Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

        1. Позбавлення легітимності путінського режиму

13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про визнання Росії диктатурою і закликала країни-члени не визнавати Путіна легітимним президентом після завершення його каденції навесні 2024 року. Путінський режим узурпував владу та беззмінно керує Росією понад 20 років. За цей час в РФ було знищено реальну політичну опозицію, та суттєво обмежено громадянські права. Знищивши усі запобіжники в середині РФ, Путін на власний розсуд розпочинає криваві війни і погрожує світу ядерною катастрофою. Без усунення від влади диктаторського режиму в Кремлі Росія продовжуватиме агресію та бути джерелом непередбачуваних загроз. Відмова визнавати легітимність Путіна після 2024 року - потужний сигнал міжнародної спільноти про неприйнятність путінізму та інших диктатур. ПАРЄ також підтримала рішення про арешт Путіна на підставі ордеру Міжнародного кримінального суду, адже злочинці заслуговують на покарання.

        1. Безпека мореплавства

16 жовтня біля берегів Румунії в Чорному морі на міні підірвався танкер Ali Najafov. Судно зазнало незначних ушкоджень, екіпаж не постраждав. Російська агресія проти України перетворила Чорне море на театр воєнних дій, де існує підвищена небезпека для судноплавства. Цивільні судна на чорноморських комунікаціях потерпають від мінної загрози. Протягом жовтня вже друге судно підірвалося на морській міні. Мінна загроза - це спільна проблема причорноморських країн. Ефективне тралення маршруту руху стане внеском у безпеку функціонування нового морського коридору, прокладеного Україною після виходу РФ із “зернової угоди”. Україна вітає ініціативу Туреччини, Румунії та Болгарії разом протидіяти морським мінам та готова докласти всіх зусиль задля забезпечення безпеки чорноморського судноплавства.

        1. Ситуація під Авдіївкою

Перемога під Авдіївкою була потрібна Кремлю для створення сприятливого політичного фону під час візиту Путіна в Пекін 17-18 жовтня. Однак Сили оборони України зірвали цей план російського керівництва. Авдіївський виступ - один з найпотужніших укріплених районів ЗСУ, його облаштовували з 2015 року. Усі попередні спроби Росії захопити позицію також були невдалими. Російське командування не цінує життя підлеглих і кидає війська на загибель. За тиждень боїв під Авдіївкою загинуло орієнтовно 5 тисяч окупантів виведено з ладу щонайменше 118 одиниць військової техніки. Наразі ситуація під Авдіївкою складна, але контрольована українським командуванням. Попри величезні зусилля та задіяні ресурси ворогу не вдалося досягти успіху. Російські атаки на Авдіївку не завадять планомірному контрнаступу Сил оборони України.

        1. Евакуація громадян України з Ізраїлю

Протягом 14-17 жовтня здійснено три евакуаційні рейси громадян України з Ізраїлю до Румунії. Україна дбає про своїх громадян, де б вони не перебували. Завдяки зусиллям дипломатів із зони конфлікту на Близькому Сході вже вдалося евакуювати 436 українців (переважно жінок і дітей). Евакуація триває. За домовленістю з авіакомпаніями, квитки на евакуаційні літаки для українців продаються за мінімальними цінами, а у виняткових ситуаціях держава бере витрати на себе. Посольство допомагає бажаючим евакуюватися у проходженні необхідних процедур та оформленні документів для вильоту. Оскільки через російську агресію авіасполучення з Україною призупинено, то відповідно до домовленостей, евакуаційні рейси приймає Румунія. Російська пропаганда поширює фейки про плани масового переселення ізраїльтян в Україну. Мета цієї дезінформації - розпалювання суспільних протиріч.

        1. Відмова рф від договору про заборону ядерних випробувань

18 жовтня Держдума РФ ухвалила законопроєкт про відкликання ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань. Рішення Держдуми РФ - черговий російський шантаж початком ядерної війни. Москва регулярно вдається до погроз застосування ядерної зброї кожного разу, коли зазнає чергової військової чи дипломатичної поразки. Ядерна істерія РФ спонукає інші держави розвивати власні ядерні програми, адже безпекові гарантії Москви за відмову України від свого ядерного потенціалу виявилися нічого не вартими. Росія порушила базовий принцип нерозповсюдження ядерної зброї, оголосивши про плани розміщення її в Білорусі. Не можна також виключати загрози передачі РФ ядерних розробок Ірану та Північній Кореї. Росія - безвідповідальний розпорядник величезного ядерного арсеналу. Тому одним з пріоритетних безпекових завдань на найближчу перспективу не лише союзників України, але й всього людства повинна стати денуклеаризація РФ.

        1. Успіхи функціонування нового зернового коридору

З вересня 2023 року новим морським коридором, прокладеним Україною, скористалися понад 30 суден. Україна - відповідальний постачальник продукції, який за будь-яких обставин шукає шляхи забезпечення виконання своїх зобов’язань у рамках укладених угод. Успіхи нового зернового коридору демонструють, що Росія була зайвою ланкою в Чорноморській зерновій ініціативі. Переговори про повернення Москви до “зернових угод”, з яких вона сама вийшла, більше не мають сенсу. Успішне функціонування нового зернового коридору стало можливим завдяки Силам оборони України, які витіснили російський флот з північно-західної акваторії Чорного моря. Київ закликає партнерів посилити спроможності судноплавства у Чорному морі. Зокрема, організувати патрулювання і видалення морських мін, а також надати Україні додаткові засоби для захисту портової інфраструктури від російських обстрілів

        1. Головні новини тижня

Руслан Кравченко: На Київщині вже відновили понад 13 тисяч об’єктів, пошкоджених внаслідок бойових дій – брифінг (ВІДЕО)

На Київщині вже відновили понад 13 тисяч об’єктів, пошкоджених внаслідок бойових дій. Усього було зруйновано та пошкоджено понад 28 тисяч об’єктів. Про це повідомив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко під час брифінгу.

