Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

        1. Атаки військових цілей у рф

Начальник ГУР МО Кирило Буданов в інтерв’ю виданню The Economist пояснив мету атак безпілотниками російської території. У рамках оборонної війни Україна реалізує своє законне право завдавати ударів по ворожій території. Росія першою почала і продовжує вести повітряну війну і тепер пожинає її наслідки. Україна дотримується міжнародного права і не атакує цивільне населення РФ. Також Україна не застосовує для атак на території РФ зброю, отриману від західних партнерів. Однією з головних цілей атак дронами є виснаження російської системи ППО. Пріоритетною ціллю українських дронів є російська військова авіація, яка бере активну участь в агресії проти України. Також метою атак є виведення з ладу військових виробничих потужностей РФ. Окремі повідомлення про українські атаки дронами території РФ не відповідають дійсності. Деякі новини вигадані російською пропагандою. Деякі атаки - справа рук російських партизан.

        1. Візит Президента України до США

18 вересня Президент України Володимир Зеленський прибув до Нью-Йорка для участі в заходах 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Президент України - бажаний гість за кордоном. На відміну від Путіна, який рідко залишає свою країну, побоюючись кримінального переслідування. Розпочавши війну Росія ізолювала себе, а не Україну. Україна точно має, що заявити з приводу теми дискусії цієї Генасамблеї: “Відновлення довіри та глобальної солідарності”. Територіальна цілісність держави – ключовий принцип усіх базових міжнародних документів, зокрема Статуту ООН. Необхідно повернути йому повну силу, зруйновану російським вторгненням. Під час Генасамблеї кілька виступів матиме також перша леді Олена Зеленська: про захист українських дітей та культурну спадщину України в умовах війни. В США також заплановані переговори з Президентом Джо Байденом, лідерами палат і партій Конгресу, військовим керівництвом. Україна донесе позицію стосовно перспектив воєнної кампанії та необхідності західного озброєння для перемоги.

        1. Критика Польщею України

19 вересня під час засідання 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН президент Польщі Анжей Дуда порівняв відносини України та Польщі з поведінкою потопельника і його рятівника: перший діє інстинктивно і може несвідомо заподіяти шкоду, чи навіть втопити другого. Аналогія президента Дуди стосувалася суперечки Києва з Варшаваю з приводу експорту українського збіжжя. Заява президента Польщі Дуди є невдалою, адже відстоювання Україною своїх економічних інтересів не становить смертельну небезпеку для Польщі. На відміну від ризику для рятівника, який допомагає потопельнику. Українці справді борються проти екзистенційної загрози з боку РФ, проте аж ніяк не є “потопельниками”: завдяки своїй власній стійкості, а також підтримці партнерів Україна впевнена у своїй майбутній перемозі. Підтримка Варшавою Києва - це не лише альтруїзм, але й фундаментальний інтерес самої Польщі. Україна - на передовій стримування російської агресії в Європу, а Польща - найближчий сусід. Щодо суперечки з приводу експорту агропродукції, Україна діє виключно в рамках правил і домовленостей з ЄС. Київ готовий прийняти рішення СОТ - навіть, якщо воно буде не на його користь.

        1. Військова співпраця України з партнерами

Україна веде найбільшу та найбільш технологічну війну з часів Другої світової. Ми маємо унікальний досвід і технології, але також потребуємо ресурсів партнерів для протистояння агресору. Триває плідна робота у форматі “Рамштайн”. На черговому засіданні Контактної групи в Німеччині 19 вересня Україну вперше представляв новий міністр оборони Рустем Умєров. Україна ініціювала створення Коаліції спроможностей (Capabilities Coalition), в рамках якої відбуватиметься співпраця за кластерами: ППО, артилерія, авіація, ВМС і бронетехніка. Танки Abrams виробництва США вже незабаром з’являться на полі бою. Триває підготовка екіпажів літаків F-16, Україна працює над тим, щоб нарешті отримати далекобійні ракети ATACMS/ Невдовзі Україна прийматиме перший в історії Форум оборонної промисловості, де планується зібрати сотні потужних світових виробників зброї разом із провідними українськими компаніями.

        1. Повернення до енергетичної війни

21 вересня Росія здійснила першу за півроку масовану ракетну атаку на об’єкти енергетичної інфраструктури України. Росія веде війну не з урядом України, а війну проти українського народу. Саме тому росіяни цілеспрямовано атакують цивільні об’єкти. Це є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права. Мета Москви - гуманітарна криза в Україні, розпад українського суспільства, руйнація державності. Агресор повертається до тактики, яку вже застосовував у попередній опалювальний сезон. Минулої зими Росії не вдалося заморозити українців, не вдасться цього зробити і тепер. Держава і суспільство стають сильнішими, ми підготувалися до викликів. Україна буде активно захищатися. На ракетний терор ми відповімо знищенням військової інфраструктури агресора на його власній території.

