Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

        1. Терористичні обстріли України

російські війська атакують дронами і ракетами цивільні об’єкти, зокрема, поліклініку в Дніпрі. На вихідних 27-29 травня наймасштабніших атак зазнав Київ. росія веде терористичну війну проти мирного населення України, його мета - вбивства та психологічний тиск на українців. рашисти атакують мирні міста по ночах, коли люди сплять і беззахисні. Вони цілять у медичні заклади, порушуючи всі закони та звичаї війни. Життя, здоров’я та майно українців захищає ППО. Героїчні вартові неба знешкоджують абсолютну більшість смертоносних ракет і дронів, весь час вдосконалюючи свої можливості та майстерність. Сучасні західні комплекси, які використовують українські ППО, вже показують свої переваги перед російськими системами. Подальше ж використання їх Україною – шанс ще більше покращити технологічну ефективність цих систем ППО. Що є інвестицією Заходу в свою оборону. Українці вдячні західним партнерам за підтримку. Водночас для повноцінного захисту неба потрібні також ще й сучасні літаки (F-16 та інші). Ворогу не вдасться зламати волю українців. Своїм терором рашисти лише зміцнюють ненависть до себе українського народу. Терористичні атаки не залишаться безкарними. Це воєнний злочин, за який нестимуть відповідальність всі причетні – від Путіна і до останнього пілота та оператора дрону.

        1. Оборона неба України

росія нарощує інтенсивність ракетно-дронових атак проти українців, зокрема із застосуванням балістичних ракет “Іскандер-М” та крилатих “Іскандер-К” Інтенсивні повітряні атаки росії, зокрема, на Київ, – це ознака паніки Кремля в очікуванні втечі окупантів з українських територій. росія розтрачує весь свій арсенал, включно з її найсучаснішими ракетами, прагнучи виснажити і прорвати систему ППО України. На даному етапі росія вже програла технологічне змагання: західні системи ППО ефективно збивають російські ракети і дрони. Тим не менше небезпека залишається, адже загрозу (хоча і значно меншу) несуть уламки збитих російських ракет і дронів. Сили оборони України потребують ще більше сучасних ЗРК і літаків, аби боротися з атаками по всій території України.

        1. Атака дронів на москву

30 травня на південному заході від москви зафіксовані невідомі БПЛА, деякі з яких завдали незначних пошкоджень інфраструктурі. Хто саме запустив дрони – невідомо; імовірно, це сили опору путінському режиму в середині рф, діяльність яких набуває серйозних обертів. Атака дронами була спрямована на місця проживання “еліти” рф (Рубльовка, Ново-Огарьово, Барвиха, Горки), що викликало явне схвалення серед простих росіян. Війна, розв’язана Кремлем проти України, повертається назад до росії. Це закономірний і справедливий результат агресії. Акція у москві та передмісті похитнула відчуття безкарності у рашистів. Спосіб зупинити руйнування в росії – зупинити війну проти України, звільнивши її території і людей. російська ППО неготова захищати своє небо, адже її ЗРК (С-300, С-400) відправлені для ракетних атак на українські міста і села. Рештки ППО захищають виключно владну еліту. кремль не має морального права заявляти про “тероризм” після розпочатої ним терористичної кампанії проти українських міст і сіл, під час якої вже загинули тисячі мирних мешканців.

        1. Компенсація збитків за рахунок російських активів

У країнах Заходу арештовано мінімум 300 млрд євро російських активів. Президент Польщі Анджей Дуда запропонував передати ці кошти Україні. Російська агресія завдала колосальних збитків Україні і всі російські активи за кордоном можуть компенсувати лише частину цих втрат. росія систематично порушує право власності на окупованих територіях України, тому не має морального права апелювати до власного права власності деінде. росія впродовж багатьох років використовувала фінансовий ресурс для посилення свого впливу та бізнес-позицій в країнах Заходу з метою ведення гібридної війни. У разі, якщо кремлю вдасться розблокувати доступ до своїх заморожених активів, то вони підуть не на компенсацію збитків, а на продовження агресії і геноциду українців. Рішення Генпрокурора США про передачу конфіскованих активів російського олігарха Малофєєва на відбудову України – це перший такий прецедент і приклад для наслідування іншими країнами.

        1. Злочини росії проти українських дітей

1 червня 2023 року, в Міжнародний день захисту дітей, росія атакувала Київ ракетами, внаслідок чого загинули діти. За даними ЮНІСЕФ, в ході повномасштабного вторгнення росія вбила понад 500 і поранила близько 1000 дітей. Мільйони маленьких українців позбавлені нормального дитинства через російську війну: змушені переховуватися від обстрілів у підвалах, стають біженцями, на тривалий час розлучаються зі своїми батьками. росія проводить найбільшу в сучасній історії операцію з викрадення дітей, утримує їх у таборах перевиховання, проводить кампанію усиновлення. Відповідно до Конвенції про геноцид 1948 року такі дії підпадають під ознаки злочину геноциду. російська окупаційна адміністрація проводить цілеспрямовану кампанію з русифікації українських дітей, намагається заперечити українську ідентичність та буквально вкрасти майбутнє України. Злочини проти українських дітей настільки кричущі, що саме вони стали підставою для ордерів на арешт путіна і так званого “дитячого омбудсмена” рф львової-бєлової Міжнародним кримінальним судом.

        1. Фіаско повномасштабної російської агресії

Публічні особи рф обговорюють питання сенсу так званої “спеціальної воєнної операції” 1. Повномасштабне вторгнення рф в Україну кардинально погіршило життя росіян і поставило на грань краху російський державний проєкт. кремль спровокував проти рф безпрецедентні у світовій історії санкції та ізоляцію, які виснажують російську економіку і перетворили росіян на вигнанців, мільйони з них втекли з країни. путінський режим стрімко деградував до тоталітарного: у росіян забрали залишки прав і свобод, їх женуть як гарматне м’ясо на вірну загибель. росіяни захопили території з населенням, яке їх ненавидить і чинить опір. росія більше не може прикриватися авторитетом “країни-переможця нацизму”, адже сама перетворилася на нацистського окупанта. До 2022 року бойові дії не тривали на території рф, але тепер там розпочався збройний рух опору путінському режиму. До 2022 року Україна не мала наміру мілітаризуватися, але тепер вона стала найбільш озброєною державою Європи. Фінляндія, яка ніколи не думала вступати в НАТО, зробила це. До 2022 року була патова ситуація, але після початку нової путінської авантюри в Україні, вже немає сумніву, що росії доведеться пережити ганьбу поразки, розплати і спокути за скоєне. Не факт, що рф як держава переживе майбутню катастрофу.