Йдеться про відновлення багатоповерхівок, приватних будинків, медзакладів, шкіл, дитсадків тощо.

«Крім швидкого та якісного відновлення, у людей є запит на справедливість та ефективну боротьбу з корупцією. Ефективне відновлення та будівництво демократичного суспільства – це не лише про швидкість. Це насамперед про зміну підходів на всіх етапах робіт. Це про ефективне використання коштів та блокування будь-яких незаконних схем», – наголосив Руслан Кравченко.

Він нагадав, що контроль за всіма етапами відбудови був посилений. Зокрема, начальник КОВА звернувся до всіх правоохоронних органів Київщини щодо проведення повної об’єктивної перевірки тендерів та закупівель з відбудови. Перші результати вже є. Перевірки тривають.

Крім того, при КОВА створили Спостережну раду з питань відбудови за участі представників міжнародних інституцій та громадських організацій, незалежних експертів. Сформували каталог відновлення Київщини за 2022 рік. У роботі – каталог відбудови за 2023 рік.

Цього тижня створили робочу групу «Прозорість та підзвітність». До її складу увійшли представники правоохоронних органів, НАЗК та інших антикорупційних інституцій. Формується пакет конкретних антикорупційних заходів.

Також створили комісію, яка буде перевіряти роботи на об’єктах, де ведеться відбудова. Спершу на 56 об’єктах, які відновлюють коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Замовник робіт на них – КОВА. До складу комісії входять представники профільних департаментів КОВА, правоохоронних органів, технагляду, Держпраці, спостережної ради, ДТЕКу тощо. Комісія на місцях буде фіксувати всі проблемні питання та оперативно їх усувати. Уже перевірили відбудову дитсадка в Бишеві. На черзі – 4 багатоквартирні будинки в Бучі.

«Наступного тижня продовжимо роботу з проведення тендерних закупівель. Департамент регіонального розвитку КОВА планує провести 9 тендерів. Зокрема, з відбудови садочків, житлових будинків, медзакладів, шкіл. Запрошуємо всіх охочих взяти участь. Також зауважу: буде використовуватись уніфіковане технічне завдання для всіх учасників тендеру, яке рекомендоване фахівцями ПРООН», – наголосив начальник Київської ОВА.

На Київщині тривають перевірки об’єктів відбудови. 14 жовтня спеціальна комісія перевірила хід робіт у Бучі

У Київській області тривають комісійні перевірки об’єктів, які відбудовуються. 14 жовтня начальник Київської ОВА Руслан Кравченко разом із членами комісії, представниками ЗМІ побували 4 об’єктах у Бучі. Це багатоквартирні будинки, які були зруйновані внаслідок бойових дій. Їх відновлюють коштом Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

Вул. Вокзальна, 101. Дев’ятиповерхівка на 178 квартир. Тут триває капітальний ремонт. Буде утеплений фасад будинку, замінені всі вікна, вітражі балконів. Передбачене влаштування міжповерхового перекриття, нових інженерних мереж там, де вони були пошкоджені, внутрішнє опорядження низки квартир.

Вул. Енергетиків, 2. На об’єкті також проводиться капітальний ремонт. Унаслідок обстрілів та окупації в цій п’ятиповерхівці на 80 квартир були вибиті вікна та балконні вітражі. Значно пошкоджений фасад. На об’єкті проводять роботи з облаштування теплоізоляції та фарбування всього периметра будівлі, заміни всіх вікон, виконують скління балконів.

Вул. Києво-Мироцька, 104Б. У цій багатоповерхівці 48 квартир, у яких мешкали понад 100 людей. Сьогодні тут також триває капітальний ремонт. Серед найбільш масштабних робіт – демонтаж пошкоджених конструкцій на всіх поверхах першого та другого під’їздів; демонтаж та влаштування плит перекриття першого під’їзду; відновлення перекриття горища, влаштування покрівлі тощо. Будуть замінені вікна та двері. Відновлять вентиляційні канали та водоприймальні воронки, влаштують систему блискавкозахисту.

Вул. Нове Шосе, 5. Унаслідок артилерійських обстрілів у цьому будинку були вибиті вікна, зруйновані покрівля, міжповерхові перекриття, вигоріли деякі квартири, пошкоджені інженерні мережі. У 70-квартирному будинку буде замінений та утеплений фасад, також замінені покрівля, вікна і двері. Передбачене влаштування покриття між поверхами, внутрішнє опорядження пошкоджених квартир та відновлення комунікацій.

За результатами перевірки цих будинків спеціальна комісія виявила ряд порушень. На кожному з об’єктів вони різні. Мова йде про порушення терміну виконання, недостатню кількість працівників, порушення умов робіт, зокрема, немає належного огородження на об’єкті.

«Підрядники запевнили, що всі недоліки усунуть протягом 1-2 днів. Ще одна важлива вимога! Зобов’язав на об’єктах встановити онлайн-камери, щоб була можливість контролювати хід відбудови. Наша головна мета – забезпечити ефективну та прозору відбудову на Київщині. Це відповідальність всіх без виключення», – підбив підсумки перевірки начальник КОВА Руслан Кравченко.

Наступного тижня обстеження об’єктів відбудови буде продовжено. Про локації буде повідомлено заздалегідь.

Наразі перевірки проводяться на 56 об’єктах, усі вони відбудовуються за кошт Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

В Ірпені за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії відновлюють ще одну багатоповерхівку

В Ірпені триває відбудова багатоквартирних житлових будинків, зруйнованих внаслідок військової агресії рф. Одним із них є дев’ятиповерхівка на вулиці Ярославській. У 144 квартирах там мешкають 360 людей.

Під час активних бойових дій на Київщині багатоповерхівка значно постраждала. У ній були пошкоджені покрівля, стіни та фасад, вибиті вікна, двері та понищені балконні конструкції.