        1. Подолання зернової кризи з Польщею

21 вересня міністри агрополітики України та Польщі домовилися знайти рішення щодо експорту української агропродукції, яке враховує інтереси обох країн. Україна та Польща - стратегічні союзники, які мають спільні інтереси, цілі та цінності. Обидві країни потребують одна одної. Зернова криза у відносинах між Києвом та Варшавою була викликана не ворожими намірами сторін, а об’єктивною обставиною - російською блокадою морських портів України. Україна та Польща домовилися знайти рішення, яке буде однаково вигідне обом сторонам. А значить подолання кризи зробить обидві країни сильнішими. Саме так мають вирішувати взаємні проблеми справжні партнери. Росії не вдалося зіграти на суперечностях Польщі з Україною для послаблення обох країн.

        1. Головні новини тижня

На Київщині відкрили відбудований Ірпінський ліцей, зруйнований росіянами

В місті Ірпінь на Київщині відкрили ще один відновлений навчальний заклад. Це Ірпінський ліцей № 3, який до війни був найбільшим навчальним закладом міста. У відкритті взяли участь міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко, представники дитячого фонду ООН UNICEF, місцевої влади.

«На жаль, внаслідок бойових дій ліцей зазнав найбільших руйнувань серед інших закладів освіти міста. Рівень ушкоджень становив близько 75%. Через постійні «прильоти» була знищена покрівля, вигоріли приміщення на трьох поверхах, фасади, стіни, вікна тощо. Заклад відбудували за кошти UNICEF. Це майже 5 млн євро. Активно долучилися також й інші меценати», – розповів Руслан Кравченко.

Сьогодні це сучасний заклад освіти із безбар’єрним простором. Повністю оновлено матеріально-технічну базу ліцею, облаштовано нові комунікації, проведені роботи з термомодернізації фасаду та підвищена енергоефективність, облаштоване укриття.

Крім того, побудовані футбольні поля, мультифункціональний майданчик, майданчик для петанку, зона силового фітнесу та TRX, два ігрові спортивні зали.

Заклад уже готовий приймати вихованців. Очікується, що на навчання повернуться 1,5 тис. дітей.

«З початку повномасштабного вторгнення росії на Київщині було зруйновано та пошкоджено 238 закладів освіти. Із них уже відновили повністю або частково 193 об’єкти. Продовжуємо відбудовувати все, що зруйнували росіяни. Майбутнє України – це саме наші діти. І вони не повинні чекати, поки закінчиться війна. Попри всі виклики, робимо все, щоб повернути їх до повноцінного навчання, а головне – безпечного!», – наголосив Руслан Кравченко.

У Білогородському ліцеї капітально відремонтували укриття

У Білогородському академічному ліцеї № 2 капітально відремонтували укриття площею 666 м2. В оновленому укритті одночасно можуть перебувати 400 дітей. Навчання в ліцеї відбувається в дві зміни. Усього заклад відвідують понад 800 дітей.

З облаштуванням укриття ліцею ознайомилися начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко, заступник Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Тимур Ткаченко, голова Бучанської райдержадміністрації Данило Мавлянов та представники громад області.

«Якісне та безпечне навчання дітей – наш обовʼязок. Тому продовжуємо облаштовувати укриття в закладах освіти Київщини, щоб діти могли повноцінно навчатися. В укритті ліцею є сучасна вентиляція та нові електромережі, меблі, бойлери. Продуманий момент можливого відключення електрики: є акумуляторне аварійне освітлення та генератор. Діти забезпечені запасом води. Умови перебування зробили більш комфортними: облаштували санітарно-гігієнічні кімнати, поклали плитку на підлозі та стінах. Зараз відремонтоване укриття – це безпечний простір, де наші діти можуть продовжити освіту без перешкод та, найголовніше, без страху. Вартість капітального ремонту складає 9,4 млн грн, із яких 70% – кошти субвенції, ще 30% – кошти громади», – розповів начальник Київської ОВА Руслан Кравченко.

Він зауважив, що загалом у закладах освіти вже облаштовано понад 1,2 тис. об’єктів цивільного захисту та укриттів. Під час тривог у них може перебувати майже 270 тис. людей. Упродовж 2022-2023 років відремонтували укриття в майже 900 закладах освіти області, роботи тривають ще у 68. Будуть також встановлені модульні укриття.

Руслан Кравченко, крім того, відвідав заняття в класі безпеки. Це частина Всеукраїнського проєкту «Клас безпеки».