        1. Саміт Європейської політичної спільноти

1 червня Президент України Володимир Зеленський взяв участь у саміті Європейської політичної спільноти в Молдові. Саміт – важлива і безпрецедентна для Молдови подія, яка зібрала півсотні європейських лідерів, президентів та прем’єрів, які таким чином засвідчили свою повагу до Східної Європи. Молдова знаходиться фактично в зоні російсько-українського конфлікту (Придністров’я, запуски російських ракет), тому заходи безпеки на Саміті забезпечувалися Україною. Персональна участь Президента України була важливою для зустрічі з колегами і партнерами, зокрема з головою Європейської ради Шарлем Мішелем та президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. На Саміті обговорювалися важливі для України питання: саміту НАТО у Вільнюсі, підготовки Саміту миру, розвитку “авіаційної коаліції” та започаткування “коаліції Patriot”. Україна готова допомогти Молдові швидко та ефективно розв’язати проблему Придністров’я, якщо від офіційного Кишинева буде відповідний запит.

        1. Головні новини тижня

ЩЕ 27 СІМЕЙ КИЇВЩИНИ ОТРИМАЮТЬ ЖИТЛО ЗАМІСТЬ ЗРУЙНОВАНОГО ПІД ЧАС АКТИВНИХ БОЙОВИХ ДІЙ ВНАСЛІДОК АГРЕСІЇ РФ

2 червня в Київській обласній військовій адміністрації провели засідання комісії з розгляду питань щодо надання та відновлення житла, зруйнованого внаслідок бойових дій на території Київської області. За рішенням комісії ще 27 сімей Київщини отримають житло замість зруйнованого під час активних бойових дій внаслідок агресії рф. Серед них 5 – багатодітні родини.

Серед присутніх на заході були директор Департаменту містобудування та архітектури КОВА Ярослав Янович, інші представники структурних підрозділів КОВА, а також територіальних громад області.

Учасники засідання розглянули питання надання житла сім’ям, які погодилися на отримання житла в запропонованих територіальних громадах. Мова йде про надання компенсації для придбання квартир у містах Богуслав, Бровари, Бориспіль, Фастів та селищі міського типу Макарів.

Нагадаємо, на попередньому засіданні комісії з розгляду питань щодо надання та відновлення житла, зруйнованого внаслідок бойових дій на території Київської області учасники обговорювали перелік сімей (громадян) та житла, наміченого до придбання шляхом виплати грошової компенсації за Програмою «Нова оселя на 2022-2023», які мають отримати житло в ІІ черзі.

Окремо розглянули питання 5 родин, які втратили житло у Фастові. Серед яких – багатодітна родина, в якій член сім’ї – військовослужбовець.

Члени комісії прийняли рішення на користь усіх сімей.

КОВА СПРИЯЄ РОЗВИТКУ ОСВІТИ ТА КУЛЬТУРИ КРИМСЬКОТАТАРСЬКОГО НАРОДУ НА КИЇВЩИНІ

У Київській ОВА обговорили розвиток освіти та культури кримськотатарського народу на території Київщини. Захід відбувся за участю заступниці голови КОВА Жанни Осипенко, директора Приватного закладу «Кримськотатарський ліцей «BIRLIK School» с. Чайки» Назіма Сейдаметова, голови кримськотатарського культурного центру «Birlik Center» Ленура Чауша, голови благодійного фонду «Astem Foundation» і секретаря Консультативної ради з питань взаємодії України з арабськими та мусульманськими державами при Президентові України Снавера Сейтхалілєва.

Під час робочої зустрічі презентували успішний приклад Кримськотатарського ліцею «BIRLIK School», який нещодавно отримав ліцензію на провадження освітньої діяльності у сфері повної загальної середньої освіти за рівнями початкової, базової, профільної середньої та позашкільної освіти.

Мета закладу – зберегти та розвивати в учнів культурну самобутність кримських татар, гармонійно інтегрувати вихованців у соціальний простір України та взаємодію з представниками різних народів України.

У ліцеї діти вивчатимуть мову, культуру, історію, релігію та основи етики свого народу. Заклад освіти розрахований на 100 учнів і працює під гаслом: «Успішний учень – успішний викладач – успішна школа – успішна країна».

«Важливо, аби діти мали змогу вчити рідну мову, бути дотичними до культурного надбання власного народу. Особливо в такі непрості для країни часи. А ми, дорослі, маємо всіляко сприяти їм у цьому», – зазначила Жанна Осипенко.

Ліцей функціонує на базі Кримськотатарського культурного центру «Birlik Center», заснованого у 2020 році зусиллями активних членів місцевої громади, здебільшого вимушених переселенців з Автономної Республіки Крим. Площа його будівлі разом із ліцеєм складає 800 м кв. У структурі центру є також мечеть, культурний простір, зала для конференцій та урочистих заходів, спортивна зала, аудиторії для проведення гуртків, секцій, клубів та уроків, їдальня.

Культурний центр та ліцей перебувають у постійній взаємодії з Меджлісом кримськотатарського народу, Духовним управлінням мусульман АРК, органами місцевого самоврядування, зокрема Борщагівською територіальною громадою Бучанського району.

РУСЛАН КРАВЧЕНКО: ВСІ УКРИТТЯ МАЮТЬ БУТИ ВІДКРИТИМИ ЦІЛОДОБОВО ТА ПРИДАТНИМИ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ

Всі укриття мають бути відкритими цілодобово та придатними для використання. На цьому наголосив у своєму дописі на Facebook голова КОВА Руслан Кравченко.

«Безпека людей має бути пріоритетом для влади на всіх рівнях! А в умовах війни – особливо. Ситуація, коли люди під час повітряної тривоги не мають доступу до укриттів, – безвідповідальність та недбалість. Трагедія, що сталася сьогодні вночі у столиці, внаслідок чого загинули діти і дорослі, а також є поранені, вчергове довела, що кожна хвилина може стати вирішальною», – зауважив він.

Очільник обласної адміністрації акцентував, що життя та здоров’я кожної людини – на першому місці.

Також Руслан Кравченко повідомив, що тиждень тому влада області перевірила, як функціонують усі сховища та укриття Київщини.

«Сьогодні вкотре доручив главам всіх районних державних адміністрацій неухильно виконувати рішення Київської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій та забезпечити вільний доступ до укриттів. Всі укриття мають бути відкритими цілодобово та придатними для використання!», – додав голова КОВА.

Крім того, Руслан Кравченко поставив завдання головам громад разом із поліцією та ДСНС примусово відкривати ті укриття, які недоступні для людей. А також звернувся до мешканців Київщини повідомляти на «гарячу лінію» КОВА про всі факти неналежного функціонування укриттів (044)-363-07-34.

«Реагуватиму оперативно. Відповідальність – на керівниках кожного району, кожної громади, міста та селища. Відповідно рішення у разі їхньої бездіяльності також будуть швидкими! Безпека жителів регіону залежить від кожного з нас!», – підсумував голова обладміністрації.