Капітальний ремонт на об’єкті виконують за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Роботи з відбудови вже розпочалися. Наразі тривають підготовчі роботи, зокрема, демонтують пошкоджені частини будівлі та виконують монолітні роботи.

За проєктом передбачено відновити покрівлю, стіни і перегородки, виконати утеплення з подальшим оздобленням стін, встановити вікна і двері та відновити конструкції балконів. Також заплановано встановити парапети, влаштувати пандуси і відновити входи в підвали. Крім того, в будинку полагодять та відновлять інженерні мережі, встановлять водовідні воронки і виконають внутрішнє опорядження приміщень.

Президія Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України розглянула питання відбудови Київщини

Відбулося розширене засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України щодо відбудови Київщини.

Засідання відбулося під головуванням керівника Офісу Президента Андрія Єрмака за участі голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, заступника керівника Офісу Президента, виконавчого секретаря Президії Олексія Кулеби, представників центральних органів влади, народних депутатів, дотичних до відбудови, та представників міжнародних організацій, дипломатів.

Крім того, на заході була присутня спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер, яка прибула до України з першим візитом після свого призначення.

Участь у засіданні взяли начальник Київської ОВА Руслан Кравченко та його заступники, очільники правоохоронних органів області, очільники районів та територіальних громад регіону. Загалом до розгляду питань долучилися понад 200 осіб.

Учасники обговорили найпроблемніші питання, які стосуються процесу відновлення регіону, зокрема комплексної відбудови Ірпеня, Мощуна, Андріївки, Шевченкового, Мархалівки, Кухарів. Мешканці цих населених пунктів мали змогу напряму поспілкуватися з представниками центральних органів влади, поставити питання, які їх турбують, та отримати на них відповіді.

Також присутні торкнулися нормативного регулювання питань відновлення, прискорення розмінування та низки інших важливих напрямів.

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко повідомив, що на Київщині внаслідок російської агресії зруйновано понад 28 тисяч об’єктів. Більшість – житло. Значну частину вже відбудували – це 13 тисяч об’єктів.

«Продовжуємо масштабну відбудову, щоб повернути якомога швидше додому людей і забезпечити їх соціальними послугами. Залучаємо всі можливі ресурси. Відновлення відбувається за кошти UNITED24, Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, обласного та місцевих бюджетів, урядових програм. Залучаємо всі можливі ресурси. Відновлення відбувається за кошти UNITED24, Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, обласного та місцевих бюджетів, урядових програм. Окрема вдячність усім нашим міжнародним партнерам, які активно долучаються до відбудови: МОМ, УВКБ ООН, GEM, ПРООН та інші», – зазначив начальник КОВА.

Він зауважив, що процес відбудови триває безперервно. Потрібно відновити ще близько 15 тисяч об’єктів.

Після капітального ремонту відновив роботу Гірський дитячий садок

У селі Гора Бориспільського району відкрили дитячий садок після капремонту з реконструкцією. Відновлення закладу дошкільної освіти «Берізка» розпочалося ще до війни. На його відкритті побувала заступниця голови Київської обласної державної адміністрації Жанна Осипенко.

У закладі є 6 ігрових та спальних кімнат, методичний кабінет, кабінет медичної сестри, ресурсна кімната, ізолятор, музично-спортивний зал, харчоблок та їдальня. У приміщеннях виконали капітальний ремонт та облаштували всім необхідним.

Також на території садочка розташовані 6 павільйонів з інтерактивними майданчиками, спортивний майданчик та міні-футбольне поле, які теж були відремонтовані та осучаснені.

У дошкільному закладі функціонують 6 груп для дітей віком від трьох до шести років. Усього садок відвідуватимуть 140 дітей.

За кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії на території Мархалівської гімназії будують протирадіаційне укриття

За кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії на території Мархалівської гімназії, що у Фастівському районі, розпочалося будівництво протирадіаційного укриття цивільного захисту.

Уже виконані підготовчі роботи, зокрема, на території майбутнього сховища демонтували старі приміщення та викопали котлован. Наразі проводиться бетонування фундаменту.

Крім того, передбачено утеплити й оздобити приміщення та підлогу, звести залізобетонні внутрішні сходи, встановити вхідні протипожежні металеві двері, забезпечені захистом від повітряної ударної хвилі.

Загальна площа приміщення укриття складає 365,64 м². Воно розраховане на 235 осіб – це надасть можливість закладу працювати повним складом в очному режимі.

Сьогодні в Мархалівській гімназії навчаються 117 учнів. Наразі освітній процес відбувається у змішаній формі, частину дітей підвозять на навчання до Крушинської гімназії.

Питання комплексного відновлення Київщини та захист населення розглянули на засіданні позачергової сесії Київської облради

Відбулося пленарне засіданні позачергової двадцять першої сесії Київської обласної ради VIII скликання. Під час засідання було розглянуто понад 70 питань.

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко представив проєкти змін до 16 діючих обласних цільових програм Київської обласної військової адміністрації, покликані забезпечити мешканців області житлом, та програми захисту населення під час екстрених і критичних ситуацій. Серед них – відновлення приватних будинків, зруйнованих внаслідок бойових дій на території Київської області на 2022-2024 роки; відбудова багатоквартирних житлових будинків в Київській області на 2023-2025 роки; програма «Нова оселя» на 2022-2023 роки; Обласна цільова програма захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2018-2023 роки; Обласна цільова комплексна програма забезпечення правопорядку та публічної безпеки у Київській області на 2022-2024 роки «Безпечна Київщина».

Крім того, на розгляд присутнім була подана нова Програма комплексного відновлення території Київської області на 2023-2027 роки.

Усі програми, підготовлені структурними підрозділами КОВА, спрямовані на посилення безпеки населення пристоличного регіону та його відбудову. Депутати Київської облради підтримали та проголосували за всі питання, винесені на розгляд.