До проєкту «Клас безпеки» залучені не лише вчителі, а й співробітники ДСНС, Національна поліція, медики, учасники бойових дій, фахівці з мінної безпеки. Класи обладнують усім необхідним за кошти місцевих бюджетів. Наразі у закладах освіти вже відкрито 62 класи безпеки – у кожному районі та в більшості територіальних громад області.

Руслан Кравченко: Громади Київщини вже отримали 38 шкільних автобусів

Громади Київщини вже отримали 38 шкільних автобусів для підвезення дітей до закладів освіти. У співфінансуванні державного та місцевих бюджетів усього закуплять 45 одиниць.

«Знову передаємо громадам Київщини чергову партію шкільних автобусів. Сьогодні новий шкільний транспорт отримали ще 10 громад: Сквирська, Таращанська, Тетіївська, Переяславська, Баришівська, Калитянська, Богуславська, Васильківська, Томашівська та Ставищенська», – розповів начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

У заході взяли участь представники територіальних громад області.

Цього року також громади закупил 5 автобусів, ще 19 автобусів передали громадам області іноземні партнери. Наразі в селах Київщині близько 33 тис. дітей не можуть дістатися до школи пішки.

єРобота: аграріям Київщини виплатили понад 70 млн грн державної підтримки

У рамках урядової грантової програми з підтримки малого та середнього бізнесу єРобота 21 господарству Київської області затверджено 85,748 млн грн на розвиток садівництва, ягідництва, виноградарства й теплиць. Наразі аграріям уже виплачено 71,139 млн грн державної підтримки. Про це повідомили в Управлінні агропромислового розвитку Київської ОДА.

Так, на розвиток садівництва 17 сільгоспвиробникам затверджено 67,748 млн грн, 4 підприємствам – 18 млн грн на розвиток теплиць.

Загальна площа заявників під закладення садів та теплиць складає понад 280 га. Зокрема, 4,77 га – площа під теплиці з плодово-ягідними та овочевими культурами та 275,45 га – сади, а саме:

  • ​фундук та волоський горіх – 174,6 га;
  • ​лохина та чорниця – 33,3 га;
  • ​яблуня – 20,4 га;
  • ​малина – 15,85 га;
  • ​обліпиха – 15 га;
  • ​суниця садова – 14,3 га;
  • ​порічка та ​смородина – по 1 га.

Крім того, станом на вересень цього року за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» 641 сільськогосподарському товаровиробнику пристоличного регіону було видано пільгових кредитів на загальну суму 3,004 млрд грн. Загалом 794 аграріями регіону вже залучено майже 10 млрд грн.

На Київщині відновив роботу реабілітаційний центр, пошкоджений під час бойових дій

У Лютежі на Київщині відновив роботу реабілітаційний центр, пошкоджений під час бойових дій у 2022 році. Це заклад Міністерства соціальної політики України, який відбудували завдяки допомозі Товариства Червоного Хреста України та Червоного Хреста Люксембургу.

У відкритті відновленого закладу взяли участь Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович, начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко та представники організацій Червоного Хреста.

Ремонт Всеукраїнського центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю тривав майже 10 місяців. Відновили головний корпус, де було пошкоджено дах та знищено одну зі стін. У низці корпусів замінили вікна, провели поточні ремонти внутрішніх приміщень.

Якісну реабілітацію тут можуть одночасно проходити 136 осіб. На базі центру працюють терапевти, ортопеди, невропатологи, психотерапевти, психологи, фізіотерапевти та педіатри.

Реабілітація – безоплатна. Спектр послуг чималий: локомоторна терапія, вертикалізація, лікувальні масажі, різні види фізіотерапії, лікувальна фізкультура, реабілітація у воді. У перспективі реабілітацію тут проходитимуть і військові.

У Гостомельській громаді запрацював відновлений освітній заклад

Відновила роботу відбудована Мостищенська філія ліцею № 1 Гостомельської селищної ради Бучанського району. Заклад освіти значно постраждав під час активних бойових дій на Київщині та окупації регіону.

Будівлю вдалося відновити за кошти благодійного фонду. У ній зробили ремонтні роботи та укомплектували меблями навчальні приміщення. Також у закладі облаштували укриття.

Крім того, у філії організували навчання для учнів зруйнованого ліцею № 3, яких підвозять на уроки та додому. Загалом у змішаній формі тут навчаються 170 дітей.

Спортсмени Київщини вибороли 6 командних кубків чемпіонату України з бойового самбо

Днями в м. Києві відбувся чемпіонат України з бойового самбо для спортсменів та спортсменок усіх вікових груп. Збірна команда Київської області здобула 6 командних кубків. Про це повідомили в Управлінні молоді та спорту Київської ОВА.