ЦЬОГОРІЧ У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ НАЦІОНАЛЬНИЙ МУЛЬТИПРЕДМЕТНИЙ ТЕСТ СКЛАДАТИМУТЬ ПОНАД 15 ТИСЯЧ ВИПУСКНИКІВ – БРИФІНГ КОВА (ВІДЕО)

Цьогоріч 11 800 школярів випускаються з навчальних закладів регіону. А всього складатимуть НМТ в області понад 15 тисяч осіб – це випускники шкіл області та внутрішньо переміщені діти. Для порівняння, минулого року на Київщині було зареєстровано 12,5 тисячі учасників тестування. Про це повідомила під час брифінгу заступниця голови Київської ОВА Жанна Осипенко.

Вона нагадала, що другий рік поспіль через воєнні дії в Україні, спричинені широкомасштабним вторгненням росії, замість зовнішнього незалежного оцінювання випускники складають національний мультипредметний тест.

«Це комплексний тест, що складається з трьох предметів: два обов’язкові –українська мова і математика, третій – за вибором. Переважна більшість абітурієнтів обрала третім предметом історію України або англійську мову. Процедура тестування у форматі НМТ відбудеться в створених у населених пунктах Київської області спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах: приміщеннях шкіл, коледжів, університетів», – розповіла Жанна Осипенко.

Заступниця голови КОВА зазначила, що під час підготовки до проведення тестування цього року велику увагу приділили створенню екзаменаційних центрів. Основною вимогою була можливість обладнати приміщення комп’ютерною технікою, підключеною до мережі Інтернет.

Крім того, у приміщенні, де діти складатимуть мультитест, або біля нього має бути укриття цивільного захисту, в якому можуть перебувати одночасно всі учасники сесії тестування і працівники центру.

Тестування відбуватиметься у дві сесії. Основна розпочнеться 5 червня і триватиме до 23 червня. Усі випускники, які зареєструвалися на основну сесію, вже отримали запрошення із вказаним пунктом, на який вони мають прибути.

Цього року, як і минулого, учасники тестувань мали змогу самостійно вибрати населений пункт складання НМТ: заклади, розташовані в Україні, або за місцем перебування випускника за кордоном.

Жанна Осипенко додала, що на Київщині багато випускників, які навчалися дистанційно в закладах освіти регіонів, де відбуваються бойові дії або розташованих на тимчасово окупованих територіях, а територіально перебували в нашій області. Вони теж вибрали Київську область для складання НМТ.

Тимчасові екзаменаційні центри працюватимуть у всіх районах, загалом буде відкрито 50 пунктів. Здебільшого вони розмістяться в школах.

Так, у Білоцерківському районі функціонуватимуть 12 пунктів; у Бориспільському районі – 6; 5 пунктів будуть створені у Броварському районі; 11 – у Бучанському; 4 – у Вишгородському; в Обухівському районі відкриють 8 та у Фастівському районі – 4 екзаменаційні центри.

Крім основної, запланована додаткова сесія зі складання мультипредметного тестування. Її проведуть 11-24 липня. Така можливість надається тим дітям, які з певних причин не змогли зареєструватися на основну сесію. Також, якщо через тривалу повітряну тривогу більшість часу, відведеного на НМТ, діти змушені будуть провести в укриттях, їм запропонують пройти тестування в додаткову сесію.

«Навантаження на пункти тестування буде досить велике. У країні триває війна, такі вимоги безпеки, і ми не можемо ризикувати», – наголосила Жанна Осипенко.

Крім того, у липні в закладах освіти Київщини відбуватимуться магістерські тестування – вступ до магістратури у вишах.

РУСЛАН КРАВЧЕНКО: В УКРАЇНЦІ ВІДНОВИЛИ БАГАТОПОВЕРХІВКУ, ПОШКОДЖЕНУ ВНАСЛІДОК ПОВІТРЯНОЇ АТАКИ НАПРИКІНЦІ КВІТНЯ

В Українці відновили багатоповерховий будинок, який був пошкоджений внаслідок повітряної атаки наприкінці квітня 2023 року. Тоді через падіння уламків російської ракети були зруйновані дві квартири – на 5 та 6 поверхах. Про це розповів у своєму Facebook голова Київської ОВА.

«На початку травня за моїм дорученням оперативно розпочали відновлювальні роботи. Станом на сьогодні всі заплановані роботи з капітального ремонту завершені. Зокрема, проведений демонтаж і відновлення зруйнованих конструкцій стіни та перемичок, демонтаж та монтаж вікон, відновлення фасадів і ремонт підлоги. У низці квартир пошкодженого будинку та багатоповерхівки поруч замінили склопакети та віконні рами», – написав він.

Очільник обласної адміністрації додав, що перед стартом відновлювальних робіт об’єкт перевірили піротехніки, а майданчик перед будинком очистили від уламків. Крім того, у квартирах, які були пошкоджені, завершені всі внутрішні оздоблювальні роботи.

Також Руслан Кравченко зауважив, що внаслідок ракетного обстрілу в квітні 2023 року постраждала дівчинка, яка мешкала в одній із квартир. Дитині була надана вся необхідна медична допомога. Наразі триває лікування та реабілітаційні заходи для її повного одужання.

Голова Київської ОВА подякував службам та команді міської влади Українки, які оперативно підключилися до ремонтних робіт і в максимально короткий термін зробили все для відновлення будинку.

«Це приклад злагодженої та професійної роботи на благо мешканців Київщини. Жителі цих квартир вже можуть повертатися до своїх осель», – підкреслив Руслан Кравченко.

241 ТИСЯЧА ДІТЕЙ ЗДОБУВАЛА ОСВІТУ В ШКОЛАХ КИЇВЩИНИ ПРОТЯГОМ НАВЧАЛЬНОГО РОКУ 2022/2023 – БРИФІНГ КОВА (ВІДЕО)

У навчальному році, що завершується, на Київщині функціонували 638 закладів освіти. Загалом у них навчалася понад 241 тисяча дітей. Про це повідомила під час брифінгу заступниця голови КОВА Жанна Осипенко.

«Незважаючи на війну і на важкі часи кількість учнів у закладах освіти області не зменшилася, а навіть дещо зросла. Це пов’язано перш за все з тим, що на Київщині навчається велика кількість внутрішньо переміщених дітей із зон, де ведуться активні бойові дії», – розповіла Жанна Осипенко.

Понад 11 тисяч учнів мають статус внутрішньо переміщених і тепер навчаються в закладах регіону.

Крім того, більше 7 тисяч дітей навчалися в школах області дистанційно, бо наразі перебувають у безпечних місцях, переважно за кордоном.