«Ми продовжуємо відбудовувати область, повертати мирне та комфортне життя. Наші воїни звільняють українську землю від окупантів. Крок за кроком наближаючи нашу перемогу. Наше завдання як влади, максимально підготувати область до будь-якої надзвичайної ситуації, повернути людям рідні домівки та впевненість», – наголосив під час виступу Руслан Кравченко.

Крім депутатів обласної ради, в засіданні сесії під головуванням в. о. голови Київської ОР Ярослава Добрянського взяли участь представники структурних підрозділів КОВА та правоохоронних органів.

Руслан Кравченко: На Київщині до кінця року планується збільшити до 18 тисяч кількість відбудованих обʼєктів – брифінг КОВА (ВІДЕО)

На Київщині до кінця року кількість відбудованих обʼєктів планується збільшити з 13 до 18 тисяч. Для цього в області реалізують низку програм із відбудови. Про це розповів начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко під час брифінгу за підсумками розширеного засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, яке провели 16 жовтня.

Президія відбулася під головуванням керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, за участі голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, заступника керівника Офісу Президента, виконавчого секретаря Президії Конгресу Олексія Кулеби, представників центральних органів влади, народних депутатів, представників міжнародних організацій. Крім того, на засіданні Президії була присутня спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер.

Основна тема – відбудова Київщини. У заході взяли участь представники всіх районів і територіальних громад області. Загалом було понад 200 осіб.

«Київська область – одна з найбільш постраждалих внаслідок російської військової агресії. 65% територій регіону зазнали руйнувань. Загалом внаслідок російської агресії зруйновано понад 28 тисяч об’єктів. Більшість – житло. Значну частину ми вже відбудували – це 13 тисяч об’єктів», – розповів Руслан Кравченко.

Разом із представниками громад на засіданні Президії детально обговорили комплексну відбудову Ірпеня, Мощуна, Андріївки. Торкнулися проблемних питань, які виникають під час робіт у Шевченковому, детально розібралися в темі відбудови приватного житла у Мархалівці та гуманітарного розмінування в Кухарях. Також розглянули нормативне регулювання питань відновлення, прискорення робіт тощо.

Громади мали можливість напряму звернутися до представників центральних органів влади, отримати компетентні та вичерпні відповіді.

«Це був прямий діалог між усіма гілками влади. Урядом, парламентом, громадами. І це дозволяє вирішувати багато важливих та актуальних питань. Ми продовжуємо масштабну відбудову. Повертаємо людей додому», – сказав начальник КОВА.

Відновлення відбувається за кошти UNITED24, Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, обласного та місцевих бюджетів, урядових програм. Також активно долучаються міжнародні партнери: МОМ, УВКБ ООН, GEM, ПРООН та інші.

У Київському обласному інституті післядипломної освіти педагогічних кадрів відкрили STEM-центр здорового харчування

На базі КНЗ КОР «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів», розташованого у Білій Церкві, відбулося відкриття STEM-центру здорового харчування. Про це повідомили в Департаменті освіти і науки Київської ОВА.

На заході для представників закладів загальної середньої освіти Білоцерківського району презентували роботу STEM-центру. Присутні ознайомилися з модулями програми курсу «Що ми їмо?», провели дослідження та обговорили напрями, в яких працює центр здорового харчування.

Також для підвищення кваліфікації на базі центру запланували проведення тренінгових зустрічей, під час яких слухачі будуть опановувати нові вимоги реформи шкільного харчування та навчатимуться запроваджувати в школах оновлену систему шкільних обідів. Ефективності цієї роботи сприяють, зокрема, STEM-технології.

Нагадаємо, що на Київщині в закладах освіти реалізують реформування системи шкільного харчування, ініційоване першою леді Оленою Зеленською. У рамках реформи Департамент освіти і науки КОВА та команда фахівців Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів проводять системну роботу, спрямовану не тільки на підвищення якості харчування учнів та вихованців, але й на формування у всіх учасників освітнього процесу компетентностей та навичок у сфері здорового способу життя, в тому числі й усвідомлення впливу на здоров’я якісного та збалансованого харчування.

Цьогорічні осінні канікули в закладах освіти Київщини розпочнуться в різний час

Департамент освіти і науки Київської обласної військової адміністрації інформує, що в 2023/2024 навчальному році осінні канікули в закладах освіти пристоличного регіону заплановано провести в різний час. Це залежить від сформованої структури і тривалості навчального року, а також терміну зимових канікул, які визначає педагогічна рада кожного закладу освіти окремо, згідно з Законом України «Про повну загальну середню освіту».

Відповідно, 284 школи цього року проведуть осінні канікули 23-29 жовтня. Це майже половина від загальної кількості всіх закладів освіти Київщини. З 30 жовтня по 5 листопада підуть на канікули 212 закладів регіону. Також 4 заклади освіти планують провести канікули в інші терміни.

Крім того, змінено структуру навчального року та перенесено осінні канікули на зимовий період у 130 школах у Маловільшанській, Ставищенській, Таращанській, Переяславській, Пристоличній, Дівичківській, Калинівській (Фастівського р-ну) та Кожанській громадах.

Пластичні хірурги із США три дні безплатно оперували захисників зі складними щелепно-лицевими травмами на Київщині

Група відомих американських пластичних хірургів прибула на Київщину, де протягом трьох днів оперували військових і цивільних осіб. Мета візиту також – передача досвіду українським колегам-хірургам.

На базі однієї з лікарень області протягом трьох днів, з 15 по 18 жовтня, американські пластичні хірурги проводили унікальні операції військовим і цивільним особам, які постраждали внаслідок повномасштабної війни. Медична місія стала можливою завдяки спільній роботі Київської обласної державної адміністрації, керівництву та медичному персоналу обласного закладу охорони здоровʼя, народних депутатів Анни Пуртової та Михайла Радуцького.

До складу делегації увійшли девʼять фахівців з отоларингології, реконструкції обличчя, офтальмології, раку шкіри, опіків та пошкоджень рук й інші. Вони безоплатно оперували людей зі складними щелепно-лицевими травмами.