У командному заліку команда Київщини здобула такі нагороди:

  • 2 командне місце серед дітей;
  • 1 командне місце серед юнаків молодшого віку;
  • 1 командне місце серед юнаків середнього віку;
  • 2 командне місце серед юніорів;
  • 2 командне місце серед жінок;
  • 3 командне місце серед чоловіків.

До збірної команди пристоличного регіону увійшли 116 борців та борчинь із Фастова, Обухова, Вишневого, Броварів, Дмитрівки, Крюківщини, Феодосіївки, Бородянки, Таращі та Білої Церкви.

Загалом у змаганнях взяли участь 610 спортсменів із 18 областей України.

Відновлення Київщини: у КОВА обговорили співпрацю із партнерами з США та Ізраїлю

Начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко провів робочу зустріч із представниками американської компанії «TESH Group inc.» та ізраїльськими партнерами. Зустріч відбулася в рамках роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва (РОМС).

Сторони обговорили питання участі компанії у відновленні Київської області та сприянні розвитку будівельної галузі в Україні. А також можливість реалізації будівництва на території пристоличного регіону заводу для виробництва модульних будівель, які можуть використовуватися для житла, освіти або медичних потреб.

Іноземні гості також відвідали низку постраждалих населених пунктів, зокрема, побували в Мощуні, Горенці, Бородянці та Ірпені. Вони оглянули руйнування приватних та багатоповерхових будинків. Представникам делегації показали та розповіли про наслідки російської збройної агресії під час повномасштабного вторгнення й окупації області.

Руслан Кравченко висловив вдячність іноземним партнерам за ініціативу співпрацювати із місцевою владою, бізнесом та громадськістю з метою якнайшвидшої та якісної відбудови регіону.

У Київській обладміністрації розробляють нову програму з підтримки Захисників та Захисниць України – брифінг КОВА (ВІДЕО)

Київська обласна військова адміністрація приділяє особливу увагу соціальному захисту ветеранів війни, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, а також членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць. Уже напрацьовано 3 програми щодо соціальної допомоги цій категорії населення, які діють протягом 8 років. Про це повідомив під час брифінгу директор Департаменту соціального захисту населення Київської ОВА Ігор Мещан.

«Сьогодні розробляється нова програма соціальної підтримки всіх Захисників і Захисниць, членів їхніх сімей на наступні 2 роки. Планується передбачити для її реалізації не менше минулорічної суми, що складала 88 млн грн. Виплати передбачені військовослужбовцям, особам з інвалідністю внаслідок війни, а також дітям, які втратили одного з батьків через війну. Крім того, за цією програмою надаватиметься допомога членам сімей загиблих», – розповів Ігор Мещан.

За діючими програмами соціальної допомоги військовослужбовцям проводиться відшкодування за лікування та медичні препарати, які не входять до переліку безоплатних ліків НСЗУ. Також передбачено забезпечення надання стоматологічних послуг та послуг із зубопротезування для військовослужбовців та ветеранів війни на суму 5 млн гривень.

Ще одним із напрямів допомоги військовослужбовцям є програма забезпечення житлом учасників бойових дій, антитерористичної операції, Революції Гідності та членів їхніх сімей за рахунок субвенції з державного бюджету. На сьогодні 252 ветеранам війни та членам сімей загиблих (померлих) учасників бойових дій передбачене надання таких виплат.

Директор Департаменту соціального захисту населення зазначив, що проводиться робота щодо виконання місцевих програм адресної матеріальної допомоги учасникам бойових дій та членів їхніх родин, членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України з бюджетів територіальних громад. Наразі 68 громад області прийняли такі програми. Загальна сума закладених коштів у програми територіальних громад становить понад 570 млн грн.

Спільно з органами соціального захисту населення області забезпечується організація заходів із професійної адаптації учасників бойових дій і членів їхніх сімей. Мова йде про забезпечення профосвіти та працевлаштування за новими здобутими професіями. Станом на вересень надійшло 119 заяв для отримання таких послуг. Загалом близько 800 осіб за підтримки Київської обласної служби зайнятості змогли отримати допомогу, працевлаштуватися або розпочати власний бізнес.

Із метою взаємодії з ветеранами та якісного забезпечення їх та членів їхніх родин такими соціальними допомогами при облдержадміністрації створена Координаційна рада з питань ветеранської політики та волонтерів. А також продовжує свою діяльність КЗ КОР «Київський обласний центр допомоги Захисникам України».