97% закладів освіти мали змогу працювати в очному та змішаному форматах, оскільки мають облаштовані найпростіші укриття. Вони розташовані безпосередньо в закладах або в пішій доступності до них. Питання відсутності укриттів у самому закладі вирішували таким чином: вибирали укриття поряд або підвозили шкільними автобусами до тих шкіл, де є великі облаштовані укриття.

43 заклади освіти працювали дистанційно протягом усього навчального року. Це насамперед пов’язано з відсутністю укриттів як у самих закладах, так і поруч.

Відповідно до законодавства навчальний рік у закладах освіти Київської області завершується не пізніше 1 липня. Але освітній процес цього разу закінчується нетрадиційно – в різні терміни. Останні дзвінки тривають від 26 травня до 16 червня.

«Протягом непростого року ми пережили ракетні атаки і, як наслідок, перехід на дистанційне навчання, тривалі тривоги в укриттях, часткові блекаути, досить тривалі канікули взимку. Також не всі заклади розпочали навчання 1 вересня в очному режимі: багато з них доремонтовували укриття. Зважаючи на виклики війни, до освітнього процесу в громадах підійшли дуже адаптивно. Але можемо стверджувати, що освітяни спільно з батьками та учнями гідно впоралися зі всіма викликами», – додала заступниця очільника КОВА.

44 школи Київщини вже завершили освітній процес 26 травня. Найбільше закладів загальної середньої освіти, 359, закінчують навчання 30-31 травня. З 2 до 9 червня останні дзвоники відбуватимуться в 220 школах регіону. І лише 15 закладів розпочнуть канікули з 17 червня.

Жанна Осипенко зазначила, що обласна влада рекомендує не проводити гучних масових заходів із нагоди завершення навчального року та випускних вечорів, зважаючи на вимоги безпеки та особливості воєнного стану. Більшість закладів освіти прийняли рішення провести замість святкувань благодійні акції, ярмарки на підтримку Збройних Сил України.

Загалом цьогоріч в області 58 098 випускників закладів загальної середньої освіти: це учні 4-х, 9-х і 11-х класів. Серед них найбільше учнів 9 класів – 21 760 осіб. Вони будуть продовжувати навчання в 10-11 класах або в технікумах, коледжах, закладах професійно-технічної освіти.

Разом із тим, заклади професійно-технічної та фахової передвищої освіти (коледжі) завершать навчальний рік 1 липня й одразу розпочнуть вступну кампанію. Вступ на бюджетну форму навчання починається також 1 липня. Тому вони активно працюють над наступним набором, щоб мати змогу готувати кваліфікованих фахівців, які потрібні нашій країні та її економіці.

Щодо закладів дошкільної освіти – вони працюватимуть і влітку. Оскільки частина батьків не водить дітей до садків у літній період, то можливе скорочення їх кількості. Через це в певних громадах будуть працювати чергові групи. Але у всіх великих населених пунктах області заклади дошкільної освіти мають працювати повний рік.

ОЛЕНА ЗЕЛЕНСЬКА ВІДВІДАЛА ОДИН ІЗ КУЛІНАРНИХ ХАБІВ КИЇВЩИНИ, ДЕ НАВЧАЮТЬ ЗА НОВИМИ СТАНДАРТАМИ ПРАЦІВНИКІВ ШКІЛЬНИХ ХАРЧОБЛОКІВ

Перша леді Олена Зеленська відвідала один із кулінарних хабів Київщини, де навчають за новими стандартами працівників шкільних харчоблоків. Як навчають таких «агентів змін» у Державному професійно-технічному навчальному закладі «Бориспільський професійний ліцей» показав першій леді голова Київської ОВА Руслан Кравченко. Наразі тут опановують теоретично-практичний курс «Сучасні тенденції в організації шкільного харчування» 21 кухар та дієтичні сестри шкіл.

У робочій поїздці до Бориспільського професійного ліцею також взяли участь заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків, голова правління Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк, представники обласних військових адміністрацій Тернопільщини, Полтавщини, Одещини та навчальних закладів.

У ході візиту присутні зокрема обговорили плани щодо реалізації проєкту створення кулінарних хабів.

Київщина активно впроваджує реформу шкільного харчування, яка стартувала в Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Пристоличний регіон, реалізуючи програму «Якісне харчування – здорова дитина», вже має позитивні зміни та напрацювання в цьому напрямі. Київщина готова ділитися досвідом з іншими регіонами, адже від якісного харчування залежить здоров’я дітей. Про досягнення області в цьому напрямі розповів присутнім очільник Київської обладміністрації Руслан Кравченко.

«Ми принципово змінили підхід до дитячого харчування. Розпочали з підготовки кадрів. Для цього в Борисполі, Білій Церкві та Василькові створили кулінарні хаби. Це дозволило підготувати 32 тренерів-агентів змін, які сьогодні займаються навчанням кухарів. З листопада по квітень навчання пройшли 600 осіб, до 1 вересня це зроблять ще 816 освітян», – уточнив очільник Київської обладміністрації.

Він також нагадав, що реалізацію реформи шкільного харчування на Київщині починали зі старих харчоблоків, несмачної їжі, кадрових проблем та нерозуміння багатьох батьків того, що шкільне харчування може бути корисним, але не менш смачним.

«Вже закупили сучасне технологічне обладнання для 135 шкіл області, 48 з яких є опорними, та оновили 69 шкільних їдалень. Для реалізації програми на 5 років передбачили в обласному бюджеті 157 млн грн. Попри війну, минулого року виділили 14 млн грн на обладнання для закладів освіти, що були окуповані та в яких росіяни розграбували майно. Ще 26 млн грн цього року заклали на оновлення обладнання та забезпечення меблями шкільних їдалень», – деталізував про матеріальне забезпечення шкільних їдалень Руслан Кравченко.

Також у планах Київської обласної військової адміністрації до кінця 2024 року навчити працівників усіх шкіл та розпочати навчання персоналу дитсадків, повністю модернізувати обладнання ще 24 шкільних харчоблоків.

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ НА АВТОШЛЯХАХ ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ МІСЦЕВОГО ЗНАЧЕННЯ ПРОВОДЯТЬ РОБОТИ З ЕКСПЛУАТАЦІЙНОГО УТРИМАННЯ

У Київській області на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення проводять роботи з експлуатаційного утримання доріг. Про це повідомили в Департаменті регіонального розвитку Київської ОВА.

З метою забезпечення безперешкодного користування дорожньою мережею всіх учасників дорожнього руху, підрядні організації проводять різні заходи з експлуатаційного утримання.

Так, з початку березня в межах експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення Київської області проведено ряд заходів, зокрема:

  • ліквідовано 40 559 кв. м вибоїн асфальтобетонного покриття;
  • сплановано 799 км узбіч;
  • вирізано 207 740 кв. м порослі;
  • проведено кронування 4 458 дерев;
  • встановлено 216 дорожніх знаків;
  • демонтовано 146 рекламних конструкцій на опорах освітлення та електроопорах.