«Дуже вдячні нашим американським партнерам за проведену надзвичайну роботу. Ми робимо все можливе, щоб допомагати нашим постраждалим військовим, їх родинам, всім мешканцям Київщини та повертати їх до повноцінного життя», – наголосила заступниця голови Київської обласної державної адміністрації Леся Карнаух, яка сьогодні побувала в лікарні та поспілкувалася з іноземними гостями та прооперованими людьми.

19-20 жовтня медична делегація працюватиме у Львові.

До кінця року в 13 лікарнях Київщини надаватимуть безоплатну стаціонарну реабілітаційну допомогу – брифінг КОВА (ВІДЕО)

Наразі в Київській області військові та цивільні можуть безоплатно пройти стаціонарну реабілітацію у 3 кластерних та надкластерних лікарнях. До кінця 2023 року на виконання доручення Міністерства охорони здоров’я така допомога стане доступною в усіх 13 медичних закладах відповідного рівня. Про це під час брифінгу повідомила в. о. директора Департаменту охорони здоров’я Київської ОВА Любов Крикливець.

«На сьогодні в області Боярська лікарня інтенсивного лікування, Броварська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування та Київська обласна клінічна лікарня мають відділення реабілітації стаціонарного перебування, в яких ця послуга є законтрактованою, і населення Київщини може отримати таку допомогу безкоштовно», – зазначила Любов Крикливець.

Вона розповіла, що загалом в Україні неспеціалізовані стаціонарні реабілітаційні відділення мають запрацювати в 228 кластерних та надкластерних медзакладах, які увійшли до спроможної мережі. У кожному з них розташовуватиметься від 30 до 60 реабілітаційних ліжок. Також буде створено 6 спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня. Усі ці заклади надаватимуть реабілітаційні послуги пацієнтам:

  • із травмами спинного мозку;
  • які потребуватимуть психологічного відновлення;
  • із важкою нейротравмою;
  • які потребують складної скелетної реабілітації;
  • яким потрібна складна реабілітація у разі ампутацій.

Метою реалізації проєкту розвитку мережі закладів реабілітації є сформувати близько 7 800 ліжко-місць для пацієнтів із травмами, хворобами та пораненнями, які потребують процесу активного відновлення. Це дозволить щорічно надавати якісні та безоплатні послуги з активної і доказової реабілітації для щонайменше 126 тисяч пацієнтів.

Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має надаватися мінімум 14 днів із тривалістю процедур від трьох годин на день, за двома напрямами і більше — понад 21 день. Амбулаторна реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, які мають тривати понад годину на добу.

Кожен пацієнт залежно від важкості травми може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів упродовж року. Любов Крикливець наголосила, що доказова реабілітація є безоплатною та повністю покривається Національною службою здоров’я України в рамках Програми медичних гарантій.

Президент України Володимир Зеленський ознайомився з перебігом відновлення на Київщині

19 жовтня Президент України Володимир Зеленський із робочою поїздкою побував у Київській області. Він ознайомився з перебігом відновлення приватного сектора та багатоквартирних будинків у низці населених пунктів.

Разом із главою держави на будівельних майданчиках побували віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков, заступник керівника Офісу Президента Олексій Кулеба, начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко, заступник голови КОДА Микола Бойко, голова Ірпінської територіальної громади Олександр Маркушин та голова Бучанської районної державної адміністрації Данило Мавлянов.

Президент України подивився, як відбувається ефективне та оперативне відновлення області. Із 28 тис. об’єктів, пошкоджених унаслідок повномасштабного вторгнення рф, уже відновили понад 13 тисяч. Учасники делегації побували в декількох населених пунктах та оглянули масштаби робіт із відбудови.

У селі Тарасівка разом із засновником Wasatch Group Деллом Лой Хансеном, директоркою To Ukraine with love Світланою Міллер оглянули «Містечко Хансена», яке зводять за кошти благодійників. Це житло для людей, які покинули свої домівки через російських окупантів. Містечко будує компанія Wasatch Group у партнерстві з благодійною організацією To Ukraine with love. Роботи розпочали в червні цього року. Містечко незабаром зможе прийняти перших 80 родин. Загалом планують побудувати житло для 450 родин, це квартири від 2 до 5 кімнат. Оселі оснащені необхідними меблями і технікою. Житло надаватиметься ВПО, які втратили свої оселі, членам сімей загиблих захисників, особам з інвалідністю внаслідок війни, постраждалим від війни тощо. Воно тимчасове, але повністю безкоштовне. Також у містечку побудують школу, дитячий садок, бібліотеки та ігрові майданчики.

У селі Бузова побували на трьох багатоповерхових об’єктах, які відбудовують за різними програмами. Перший – вул. Центральна, 17Д. П’ятиповерхівку на 40 квартир відновлюють коштом UNITED24. До повномасштабного вторгнення в ній мешкали 115 людей. Частину робіт уже виконали. Вул. Центральна, 17Е – будинок уже відновили за рахунок коштів Київської ОВА та громади. Ще один будинок на вул. Центральна, 17Є був демонтований, оскільки не підлягав відновленню. Сьогодні його відбудовують за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

В Ірпені Президентові України показали, як на практиці реалізується його завдання з комплексної відбудови, зокрема в районі ЖК «Ірпінські Липки». Тут відбудовують житлові комплекси багатоповерхівок та приватні будинки. Йдеться про відновлення понад 60 приватних будинків на вул. Багірова за кошти обласного бюджету Київщини, 2 багатоквартирних будинків на Гостомельському Шосе, 24/1 та 22 за рахунок Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Крім того, 1 будинок (11-та лінія, 4-й провулок) відновлюється за кошти Президентської програми UNITED24, 4 об’єкти (вул. Северинівська, 160-2, 162-1, 154Б та Гостомельське шосе, 12, 14-16) – Міжнародної Організації Міграції. За обласні кошти також капітально ремонтують дорогу та міст між Гостомелем та Ірпенем. Поряд із цією локацією організація UNICEF відновила один із найбільших закладів освіти Ірпеня – ліцей № 3. Така комплексна відбудова дозволить загалом відновити 720 помешкань. Активно до відбудови також долучається УВКБ ООН, яке надало будівельні матеріали, та Фонд GEM – він допомагає із заміною вікон.