Посилення надання психосоціальних послуг мешканцям Київщини обговорили в КОВА

У Київській обласній державній адміністрації відбулася онлайн-зустріч із представниками громад Київщини, відповідальними за ментальне здоров’я та реалізацію проєкту «Ментальне здоров’я – нейромережа Київщини». Захід відбувся за ініціативи заступниці голови КОДА Лесі Карнаух та регіональної координаторки Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Юлії Казакової.

На зустрічі розглянули плани щодо посилення на рівні громад надання психосоціальних послуг для населення, а також продовження анкетування для надавачів й отримувачів такої допомоги і картування послуг у громадах.

Крім того, учасники обговорили проведення заходів до Всесвітнього дня ментального здоров’я, який відзначатимуть 10 жовтня, у громадах пристоличного регіону. Зокрема, заплановано представити та обговорити з експертами підсумки досліджень у рамках регіональної координації. Також за умов дотримання безпекових норм буде проведений інтерактивний захід, де кожен охочий зможе оцінити власний психоемоційний стан та опанувати техніки самодопомоги при проявах стресу та тривоги.

Заходи до Дня ментального здоров’я відбудуться за сприяння Координаційного центру КМУ в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

У закладах освіти Київщини створили класи для дистанційного навчання дітей, які виїхали за кордон через війну

Учні, які тимчасово вимушені перебувати за кордоном внаслідок повномасштабного вторгнення рф, відтепер матимуть можливість здобувати освіту дистанційно у класах, створених в окремо визначених закладах освіти Київської області. Про це повідомили в Департаменті освіти і науки Київської ОВА.

Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України, виданим 21 серпня цього року, здобуття освіти учнями, які виїхали з України через війну, забезпечується в окремо визначених закладах загальної середньої освіти у створених класах (групах) для організації вивчення предметів навчального плану українських освітніх програм, які не вивчаються у закордонних школах. На Київщині визначено 4 заклади загальної середньої освіти, які надаватимуть можливість здобувати таку освіту. А саме:

  • Білоцерківська початкова школа «Казка» Білоцерківської міської ради (1-4 класи);
  • Білоцерківський академічний ліцей «Вектор»-гімназія № 18 Білоцерківської міської ради;
  • Бориспільський ліцей «Альта» Бориспільської міської ради;
  • Боярський академічний ліцей «Гармонія» Боярської міської ради.

Крім того, здобувачі освіти, які перебувають за кордоном, можуть навчатися за однією з вибраних форм: дистанційною, екстернатною або сімейною (домашньою).

МОН затвердило типову освітню програму, що передбачає вивчення предметів українознавчого компонента для дітей, які перебувають за кордоном і навчаються в місцевих школах. Тижневе навантаження становить від шести годин у початковій до восьми в старшій школі. Водночас заклади загальної середньої освіти зараховуватимуть оцінювання з предметів, спільних для закордонних і українських шкіл.

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко оглянув відновлене укриття Крюківщинського садочка «Барвінок»

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко побував у відремонтованому цього року укритті дошкільного навчального закладу «Барвінок» в селі Крюківщина. Його площу збільшили вдвічі – це понад 600 квадратних метрів, де можуть вільно розміститися всі вихованці та колектив закладу. В укритті встановили додаткову вентиляцію, обладнали другий вихід, відремонтували кімнати, зробили освітлення.

«Тут усе для комфортного перебування малечі: дитячі ліжка, стільці та лавки, ігрові зони. Облаштовані місця для інклюзивних занять зі спеціалістами. А ще улюблений простір дітлахів – спортзал», – повідомив Руслан Кравченко у своєму дописі на Facebook.

У сховищі є запаси питної і технічної води, усе для надання медичної допомоги. Встановили дизельний генератор для резервного освітлення, є гучномовна система оповіщення та інтернет.

Укриття облаштували за кошти місцевого бюджету – понад 2,5 млн грн. Наразі ще додатково закуповують меблі.

У Макарові розпочали відновлювати пошкоджений окупантами багатоквартирний будинок

У Макарові за кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії розпочали відбудовувати багатоквартирний житловий об’єкт, пошкоджений унаслідок військової агресії рф.

Під час бойових дій та окупації пристоличного регіону п’ятиповерхова будівля, розташована за адресою: вул. Садова, 1, значно постраждала. У будинку були вибиті вікна і двері, зруйновані балкони та дах. Один із під’їздів особливо постраждав: у ньому були пошкоджені фасад, вигоріли внутрішні стіни та міжповерхові перекриття. Також була понищена будинкова мережа електро- та газопостачання.

На сьогодні на об’єкті ведуться активні відновлювальні роботи. Заплановано зробити капітальний ремонт пошкодженого під’їзду: відновити фундамент, зовнішні та внутрішні стіни, міжповерхові перекриття, відремонтувати та оздобити сходи і міжповерхові сходові майданчики, встановити квартирні двері, виконати внутрішнє опорядження, а також відновити поквартирне індивідуальне опалення.