Також постійно проводяться роботи з прибирання проїзної частини доріг, смуг відведення, зупинок громадського транспорту та автопавільйонів.

Довідково

Мережа автомобільних доріг загального користування місцевого значення на Київщині складає 6 327 км. З них 4 131 км — автодороги обласного значення та 2 196 км — автошляхи районного (сільського) значення.

Роботи підрядними організаціями ведуться відповідно до нормативно-правових актів, норм і стандартів. Мова йде про ремонтні роботи з використанням гарячої та холодної асфальтобетонної суміші, розчищення узбіч та встановлення дорожніх знаків.

НА КИЇВЩИНІ ТРИВАЄ ЗАВЕРШАЛЬНИЙ ЕТАП УЧНІВСЬКОЇ ЛІГИ «ЗДОРОВА УКРАЇНА»: ЦЬОГО РАЗУ ВСІ ДІТИ БІЛОЦЕРКІВЩИНИ СТАЛИ ПЕРЕМОЖЦЯМИ

30 травня фінальний етап пілотного обласного фізкультурно-оздоровчого проєкту «Учнівська ліга «Здорова Україна» провели в Білій Церкві.

Так, у четвертому, завершальному етапі Ліги взяли участь 262 учні з 11 громад Білоцерківщини.

Абсолютно всі учасники стали переможцями фіналу «Вища ліга». Дітей нагородили дипломами – відзнакою про участь. У свою чергу, громади отримали спортивний інвентар: м’ячі для ігрових видів та кубки.

Крім того, оргкомітет відзначив вчителів фізичної культури – учасників Ігор почесними грамотами.

Юні спортсмени показали себе в різних фізичних активностях. Які саме активності задіяні у фіналі – вирішують в окремих районах області самостійно.

Загалом понад 25 тисяч учнів закладів загальної середньої освіти області взяли участь у пілотному фізкультурно-оздоровчому проєкті.

Нагадаємо, «Учнівська ліга «Здорова Україна» реалізується Департаментом освіти і науки та Управлінням молоді та спорту Київської ОВА, Київським обласним відділенням Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України та Київським обласним центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» спільно з місцевими органами управління освітою й закладами загальної середньої освіти області.

Проєкт впроваджується серед учнів п’ятих класів. Його метою є мотивація школярів до здорового та активного способу життя за модельною навчальною програмою Нової української школи. Заходи в рамках Ліги – не змагання і відбуваються у форматі ігор.

РУСЛАН КРАВЧЕНКО: ВЛАДА НА ВСІХ РІВНЯХ МАЄ БУТИ БЛИЖЧОЮ ДО ЛЮДЕЙ, ЗАБЕЗПЕЧИТИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ КИЇВЩИНИ ТА ЇЇ ЖИТЕЛІВ

Влада на всіх рівнях має бути ближчою до людей, забезпечити вирішення проблем Київщини та її жителів. На цьому наголосив голова Київської ОВА Руслан Кравченко під час представлення громадам Обухівського та Фастівського районів нових очільників РДА. Їх призначили відповідно до розпоряджень Президента України від 24 травня 2023 року: Микола Кравчук очолив Обухівську районну державну адміністрацію, Владислав Литвин – Фастівську районну державну адміністрацію.

«Влада на всіх рівнях має бути ближчою до людей, забезпечити вирішення проблем Київщини та її жителів, а також ефективно та оперативно реагувати на всі виклики. На нових голів покладається значна відповідальність та великі очікування. Впевнений, що з новими очільниками ми спільно реалізуємо проєкти на благо Київщини та її мешканців», – зазначив він.

Новим очільникам були поставлені першочергові завдання, до яких увійшли: забезпечення надійної оборони Київщини, відновлення зруйнованого та повернення жителів у мирні відбудовані й безпечні населені пункти. Також важливо підготувати громади до осінньо-зимового періоду, а заклади освіти – до нового навчального року.

«Життя мешканців регіону, попри воєнний стан, має бути комфортним та максимально безпечним. Пріоритетними напрямками залишається підготовка до нового навчального року, обладнання укриттів, допомога вимушеним переселенцям та підготовка до опалювального сезону. Зараз потрібно максимально ефективно діяти, щоб усе привести до ладу і вирішити проблеми людей», – прокоментував голова КОВА.

ФІНАЛЬНИЙ ЕТАП УЧНІВСЬКОЇ ЛІГИ «ЗДОРОВА УКРАЇНА» У ФАСТІВСЬКОМУ РАЙОНІ: КОЖНА ДИТИНА СТАЛА ПЕРЕМОЖЦЕМ

29 травня у Фастівському районі Київщини стартував фінальний четвертий етап учнівської ліги «Здорова Україна» – «Вища ліга». Захід приймав міський стадіон «Машинобудівник». До «Вищої ліги» долучилися 140 дітей із 6-ти громад Фастівщини.

Школярі взяли участь у 4 модулях: доджбол, регбі-5, малюкбол, cool games. Переможці визначалися в обраних активностях. Ними стали абсолютно всі учасники Ліги. Незалежно від результатів всі діти отримали дипломи – відзнаку про участь.

Фастівську громаду, як господарів заходу, нагороджено комплектом спортивного інвентарю – наборами футбольних, баскетбольних та волейбольних м’ячів.

Оргкомітет відзначив вчителів фізичної культури – учасників Ліги Почесними грамотами «За особистий внесок та активну участь в організації та проведенні обласних спортивних ігор серед дітей «Учнівська ліга «Здорова Україна» на території Київської області».

Фінальний етап проводиться в один день у кожному із 7-ми районів по черзі, на різних локаціях одночасно. Кількість ігрових модулів – від 3 до 8. Які саме фізичні активності задіяні у фіналі, вирішують в окремих районах області самостійно.

Загалом у пілотному обласному фізкультурно-оздоровчому проєкті «Учнівська ліга «Здорова Україна» взяли участь понад 25 тисяч учнів закладів загальної середньої освіти 7-ми районів Київщини.

Проєкт впроваджується серед учнів 5-их класів, мета якого – мотивація школярів до здорового та активного способу життя. «Учнівська ліга «Здорова Україна» відбувається відповідно до модельної навчальної програми Нової української школи. Заходи в рамках Ліги не носять змагального характеру і відбуваються у форматі ігор.

«Учнівська ліга «Здорова Україна» реалізується Департаментом освіти і науки та Управлінням молоді та спорту Київської ОВА, Київським обласним відділенням (філія) Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України та Київським обласним центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» спільно з місцевими органами управління освітою й закладами загальної середньої освіти області.