Благодійне новосілля: 52 родини, які втратили житло через війну, отримали ключі від квартир у Софіївській Борщагівці

У селі Софіївська Борщагівка відбулося заселення перших мешканців до квартирного комплексу, викупленого американськими благодійниками для постраждалих від війни. 52 родини, які втратили власні оселі, отримали ключі від квартир. Це 139 людей із Донецької, Луганської, Херсонської та інших найбільш постраждалих внаслідок збройної агресії рф областей.

Цей проєкт вдалося реалізувати завдяки благодійній організації «To Ukraine with love», що об’єднала у США від школярів до мільярдерів навколо допомоги Україні. Зокрема, Делла Лой Хансена, американського бізнесмена і мецената, засновника та директора Wasatch Group, який і придбав квартири.

На врученні ключів від осель були присутні заступник голови Київської обласної державної адміністрації Сергій Білецький, Делл Лой Хансен та засновниця БО «To Ukraine with love» Світлана Міллер.

Житло надається людям у безкоштовне користування терміном на 5 років, мешканці лише сплачуватимуть за комунальні послуги та обслуговування прибудинкової території.

Це один будинок на 7 під’їздів, в якому є 135 квартир, викуплених попередньо. Наразі заселили мешканців до 3 під’їздів. Решта 83 квартири будуть заселені до кінця грудня цього року. Люди отримують 1-, 2- та 3-кімнатні квартири, забезпечені абсолютно всім необхідним для комфортного проживання. У них виконаний ремонт, облаштована сантехніка, встановлена вся побутова техніка, є текстиль, посуд і набір продуктів на перший час.

Учасниками програми стали люди, які не мають жодного житла через російську військову агресію. Під час відбору перевагу віддавали особам працездатного віку, які мають роботу або перебувають у її пошуку. Безкоштовне проживання дасть сім’ї, яка працює, протягом 5 років заощадити кошти для купівлі чи будівництва власного житла, першого внеску іпотечного кредиту тощо.

Відбір проводився спеціальною комісією благодійної організації за попередньо заповненими анкетами. Наразі ще триває відбір кандидатів на проживання, а також виконують ремонт квартир у ще не заселених 4 під’їздах.

УВКБ ООН відремонтувало понад 2 200 приватних будинків на Київщині, сприяючи поверненню людей до своїх громад

УВКБ ООН, Агентство ООН у справах біженців, відремонтувало понад 2 200 приватних будинків на Київщині в одному з найбільш постраждалих регіонів унаслідок повномасштабного російського вторгнення. Загалом в області обстрілами було зруйновано або пошкоджено понад 28 тис. будівель, у тому числі приватні будинки, школи, а також адміністративні та соціальні об’єкти. З них повністю зруйновано майже 4 500 приватних і багатоповерхових будинків.

УВКБ ООН та його партнери з неурядових організацій були одними з перших, які підтримали обласну владу в задоволенні потреб людей в охоплених війною територіальних громадах. Тісно співпрацюючи з Київською обласною державною адміністрацією, УВКБ ООН допомагає відновлювати пошкоджене житло, замінюючи дахи, вікна, стіни та інфраструктуру.

У Київській області станом на вересень 2023 року УВКБ ООН надало 8 865 особам набори для екстреного ремонту житла для термінових робіт. Окрім того, Агентство встановило 71 модульний будинок, наданий Урядом Данії, і 99 модульних будинків українського виробника QHome на ділянках сімей, будинки яких були повністю зруйновані через бойові дії. У результаті понад 6 500 людей змогли повернутися до своїх осель та в громади Київської області, щоб почати заново будувати своє життя у власних домівках.

Тривають «Вечори незламності»: діти-ВПО долучилися до благодійного випікання хліба для ЗСУ

У рамках започаткованої серії заходів «Вечори незламності» відбулася друга культурна подія. Діти із сімей внутрішньо переміщених осіб, які проживають у місті Ірпінь, відвідали крафтову пекарню на дровах «Витач». Про це повідомили в Департаменті культури та туризму Київської ОДА.

Учасники заходу ознайомилися з історією українського хліборобства та секретними рецептами трипільців і долучилися до благодійного випікання запашного хліба «Хала» для ЗСУ.

Також діти побували в Ржищівському археолого-краєзнавчому музеї, познайомилися з діяльністю закладу та взяли участь у творчому проєкті-квесті «Моя музейна скарбниця». Крім того, відвідувачі дізналися про унікальну техніку – вибійку та власноруч виготовили листівки з трипільським посланням.

Нагадаємо, що Департамент культури та туризму КОДА за ініціативи заступника голови Київської обласної державної адміністрації Михайла Ємця започаткував серію заходів «Вечори незламності». Метою заходів є долучити відвідувачів до волонтерства та підтримати пекарню «Витач», яка випікає хліб для наших військових та мешканців постраждалих громад.

На Київщині запрацювало Чудо Містечко для людей літнього віку, які втратили оселі через агресію рф

У селі Колонщина Макарівської громади почало функціонувати Чудо Містечко, яке збудували за сприяння благодійної організації To Ukraine With Love. Цей проєкт реалізований для літніх людей, які втратили свої оселі через російську військову агресію. На відкритті побував заступник голови Київської ОДА Микола Бойко. Також на церемонії були присутні засновник Wasatch Group Делл Лой Хансен, директорка БО To Ukraine with love Світлана Міллер, голова Бучанської районної державної адміністрації Данило Мавлянов та представники благодійної організації.