Крім того, в усьому будинку встановлять вікна і двері, відремонтують дах, балкони, відновлять усі пошкоджені комунікації та утеплять фасад і горищне перекриття.

        1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

Уряд запровадив програму безкоштовного професійно-технічного навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок реалізації експериментального проекту з організації навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни в закладах професійної (професійно-технічної) освіти Державної служби зайнятості. Відповідне рішення було прийняте на засіданні Уряду 15 вересня 2023 року.

Згідно із затвердженим порядком, вищеназвані категорії громадян зможуть проходити, як первинну професійну підготовку, так і перепідготовку, або підвищити професійну кваліфікацію. Вони зможуть самостійно обирати професії або програми підвищення кваліфікації з переліку, який буде сформовано Державним центром зайнятості (ДЦЗ) і розміщено на його сайті. Там же буде представлено і інформацію про старт та тривалість тієї чи іншої програми.

Здобувачі освіти також можуть самостійно обрати місця професійного навчання із переліку закладів освіти, який також буде розміщено на сайті ДЦЗ.

Порядком передбачено здобувачам освіти, які навчатимуться не за місцем проживання, а також особам, які супроводжуватимуть особу з інвалідністю внаслідок війни І групи, компенсацію витрат на проїзд до місця навчання та у зворотному напрямку та надання місця проживання у період навчання.

Фінансування професійного навчання та пов’язаних із ним витрат під час реалізації експериментального проекту буде здійснюватися за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Координаторами експериментального проекту є Мінекономіки та Державний центр зайнятості.

Як впоратися з гіпервідповідальністю

Гіпервідповідальність. Гадаємо, багатьом знайома риса, яка виснажує і викликає паніку, щойно мова заходить про відпочинок. Бувало? Авжеж. Тоді ось вам проста порада.

Якщо ви аж настільки відповідальні, що для відпочинку потребуєте офіційного дозволу, випишіть його собі. Саме так, візьміть папірець, ручку, зробіть серйозний вираз обличчя і дозвольте собі:

  • взяти перерву або вихідний;
  • у тій чи іншій ситуації сказати «ні»;
  • виділити час для хобі або навіть ледарства;
  • поспати на годину довше;
  • бути людиною, помилятися;
  • зробити турботу про ментальне здоров’я завданням № 1.

Звучить дивно? Анітрохи, адже ви і тільки ви – керівник свого життя, який має необхідні повноваження.

Більше простих технік самодопомоги та підтримки себе на howareu.com. Адже ніколи не пізно навчитися піклуватися про себе!

Фінансові можливості для підприємців Київщини у вересні

Департамент економіки Київської обласної державної адміністрації пропонує низку вересневих грантів для підтримки малого та середнього бізнесу.

Грант українським переробним малим та середнім підприємствам.

Отримати фінансову допомогу можуть підприємства переробної промисловості, крім підприємств, які працюють у сфері виробництва алкогольних напоїв, тютюнових виробів, коксу та продуктів переробки нафти, хімічних речовин і хімічної продукції, фармацевтичних продуктів та фармацевтичних препаратів, поліграфічної діяльності, ремонту і монтажу машин та устаткування, в медичній сфері, а також підприємств, що виробляють будь-яку продукцію, яка може розглядатись як зброя, боєприпаси чи продукція подвійного призначення.

Сума грантів складає від 75 000 до 100 000 доларів США.

Заявки приймають у два етапи (концепція/короткий опис та повна грантова заява) та лише в електронній формі шляхом заповнення аплікації на платформі SUBMITTABLE.

Подання та розгляд заявок відбудуться тричі:

  1. до 15 серпня (розглянуті в серпні);
  2. до 15 жовтня (розглядатимуть протягом жовтня);
  3. до 15 грудня (розглядатимуть у грудні).

Детальніше про цю можливість – за посиланням.

Грант від урядової програми єРобота.

Уряд розширює програму єРобота та запускає три нові грантові програми для ветеранів. Захисники і захисниці, які мають бажання займатися підприємництвом або розвивати вже існуючий бізнес після повернення до цивільного життя, зможуть отримати фінансову допомогу. Також другий із подружжя захисника зможе отримати грант на розвиток сімейного бізнесу.

Учасники бойових дій або їхні партнери можуть подати заяву на отримання одного із грантів:

  • 250 000 грн – подати заявку можуть лише ветерани;
  • 500 000 грн – чоловік або дружина учасника чи учасниці бойових дій;
  • 1 000 000 грн – подати заявку може ветеран, який є фізичною особою-підприємцем не менше 3 років.