КОМАНДА КИЇВЩИНИ ЗДОБУЛА ПЕРЕМОГУ В ХХХ ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ СПАРТАКІАДІ «ПОВІР У СЕБЕ» З ФУТБОЛУ СЕРЕД ДІТЕЙ ІЗ ПОРУШЕННЯМИ СЛУХУ

Команда Київської області посіла перше місце у фінальних змаганнях ХХХ Всеукраїнської спартакіади «Повір у себе» з футболу серед дітей із порушеннями слуху, присвячених 32-ій річниці Незалежності України. Про це повідомили в Управлінні молоді та спорту Київської ОВА.

Змагання провели з 21 по 26 травня в місті Іршава Закарпатської області.

У Спартакіаді взяли участь 4 команди, а саме: Київської, Закарпатської, Івано-Франківської та Рівненської областей.

Турніри відбувалися за коловою системою: кожна команда зустрічалася одна з одною по одному разу.

Київська область виступила відмінно в кожній грі. Так, 22 травня команда Київщини зіграла в нічию з командою Закарпатської області. 23 травня провела переможну гру з командою Івано-Франківщини. А 25 травня здобула впевнену перемогу над суперниками з Рівненської області.

У підсумку наша команда з великим відривом за кількістю балів стала переможницею змагань.

Вітаємо наших переможців!

        1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

Результати Ставки від 02.06.2023

Володимир Зеленський: Жорстка реакція учасників засідання на загибель людей біля зачиненого бомбосховища.
Доручив члену Cтавки, міністру Камишіну, провести повну ревізію всіх захисних споруд Києва. Звіт – за десять днів. Іншому члену Ставки, міністру Клименку, – те саме по Україні.

Питання друге. Комплексний розгляд стану нашої ППО. Її потреби для відбиття загроз із землі, з моря, з повітря. Шляхи вдосконалення з урахуванням наявних ресурсів, надходжень від партнерів та власного виробництва.

Питання третє. Фронт. Без деталей.

Питання четверте. Всеохопна доповідь розвідки щодо країн, які допомагають РФ не просто обходити санкції, а й нарощувати виробництво ракет та дронів в умовах війни. Готуємо відповідні рішення.

ЗАЯВИ НА ЄВІДНОВЛЕННЯ ТЕПЕР МОЖНА ПОДАВАТИ У ЦНАПАХ, ЧЕРЕЗ НОТАРІУСІВ ТА ОРГАНИ СОЦЗАХИСТУ

Кабінет Міністрів України затвердив порядок подачі документів за державною грошовою допомогою на здійснення поточних ремонтів. Для її отримання відтепер можна не тільки використовувати Портал Дія, але й звертатися до Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), до органів соціального захисту та нотаріусів. Паперова форма надання документів буде діяти паралельно із подачею заяв на Порталі Дія.

Про це повідомили в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Адміністратори ЦНАП, соцпрацівники та нотаріуси повинні:

  • встановити особу заявника або повноваження його представника;
  • заповнити заяву та подати її через Портал Дія;
  • роздрукувати заяву та підписати її у заявника;
  • видати примірник зареєстрованої заяви тому, хто звернувся за допомогою.

Черговість прийнятих до розгляду заяв визначається автоматично програмними засобами Реєстру пошкодженого та знищеного майна (РПЗМ) у порядку надходження повідомлень, незалежно від форми подачі документів.

єВідновлення – це державна програма грошової допомоги для відбудови житла, пошкодженого через бойові дії.

Допомога надається, якщо житло:

  • розміщене на неокупованій території, де не ведуться активні бойові дії;
  • підлягає відновленню;
  • не було відремонтоване самостійно.

Сума допомоги не може бути більшою, ніж 200 тисяч гривень.

На сьогодні до Реєстру пошкодженого та знищеного майна вже подано понад 15 тисяч заяв.

ЖИТЕЛІ КИЇВЩИНИ ДОДАТКОВО МОЖУТЬ РЕЄСТРУВАТИ ТРАНСПОРТНІ ЗАСОБИ ТА ЗМІНЮВАТИ ПОСВІДЧЕННЯ ВОДІЯ В П’ЯТИ ЦНАПАХ ОБЛАСТІ

Жителі Київської області можуть реєструвати транспортні засоби та змінювати посвідчення водія в п’яти центрах надання адміністративних послуг. Йдеться про ЦНАПи, утворені Броварською, Українською міськими, Великодимерською, Гостомельською та Чабанівською селищними радами. Крім того, у регіоні продовжують функціонувати 9 територіальних сервісних центрів Міністерства внутрішніх справ України. Про це повідомили в Департаменті економіки Київської ОВА.

Таке нововведення дозволить підвищити доступність адміністративних послуг, що надаються сервісними центрами МВС, на території Київської області.

Протягом І кварталу 2023 року цими послугами скористалися близько 200 осіб.

Послуги сервісних центрів МВС найближчим часом можна буде також отримати у ЦНАПах Березанської, Боярської, Тетіївської міських та Дмитрівської сільської рад.

Разом із тим, з 1 червня 2023 року МВС запускає пілотний проєкт з оновлення правил складання водійських іспитів. У рамках проєкту класи для теоретичних іспитів будуть обладнані приладами, які виключають наявність так званих «сліпих зон». А легкові автомобілі, що використовуються для здачі практичних іспитів, обладнають приладами для відеофіксації та запису розмов.

У Київській області участь у проєкті візьмуть три територіальні сервісні центри МВС. Мова йде про центри в містах Біла Церква та Переяслав, а також селі Софіївська Борщагівка.

ПІДТРИМКА БІЗНЕСУ КИЇВЩИНИ: ГРАНТОВІ МОЖЛИВОСТІ ЧЕРВНЯ

Унаслідок збройної агресії російської федерації проти України бізнес зазнав економічних, фізичних та матеріальних втрат. Щоб підтримати український бізнес в умовах війни, для підприємців діє ряд державних та неурядових програм.

Департамент економіки Київської ОВА підготував добірку грантових можливостей червня.

  • Грант для ремісничих і сервісних мікробізнесів Київської області

Міжнародна гуманітарна організація Help – Hilfe zur Selbsthilfe реалізує проєкт «Надання послуг з невідкладної допомоги та захисту населенню, що постраждало в результаті війни в Україні». Один із компонентів проєкту – грантова підтримка мікробізнесу в Київській області. Проєкт планує підтримати 325 підприємств.

Грант передбачає грошову підтримку на закупівлю обладнання та матеріалів вартістю до 2 700 євро.

Термін подачі – до 30 червня 2023 року.

  • Грант до $20 000 для підприємств

Основна мета грантової програми – підтримка цільових громад у набутті більшої стійкості до наслідків війни шляхом відновлення робочих місць і виробництва, а також задоволення попиту населення на критично важливі товари та послуги.