На цьому етапі в містечку можуть одночасно проживати близько 130 людей у 100 квартирах. Перші 67 людей старшого віку, які потребують житла, вже отримала ключі від своїх помешкань. Вони оселяться в 48 квартирах. Решта будуть заселені до кінця 2023 року.

Квартири мають сучасний ремонт, повністю вмебльовані. Вони обладнані всім необхідним для комфортного проживання: сантехнікою, побутовою технікою, кондиціонерами, посудом, текстилем тощо. Також кожне помешкання має вихід на власну терасу.

Проживання в Чудо Містечку абсолютно безкоштовне та необмежене часом. На території містечка буде функціонувати клабхаус, де літні люди зможуть проводити дозвілля. Проєктом передбачено також медпункт та укриття. Окремо працюватимуть кабінети перукаря, стоматолога та інші.

Додатково для мешканців буде функціонувати їдальня з безкоштовним триразовим харчуванням. Крім того, від поселення за визначеним графіком курсуватиме автобус до Києва.

        1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

ПТСР лікується. Як допомогти собі та близьким? – гід для українців та українок

Через вплив повномасштабної війни у наш повсякденний лексикон увійшов такий термін, як ПТС – посттравматичний стресовий розлад. І які тільки психічні стани чи розлади ним не називають і лякають, що чи не всі ми через вплив війни матимемо ПТСР.

Натомість, за різними оцінками, ПТСР може розвиватися у 1220% людей, які пережили травматичну подію або були свідками такої. МОЗ України зазначає про 20–30% пацієнтів.

Водночас ПТСР є здебільшого виліковним і успішно минає у більшості пацієнтів/ок. Та все ж він може стати причиною низки фізичних та психічних розладів, страждань, а також конфліктів та труднощів в комунікації. Команда платформи доказової інформації про здоров’я «Бережи себе» разом з організацією «INSCIENCE» та експертами розробили гід з ПТСР з відповідями на можливі питання про цей розлад.

Гід у форматі PDF можна завантажити за посиланням: https://berezhy-sebe.com/pstr-likuietsia-iak-dopomohty-sobi-ta-blyzkym/

До створення гіду долучилися соціальний психолог Ілля Бачурін та психотерапевтка Анна-Марія Бресешер. Експертну оцінку матеріалам надали: Тетяна Сіренко, заступниця директора з психологічного напряму ДЗ «Центр психічного здоров’я та реабілітації ветеранів “Лісова поляна” МОЗ України» та Любов Чигринська, лікарка-психологиня, експертка Координаційного центру з психічного здоровʼя при Кабінеті Міністрів України.

15 невеликих розділів описують постравматичний стресовий розлад та доступні методи лікування. На сторінках читачі та читачки знайдуть перелік симптомів та причини виникнення, процес перебігу цього стану, вплив на ментальне та фізичне здоров’я, а також доступні методи лікування й профілактики і практичні поради, як підтримати близьку людину. Також гід містить актуальні контакти «гарячих ліній» та організацій, які можуть надати першу психологічну допомогу та проконсультувати щодо наступних кроків.

Нагадаємо, що робити, якщо травматична подія призвела до надмірного стресу.

Компенсація витрат роботодавців за придбання допоміжних засобів

Роботодавець, який працевлаштовує людину з першою або другою групою інвалідності та підлаштував під її потреби робоче місце, може отримати грошову компенсацію. Про це повідомили в Київській обласній службі зайнятості.

Відшкодування здійснюється в сумі, що не перевищує:

  • 100,5 тис. грн – за осіб з інвалідністю І групи;
  • 67 тис. грн – за осіб з інвалідністю ІІ групи.

Мова йде про комплекс заходів та засобів, вжитих роботодавцем для адаптації та розумного пристосування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю згідно з документом, в якому визначена така рекомендація, з урахуванням потреби такої особи.

Умови надання такої компенсації, строки та розміри визначає Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю, затверджений постановою КМУ № 893 від 22.08.2023.

Компенсуються витрати на придбання допоміжних засобів, які потрібні для пристосування робочого місця під потреби конкретної особи з інвалідністю. Зокрема, це придбання меблів, поручнів та брусів, розсувних дверей, протиковзних та тактильних матеріалів для підлог і сходів, транспортерів для піднімання сходами з електроприводом, підйомних платформ для робочих місць, тактильних комп’ютерних дисплеїв, брайлівських клавіатур та портативних пристроїв, допоміжних засобів для відтворення звуку і для забезпечення здатності чути й бачити тощо.

18 жовтня – Європейський день боротьби з торгівлею людьми

Сьогодні, 18 жовтня, відзначають Європейський день боротьби з торгівлею людьми.

Куди звертатися, якщо ви або ваші близькі та знайомі постраждали від торгівлі людьми:

  • 1547 – гаряча лінія з протидії торгівлі людьми;
  • 527 – національна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми;
  • 102 – поліція;
  • 112 – служба екстреної допомоги в ЄС.

Український ветеранський фонд Мінветеранів проводить опитування ветеранів й ветеранок щодо їхніх потреб зараз і в майбутньому

Український ветеранський фонд, що діє при Міністерстві у справах ветеранів України, проводить опитування ветеранів й ветеранок щодо їхніх потреб зараз і в майбутньому.

  • Чи відчуваєте ви повагу від суспільства?
  • Які труднощі можуть виникнути на шляху ветерана після повернення з війни до мирного життя?
  • Чи виконує держава зобов’язання перед вами?

Ваша думка надважлива! Розкажіть анонімно про це тут.

Зазначимо, що у вересні за ініціативою УВФ Соціологічна група «Рейтинг» провела ІV Загальнонаціональне опитування щодо уявлення суспільства про образ ветерана, потреби та можливі проблеми ветеранів у цивільному житті.

Тепер черга ветеранів висловити свою думку.