При отриманні грантів на суму 500 000 грн та 1 000 000 грн програма єРобота покриває 70% вартості проєкту, решту 30% – сам отримувач.

Обов’язковою умовою надання грантів є створення нових робочих місць.

Заявки прийматимуть до 19 листопада, заповнити форму можна тут.

Благодійний фонд «МХП – громаді» спільно з Kurator оголошують конкурс «Роби своє» для підтримки бізнесу, який постраждав від війни.

Мета проєкту – підтримка сталого розвитку підприємництва у сфері громадського харчування як відповідь на негативні економічні наслідки війни в Україні.

У конкурсі можуть взяти участь підприємці, які:

  • прагнуть відновити втрачений або пошкоджений бізнес у сфері громадського харчування;
  • військові, які повернулись і готові продовжити працювати у сфері громадського харчування;
  • евакуювалися з гарячих точок і прагнуть розпочати бізнес у сфері громадського харчування на новому місці.

Прийом заяв розпочнеться 22 вересня. Деталі – за посиланням.

Більше грантових можливостей шукайте тут.

Стартував проєкт для розвитку професійної освіти в Україні

В Україні розпочався проєкт «Професійна освіта в Україні». Його метою є покращення потенціалу робітничих професій для відновлення й економічної розбудови України.

Проєкт реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), що діє за дорученням Федерального уряду Німеччини. Він функціонує за підтримки Мінекономіки й МОН України у шести областях.

У межах проєкту будуть реалізовані програми, які допоможуть здобути освіту чи перенавчити людей не лише на базі закладів профтехосвіти, а й центрів зайнятості. Це створить нові освітні можливості для людей працездатного віку, а також активізує такі соціальні групи, як внутрішньо переміщені особи й учасники бойових дій.

Бюджет проєкту становить 10 млн євро. Він триватиме до середини 2026 року й охопить Київську, Полтавську, Дніпропетровську, Львівську, Вінницьку та Чернівецьку області.

За інформацією Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Допомога малому бізнесу під час війни: стартувала програма «Власне»

Мережа центрів підтримки підприємців Дія.Бізнес за сприяння Міністерства цифрової трансформації України та державної установи «Офіс з розвитку підприємництва та експорту» за підтримки міжнародної технологічної компанії Mastercard та ПриватБанк запускають національну акселераційну програму «Власне». Про це повідомили в Департаменті економіки Київської ОВА.

Мета програми – допомогти стартапам і малим підприємствам розвинутися, залучити нових клієнтів та інвесторів.

Програма містить:

  • 10 освітніх модулів;
  • більше 15 провідних спікерів та понад 200 менторів із різних сфер бізнесу.

1 000 найкращих в онлайн-навчанні учасників зможуть продовжити його у 10 центрах Дія.Бізнес по всій Україні, зокрема в центрі у Бучі, де отримають індивідуальний супровід ментора проєкту.

Наприкінці навчання відбудуться Pitch Days, під час яких учасники презентуватимуть свої бізнес-концепції. Понад 30 переможців отримають фінансову підтримку по 100 000 гривень на розвиток бізнесу, а суперфіналіст проєкту – 800 000 гривень. Загалом на програму виділено 4 000 000 гривень на розвиток власної справи.

Подати заявку на участь можна до 24 вересня.

У рамках співпраці з Мінветеранів НСЗУ пропонує для ветеранів й ветеранок безоплатну реабілітаційну допомогу за Програмою медичних гарантій 2023

Під час спільної наради заступник Міністра Світлана Кашенець та Голова НСЗУ Наталя Гусак обговорили перелік медичних послуг при демобілізації військовослужбовців. Зокрема, у цивільних закладах, які мають договір із Національною службою здоров’я України. Про це повідомили в Міністерстві у справах ветеранів України.

За інформацією НСЗУ, однією з пріоритетних послуг для ветеранів та ветеранок у Програмі медичних гарантій 2023 року є реабілітація. На сьогодні 421 заклад, із них 37 приватних, надають реабілітаційну допомогу безоплатно за договором із Національною службою здоров’я України. Є два окремі реабілітаційні пакети, які покривають витрати на лікування – «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у стаціонарних умовах» та «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям у амбулаторних умовах».

Отже, послуги з реабілітації у стаціонарі надають 262 заклади, із них 17 приватних, де ветерани можуть безоплатно пройти нейрореабілітацію, ортопедичну та кардіо-респіраторну реабілітацію, провести розгорнутий аналіз крові, лабораторні дослідження глюкози в крові, електрокардіографію (ЕКГ) та інші, а також отримати знеболювальні засоби і психологічну допомогу. Для отримання цих послуг необхідне направлення лікуючого лікаря. Послуги з реабілітації амбулаторно надають 411 закладів, із них 36 приватних, за направленням сімейного або лікуючого лікаря.