Термін подачі – до 11 червня 2023 року.

  • Грантова програма Револьверний Фонд Це Крафт

Конкурс для виробників – це поворотна безвідсоткова фінансова допомога стартапам і підприємцям-виробникам на посилення та масштабування діяльності. Кошти за конкурсом надаються заявникам-виробникам на умовах безвідсоткової строкової позики (поворотний грант) на 11 місяців.

Термін подачі – до 12 червня 2023 року.

Більш детально з грантовими можливостями можна ознайомитися в презентації.

МОЗ: ПАКЕТИ БЕЗОПЛАТНИХ ПОСЛУГ ДЛЯ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДІТЕЙ ТА НЕМОВЛЯТ

У 2022 році до переліку факторів, що позначаються на здоров’ї батьків та малюка, додалося повномасштабне військове вторгнення росії.

Стрес, недоїдання, зневоднення, перебування в шкідливих умовах на кшталт бомбосховищ або підвалів – усе це нерідко негативно відбивається на перебігу вагітності. Як результат – частина дітей народжується передчасно та/або з певними хворобами.

У рамках Програми медичних гарантій держава гарантує пакети безоплатних послуг для реабілітації дітей та немовлят:

  • «Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя»;
  • «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах»;
  • «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах».

З початку року таку реабілітацію пройшли вже понад 14 тисяч українських дітей. З них понад 2,5 тисячі – за пакетом «Медична реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя».

Слід зауважити, що в рамках цього пакета допомога передбачена не лише для немовлят. Батьки або доглядачі дітей до трьох років також можуть безоплатно отримати цілий ряд послуг. Зокрема:

психологічний супровід;

навчання з особливостей догляду за немовлям та його розвитком;

підбір, адаптацію спеціального обладнання й засобів альтернативної комунікації для дитини та тренінг із їх використання.

Аби отримати послуги з реабілітації дітей батькам достатньо:

мати направлення лікаря первинної медичної допомоги, з яким укладена декларація;

мати направлення лікуючого лікаря;

мати направлення на переведення з іншого медичного закладу чи підрозділу лікарні.

Для дітей старше трьох років обов’язковою умовою надання такої послуги неповнолітнім є наявність у мультидисциплінарній реабілітаційній команді лікаря-педіатра.

Знайти медзаклад, який надає потрібні послуги можна на сайті НСЗУ або за номером довідкової служби: 16-77.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України.

МІНРЕІНТЕГРАЦІЇ: ЯК ДІЯТИ, ЯКЩО БЛИЗЬКА ЛЮДИНА ПОТРАПИЛА В ПОЛОН

Національне інформаційне бюро (НІБ) при Мінреінтеграції нагадує алгоритм дій, якщо ви дізналися про потрапляння близької людини до ворожого полону.

Насамперед потрібно намагатися зібрати якомога більше інформації про обставини захоплення людини у полон. В тому числі від її побратимів, їхніх рідних чи із соціальних мереж.

Слід одразу записувати отримані дані, які необхідно повідомляти виключно до відповідальних державних органів. Зокрема, до:

• відділення Національної поліції, подавши відповідну заяву;

• НІБ на цілодобову гарячу лінію за номером 16-48 (для дзвінків з-за кордону +38 (044) 287-81-65) або через чат-боти у Telegram чи Viber;

• Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими за номером: 0 800 300 529;

• Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених, який функціонує при Службі безпеки України, за телефонами: (067) 650-83-32 та (098) 087-36-01.

Однак трапляються ситуації, коли підтвердження перебування людини у полоні немає, але вона більше не виходить на зв’язок.

У такому випадку також можна звернутися до Національного інформаційного бюро. Або ж зателефонувати на гарячу лінію Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, за номером: 0 800 339 247. У вихідні можете надсилати повідомлення у Viber і Telegram на номер: (095) 896-04-21.

        1. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Кадровий блок Кабінетом Міністрів України: Призначено - Войналовича Віктора Анатолійовича першим заступником Голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті. Звільнено: - Коломієць Валерію Рудольфівну з посади заступника Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції. Погоджено призначення - Кіпера Олега Олександровича головою Одеської обласної державної адміністрації.

Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому урядовий Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо унормування конкурсної процедури призначення керівників комунальних закладів культури та формування базової мережі закладів культури (реєстр. № від 22.11.2022). Проектом передбачено зміни щодо призначення (без обов’язкового проведення конкурсного добору) керівників комунальних закладів культури в населених пунктах з чисельністю жителів до 5 тисяч осіб, формування базової мережі закладів культури, переліків закладів культури базової мережі та спрощення діяльності театрів. ЗА - 281 голос народних депутатів України.

Верховна Рада України прийняла за основу та в цілому урядовий Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»(реєстр. № 9281 від 09.05.2023). Законопроект розроблено за ініціативою Головнокомандувача Збройних Сил України з метою зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25-річного віку. Проектом Закону передбачено внесення змін до статей 15, 18, 18-1, 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», спрямованих на зменшення призовного віку для громадян з 27 до 25-річного віку. ЗА - 304 голоси народних депутатів України.

Внесено зміни до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом. Визначено підстави для надання відстрочки від призову на строкову військову службу призовнику, який має дитину (дітей) віком до 18 років і виховує її (їх) самостійно. Визначено підстави для звільнення від призову на строкову військову службу призовників: які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років; які виховують дитину з тяжкими захворюваннями; які мають дружину з числа осіб з інвалідністю; які здійснюють догляд за особами з інвалідністю або за особами, які його потребують тощо.

Внесено зміни до постанови КМУ від 12.04.2023 N 381 «Про затвердження Порядку надання компенсації для відновлення окремих категорій обʼєктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації, з використанням електронної публічної послуги «єВідновлення». Передбачено можливість надання документів щодо компенсації за пошкоджене нерухоме майно у паперовій формі через центр надання адміністративних послуг, орган соціального захисту населення або нотаріуса. Окреслено організацію безпечного поводження з відходами від руйнувань, будівництва та знесення (демонтажу); мінімізацію негативного впливу на здоровʼя людей, навколишнє природне та соціальне середовище під час виконання робіт з відновлення експлуатаційної придатності обʼєкта. Також передбачено запровадження вибіркового та комплексного моніторингу розгляду заяв на виплату компенсації та верифікації цільового використання коштів компенсації за пошкоджене нерухоме майно тощо.

Затверджено Порядок надання компенсації за знищені обʼєкти нерухомого майна. Передбачено, що компенсація буде надаватися заявникам для фінансування: будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку - шляхом перерахування на поточний рахунок отримувача грошових коштів; придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений в майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) - з використанням житлового сертифікату. Розмір компенсації встановлюється на рівні не нижче вартості спорудження житла відповідної площі, розрахованої за показником опосередкованої вартості у регіонах України відповідно до місцезнаходження такого майна.

