючого покоління, звичайно за підтримки всіх жителів громади. З боку місцевої влади робиться все необхідне для забезпечення чистоти і порядку, у планах і сортування сміття. До того, як зазначив Анатолій Борисович, плогінг «Моя чиста громада» сприяє підвищенню обізнаності громадян щодо чистоти простору, екологічно правильного поводження з відходами, а також пропагує здоровий спосіб життя як частину нашого повсякдення. Тож, символічно, що у День захисту дітей розпочинаємо потрібну всім справу задля збереження довкілля для нинішніх і прийдешніх поколінь.

Приємно було спостерігати з яким завзяттям хлопчики й дівчатка, та й дорослі збирали сміття на визначених маршрутах, відразу сортуючи його в пакети. Зокрема, в чорні збирали звичайне вуличне – невеликий пластик, поліетиленові пакети, обгортки від морозива і печива, одноразовий посуд, папір; у сині – pet пляшки, алюмінієві і бляшані банки, упаковка tetra pak; окремо у поліпропіленові мішки – скло. Забігаючи наперед, відзначимо, що по завершенню плогінгу керівник Програми «U-LEAD з Європою» Бастіан Файгель передав очільнику Великодимерської ОТГ Анатолію Бочкарьову спеціальне обладнання для переробки пластику. Представник ГО «Україна без сміття» поінформувала про його можливості та продемонструвала вироби, які виготовлені в результаті переробки побутового сміття – на разі – пластикових кришечок.

Поки учасники плогінгу прибирали на вулицях селища, громадська орга-нізація «Зелена хвиля» та представники компанії «Кока-Кола Беверіджиз Україна», розпочали роботу у квест-кімнаті з подолання лабіринту сортування та у проведенні еко-ігор для дітей і вчителів природничих наук. Так бажаючим були представлені такі ігрові сеанси як – «Зелене місто майбутнього» – гра на тему екологічного стилю життя у місті; «Мережа життя» – гра, що демонструє важливість взаємозв’язків у різних екосистемах, проблему біорізноманіття та типових загроз для нього, а також надає інформацію про типові й рідкісні види флори і фауни в Україні. В цій грі потрібно було розробити найскладнішу екосистему з найбільшою кількістю ланок. Дітки та й дорослі з цікавістю грали у запропоновані ігри. Адже це один із інтерактивних методів навчання в освіті за природничим напрямком. По завершенню свята кожній школі Великодимерської ОТГ вручили комплекти еко-ігор для використання під час навчального процесу.

У рамках заходів присутні ознайомилися з концепцією Беа Джонсона Zero Waste, що в перекладі означає – нуль відходів, у якій йдеться про свідому відмову від зайвих речей та емоційних покупок, а також, що стосується правила – користуватися тим, що вже маєш. Щоб слідувати принципам даної концепції, потрібно навчитися замінювати одноразові предмети на речі багаторазового використання, ремонтувати зламане, компостувати органіку, а упаковку сортувати і здавати на переробку.

Справжньою окрасою Дня захисту дітей стала прекрасна концертна програма, яка надала заходам святковості і урочистості. Присутні мали змогу подивитися чудовий концерт за участю юних обдарувань Великодимерської територіальної громади. Серед них хореографічні колективи: «Bobreis», «Рідненькі», «Les Dens», вокальні – «Перлинка», «Золотоцвіт», «Дзвіночки», ансамбль сопілкарів. Звучали пісні і у неперевершеному виконанні вокалістів. Веселий настрій дарували й гумористи. Святкову програму продовжили юні спортсмени – показові виступи карате кіокушинкай продемонстрували вихованці Сергія Опенька та Євгенія Овдія.

Також учасники свята, гості та запрошені мали змогу скуштувати смачного кулішу та ухи. Хлопчики й дівчатка поласували морозивом, розважалися на батутах та гральних майданчиках, аніматори проводили цікаві конкурси. В цілому все вдалося на славу – як діти так і їх батьки не лише відпочили, а й отримали масу приємних емоцій і незабутніх вражень, дізналися багато нового й корисного.

Поділитися:
Актуальні новини
20.05.2024 15:41
Твій друг – безпечний рух
Життя – це найдорожчий скарб. Та в дитинстві ми не розуміємо, що ним треба дорожити і здоров'я берегти. В цей час майбутнє уявляється безхмарним, а життя – безкінечним. Та насправді це не так, мить -…
17.05.2024 13:30
ЦНАП:інформація про оновлення даних військовозобов'язаних
До уваги мешканців Великодимерської громади! Великодимерський ЦНАП інформує: Найближчим часом Міністерство цифрової трансформації України має надати доступ працівникам ЦНАПу до реєстру для оновлення…
17.05.2024 09:44
Фінансова можливість від Mercy Corps для підтримки бізнесу у розмірі 20 000 доларів США
Представники малого та середнього бізнесу, які релокувалися до м. Києва та Київської області, або постраждалого від війни місцевого бізнесу можуть подати заявку на отримання фінансової допомоги від…
16.05.2024 16:34
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею відзначили День вишиванки
Вихованці ЗДО Плосківського ліцею з радістю прийняли участь у святі української традиції, одягнувши найкращі вишиванки та прикрашені віночки. Наші маленькі друзі створили незабутні моменти, …