Дане опитування – повністю анонімне. УВФ проводить його, щоб:

  • дізнатись потреби, проблеми та сприйняття у суспільстві ветеранів російсько-української війни;
  • порівняти результати двох опитувань;
  • підбити підсумки та обрати напрямки роботи для добробуту ветеранів;

Нова послуга в Дії: знайдіть найближчий Пункт незламності в кілька кліків

Відтепер у застосунку Дія можна знайти найближчий Пункт незламності, перевірити в ньому наявність послуг та прокласти маршрут. Це дасть змогу зручно й швидко вибрати найближчий пункт, щоб отримати необхідні опції під час відключень світла, залишатися на зв’язку та мати доступ до інтернету навіть в умовах блекаутів.
Шукаючи Пункт незламності, необхідно вибрати свою область і завантажити мапу. Після цього зможете знайти найближчий пункт навіть без доступу до зв’язку чи інтернету.

Також у Дії можна встановити фільтр і знайти локацію з необхідними опціями — пандус, інтернет, мобільний зв’язок, генератор тощо. На мапі з’являться лише ті пункти, де ці опції доступні. Далі вибираєте необхідний Пункт незламності й можете бути впевнені, що матимете змогу зарядити телефон, зателефонувати рідним чи просто зігрітися.

Як отримати послугу?

авторизуйтеся в застосунку
натисніть Послуги — Пункти незламності
ознайомтеся з онбордом та натисніть Далі
виберіть свою область та завантажте мапу. У подальшому мапа буде доступна для використання офлайн
перейдіть до мапи та надайте доступ до своєї геолокації. Тоді Дія покаже пункти незламності в радіусі 1,5 км. Якщо не хочете ділитися своїм розташуванням, можете знайти пункти за допомогою масштабування
за бажанням відфільтруйте пункти
натисніть кнопку Прокласти маршрут.
З міркувань безпеки геолокації Пунктів незламності не відображаються в Херсонській, Донецькій, Запорізькій, Луганській та частково Харківській, Чернігівській, Дніпропетровській і Миколаївській областях.

Команда Мінцифри продовжує вдосконалювати послугу та додавати нові опції, щоб кожен українець отримав необхідну допомогу під час відключень електроенергії.

Послугу розроблено Міністерством цифрової трансформації спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України й обласними військовими адміністраціями.

        1. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Кадровий блок Кабінетом Міністрів України: Скасовано рішення Кабінету Міністрів України від 01.09.2023 щодо внесення Президентові України подання про призначення Степанченка І.О. головою Конотопської районної державної адміністрації Сумської області77716:53

Внесено зміни до постанови КМУ від 20.03.2022 N 328 «Деякі питання забезпечення населення продовольчими товарами в умовах воєнного стану». Установлено, що на період дії воєнного стану з метою задоволення нагальних потреб функціонування держави забезпечення соціально незахищених осіб, які проживають на територіях територіальних громад, які визначено як території можливих бойових дій відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 02.12.2022 N 309, продовольчими товарами тривалого зберігання, хлібом та хлібобулочними виробами нетривалого зберігання здійснюється безоплатно. Надано обласним, Київській міській військовій адміністрації можливість забезпечити компенсацію суб’єктам зберігання зерна та/або переробникам вартості послуг із зберігання та/або переробки зерна за рахунок коштів місцевих бюджетів (у тому числі включаючи незареєстровані фінансові зобовʼязання за надані послуги з переробки зерна, відвантаження зерна і продукції та зберігання продукції в попередні періоди).

Внесено зміни до постанови КМУ від 25.04.2018 N 410 «Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» з метою проведення моніторингу дотримання надавачами медичних послуг умов договорів про медичне обслуговування населення.

Здійснено в межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству у справах ветеранів на 2023 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків шляхом зменшення обсягу видатків споживання за бюджетною програмою «Здійснення заходів з підтримки ветеранів, розвитку ветеранського руху, героїзації та вшанування памʼяті захисників України, взаємодія з громадськими обʼєднаннями ветеранів, створення та утримання Національного військового меморіального кладовища»на 3 млн. 382,765 тис. гривень.

Визнано у звʼязку з прийняттям рішення Всесвітньою організацією охорони здоровʼя про скасування пандемії COVID-19 та завершенням робіт по ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, повʼязаної з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, таким, що втратило чинність, розпорядження КМУ від 25.03.2020 N 38 «Про переведення єдиної державної системи цивільного захисту у режим надзвичайної ситуації».

Затверджено, на виконання ЗУ «Про управління відходами», Порядок класифікації відходів та Національний перелік відходів. Закріплено етапність здійснення класифікації відходів субʼєктами господарювання, які в ході здійснення діяльності є утворювачами відходів, та визначення коду відходу з урахуванням небезпечних властивостей відходів.

Здійснено у 2023 році перерозподіл обсягу та розподіл резерву освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в обсязі 86 млн. 886,1 тис. гривень, що дасть змогу здійснювати оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників в громадах, які було деокуповано і в яких відновлено освітній процес, та де було допущено помилки при заповненні персональних даних учнів.

Поділитися:
Актуальні новини
03.07.2024 14:10
Відбулось друге засідання робочої групи з актуалізації Стратегії розвитку Великодимерської громади
Стратегія – це основний документ для реалізації соціально-економічного розвитку громади, який визначає напрямок розвитку громади, служить базою для розробки проєктів та програм. Основним завданням…
03.07.2024 12:52
Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь
Серед інфекційних захворювань особливе місце займають гострі кишкові інфекції: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції та ін. Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними…
03.07.2024 12:48
Ботулізм і його профілактика
Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння. Воно виникає при вживанні продуктів, що містять ботулотоксин. Ботулотоксин - один з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову…
03.07.2024 10:58
Правовий дайджест реформ щодо захисту внутрішньо переміщених осіб та осіб постраждалих від збройної агресії квітень - червень 2024 р.
daydzhet-kviten-cherven-2024-r.pdfПостанова Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2024 р. №385 Деякі питання реалізації експериментального проекту з організації оздоровлення і відпочинку дітей, які…