Крім цього, реабілітація включена в низку пакетів допомоги як складова послуги. Зокрема, це реабілітація після хірургічних втручань, при лікуванні в стаціонарі без проведення хірургії, при отриманні паліативної допомоги тощо. Також це реабілітація при лікуванні онкології, інфаркту, інсульту, туберкульозу. Окреме направлення для цього не потрібне. З повним переліком послуг можна ознайомитися на сайті НСЗУ: https://contracting.nszu.gov.ua/kontraktuvannya/kontraktuvannya-2023/vimogi-pmg-2023

Важливо – доплачувати за жодні компоненти реабілітації не потрібно! Якщо заклад вимагає кошти – треба поскаржитися головному лікарю або НСЗУ на гарячу лінію 16-77. Також за цим номером можна дізнатися про заклад, який надає реабілітаційну допомогу безоплатно.

За допомогою інформаційного дашборду за посиланням: https://is.gd/NydfUv. У полі фільтрів виберіть область, групу послуг «Реабілітаційна допомога…» стаціонарно чи амбулаторно.

        1. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Кадровий блок Кабінетом Міністрів України: Призначено: Надашкевич Ірину Сергіївну заступником Голови Національної служби здоров’я України; Рябця Олександра Володимировича заступником Голови Національної служби здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; Гвоздяр Ганну Юріївну заступником Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України; Дараган Людмилу Віталіївну державним секретарем Міністерства оборони України. Звільнено Звільнено: Гаврилова Володимира Валеріановича з посади заступника Міністра оборони України; Замлинського Ростислава Теодозійовича з посади заступника Міністра оборони України; Маляр Ганну Василівну з посади заступника Міністра оборони України; Шарапова Дениса Олександровича з посади заступника Міністра оборони України; Шевченка Андрія Віталійовича з посади заступника Міністра оборони України з питань європейської інтеграції; Дейнегу Віталія Олеговича з посади заступника Міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; Ващенка Костянтина Олександровича з посади державного секретаря Міністерства оборони України; Котенка Олега Олексійовича з посади Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин; Загайного Віталія Анатолійовича з посади державного секретаря Міністерства у справах ветеранів України.

Верховна Рада України прийняла за основу урядовий проєкт Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2023 рік” щодо фінансового забезпечення сектору безпеки і оборони та вирішення першочергових питань (реєстр. № 10038 від 12.09.2023 року).

Верховна Ради України прийняла за основу урядовий проєкт Закону про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України, (реєстр. № 10037 від 12.09.2023 року).

Затверджено Національний план захисту та забезпечення безпеки та стійкості критичної інфраструктури, виконання якого передбачається строком на 3 роки.

Спрямовано кошти грантів у сумі 21 млрд 834 млн 850 тис гривень, які надходять відповідно до грантових угод між Японським агентством міжнародного співробітництва (JIСА) та Урядом України від 09.03.2023 та від 14.04.2023, за спеціальним фондом державного бюджету на реалізацію Програми екстреного відновлення (першої та другої фаз) за новими бюджетними програмами.

Утворено Координаційний штаб із оперативного реагування та забезпечення нормальних умов життєдіяльності населення під час обмеження та/або припинення постачання електричної енергії. Затверджено склад Координаційного штабу та Положення про нього. Доручено головам обласних, Київської міської військових адміністрацій утворити регіональні координаційні штаби із оперативного реагування та забезпечення нормальних умов життєдіяльності населення під час обмеження та/або припинення постачання електричної енергії.

Поділитися:
Актуальні новини
03.07.2024 14:10
Відбулось друге засідання робочої групи з актуалізації Стратегії розвитку Великодимерської громади
Стратегія – це основний документ для реалізації соціально-економічного розвитку громади, який визначає напрямок розвитку громади, служить базою для розробки проєктів та програм. Основним завданням…
03.07.2024 12:52
Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь
Серед інфекційних захворювань особливе місце займають гострі кишкові інфекції: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції та ін. Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними…
03.07.2024 12:48
Ботулізм і його профілактика
Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння. Воно виникає при вживанні продуктів, що містять ботулотоксин. Ботулотоксин - один з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову…
03.07.2024 10:58
Правовий дайджест реформ щодо захисту внутрішньо переміщених осіб та осіб постраждалих від збройної агресії квітень - червень 2024 р.
daydzhet-kviten-cherven-2024-r.pdfПостанова Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2024 р. №385 Деякі питання реалізації експериментального проекту з організації оздоровлення і відпочинку дітей, які…