Затверджено розподіл у 2023 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, та визнані особами з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи відповідно до пунктів 11-14 частини другої статті 7 або учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19-21 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов, в обсязі 2 млрд. 3 млн. 487,383 тис. гривень.

Внесено зміни до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Надано можливість додати технологічні моделі організації харчування у закладах освіти і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та допустити у закладах дошкільної освіти організацію кейтерингу.

Затверджено Порядок тимчасового переміщення (евакуації) дітей та осіб, які проживають або зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування, та їх повернення за місцем постійного проживання (перебування), а в разі виїзду за межі України - в Україну. Доручено обласним, Київській міській військовим адміністраціям вжити заходів до тимчасового переміщення (евакуації) дітей та осіб відповідно до зазначеного Порядку. Внесено зміни до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, повʼязаної із захистом прав дитини. Визначено механізм повернення за місцем постійного проживання (перебування) дитини, яка після запровадження воєнного стану перемістилася за межі України разом із опікуном, піклувальником, прийомними батьками, батьками-вихователями (одним із них), патронатним вихователем. Визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 27.03.2022 N 385 «Деякі питання тимчасового переміщення (евакуації) дітей та осіб, які проживають або зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування, в умовах воєнного стану».

Погоджено пропозицію Міністерства освіти і науки щодо реалізації спільного з Всесвітньою продовольчою програмою при Організації Об’єднаних Націй (ВПП ООН) проєкту щодо надання фінансової підтримки закладам загальної середньої освіти у 2023/24 навчальному році. Установлено, що в рамках реалізації проєкту право на отримання фінансової підтримки за рахунок коштів ВПП ООН мають заклади загальної середньої освіти за переліком згідно з наказом Міністерства освіти і науки для організації гарячого харчування учнів 1-4 класів. Надання підтримки здійснюватиметься після підписання договору між обласними державними (військовими) адміністраціями та ВПП ООН шляхом зарахування коштів до спеціального фонду обласних бюджетів за кодом бюджетної класифікації 42030300 «Надходження в рамках програм допомоги урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ».

Надано доручення обласним та Київській міській військовим адміністраціям розглянути питання укриття населення у обʼєктах фонду захисних споруд цивільного захисту на засіданнях регіональних комісій ТЕБ та НС та на Радах оборони з прийняттям відповідних рішень щодо належного функціонування захисних споруд цивільного захисту та забезпечення цілодобового доступу населення до них, визначення конкретних відповідальних осіб за належну експлуатацію захисних споруд та доступ до них. Прийнято рішення забезпечити дієвий контроль за станом захисних споруд цивільного захисту та безперешкодним доступом до них, в тому числі проведення систематичних оперативних перевірок укриттів, у тому числі в нічний час, за участі працівників ДСНС та Національної поліції.

Внесено, з урахуванням положень статей 12, 14, 30 ЗУ «Про Державний бюджет України на 2023 рік», а також ЗУ від 01.04.2023 N 3035-IX «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», зміни до Порядку спрямування коштів державного дорожнього фонду з метою визначення напрямів спрямування у 2023 році коштів державного дорожного фонду. Передбачено, серед іншого, що бюджетні кошти спрямовуються на формування державного фонду внутрішніх водних шляхів; оновлення рухомого складу для перевезення пасажирів, будівництва та реконструкції обʼєктів інфраструктури субʼєктів господарювання залізничного транспорту державного сектору економіки, як виняток, у 2023 році; фінансове забезпечення заходів з розвитку аеродромної інфраструктури, у тому числі завершення будівництва, реконструкції аеродромної та енергетичної інфраструктури, задіяної y забезпеченні належного функціонування Міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького, та фінансове забезпечення заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху відповідно до державних програм, як виняток, у 2023 році; фінансове забезпечення заходів функціонування і розвитку внутрішніх водних шляхів та інфраструктури внутрішнього водного транспорту, як виняток, у 2023 році.

Затверджено Положення про веб-портал «Дія. Цифрова громада». Положенням передбачено, що веб-портал створюється з метою надання місцевим держадміністраціям, іншим державним органам, органам місцевого самоврядування, фізичним та юридичним особам інформації, необхідної для планування та здійснення заходів, спрямованих на цифровий розвиток, цифрову трансформацію і цифровізацію на місцевому та регіональному рівні. У Положенні визначено завдання, функціональні можливості, субʼєкти і структура зазначеної платформи, зміст інформації на ній та порядок її внесення. Міністерству цифрової трансформації доручено забезпечити створення та введення в експлуатацію веб-порталу «Дія. Цифрова громада».

Затверджено Порядок надання державній службі зайнятості інформації, необхідної для організації працевлаштування осіб з інвалідністю. Внесено зміни до постанов КМУ від 13.01.2007 N 70 «Деякі питання реалізації норм Законів України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» та «Про зайнятість населення» та від 01.02.2015 N 96 «Про затвердження Положення про Державну службу України з питань праці». Визнано такими, що втратили чинність, Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, та Порядок подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування. Знято з Держпраці повноваження зі здійснення державного контролю за додержанням підприємствами, установами, організаціями, у тому числі підприємствами, організаціями громадських обʼєднань осіб з інвалідністю, фізичними особами, які використовують найману працю, законодавства про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю в частині реєстрації у Фонді соціального захисту осіб з інвалідністю та подання звітів про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Поділитися:
Актуальні новини
28.03.2024 09:57
У Великодимерській громаді провели семінар для освітян
У Великодимерській громаді провели семінар для освітян. Захід обʼєднав керівників навчальних закладів та управлінь освіти з восьми громад. Освітяни зібрались, аби почути досвід керівників навчальних…
27.03.2024 15:59
Лист подяки тарості Світильнянського округу Сергію Шевченку
Лист подяки, під час засідання виконавчого комітету Великодимерської селищної ради, старості Світильнянського округу Сергію Шевченку вручили бійці Добровольчого формування № 24 територіальної громади…
27.03.2024 11:28
ВОЛОНТЕРИ З НІМЕЧИННИ: ПОЧАТОК ПЛІДНОЇ СПІВПРАЦІ В ВЕЛИКОДИМЕРСЬКІЙ ОТГ
Представники німецького муніципалітету Калден та міста Лібенау, що поблизу Касселя, відвідали Великодимерську громаду. Мета візиту: обговорення подальшої співпраці та реалізація спільних целей,…
25.03.2024 12:43
Про роботу Руднянського старостинського округу за період 04.03.2024-24.03.2024 рр
В старостаті оформлено пакети документів на отримання послуги: Надання одноразової матеріальної допомоги відповідно до Програми «З турботою про кожного» Великодимерської селищної…