Дайджест основних подій тижня та основні позиції інформаційного реагування

        1. Масованаракетна атака

Вночі проти 9 березня сталася чергова російська ракетна атака. Зафіксовані влучання в різних регіонах, по всій Україні повітряна тривога. Росія - держава-терорист, яка воює з цивільними громадянами, намагаючись залякати і схилити Україну до підкорення. Українці витримали не одну масовану атаку, вистояли в зиму. У ворога немає шансів похитнути нашу волю до перемоги. Проблема посилення системи ППО новими західними ЗРК та літаками не втрачає актуальності. Нам потрібно більше зброї для самозахисту. Кожна терористична атака Кремля отримає реакцію України. Ми не забудемо і не пробачимо агресора. Ракетний терор перекреслює всі розмови про бажання Москвою переговорів. Завдання санкцій – зупинити російський конвеєр вбивств. Тому санкції необхідно максимально посилювати, руйнуючи російську економіку.

        1. Російська агресія та радіаційна небезпека

Внаслідок масованої ракетної атаки 9 березня була розірвана остання лінія зв'язку ЗАЕС з українською енергосистемою. Атомна станція знеструмлена, без відновлення зовнішнього живлення може статися аварія з радіаційними наслідками для всього світу. Російська агресія та окупація ЗАЕС створили найбільшу радіаційну загрозу Європі з часу Чорнобильської катастрофи 1986 року. Окупанти поводяться абсолютно безвідповідально, наражаючи себе, українців та мільйони іноземних громадян на смертельну небезпеку. Навмисне створення радіаційних загроз на ЗАЕС - це елемент пропаганди та шантажу міжнародної спільноти з боку Москви. Росія самостійно нездатна обслуговувати і забезпечувати безпеку ЗАЕС. Критично необхідно змусити Росію залишити атомний об’єкт з подальшою демілітаризацією під міжнародним контролем і наглядом.

        1. Актуальність Тараса Шевченка

9 березня в Україні відзначається День народження Тараса Шевченка Тарас Шевченко - це моральний орієнтир української нації, символ правди, справедливості, любові до Батьківщини. Росія очікувано “привітала” українців зі святом масовано ракетною атакою. Ми чітко слідуємо Тарасовій настанові: “Борітеся – поборете”, і не збираємося здаватися. “В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля”, а під російською окупацією – неволя та брехня. Загарбники заліплюють на плакатах українських міст цитати з Шевченка своєю пропагандою. Визволителі – повертають Тарасове слово, як на відео з Балаклії. Російські окупанти прагнуть перетворити Україну у безправну колонію, якою та була в часи Шевченка. Проти цього виступав Шевченко, цього ніколи не допустимо ми.

        1. Загроза російських провокацій на українсько-білоруському кордоні

Про такі плани агресора попереджає ГУР України Нещодавні погрози Україні білоруського диктатора можуть бути прелюдією для провокацій. Кремль прагне ще більше втягнути Білорусь у свою агресію проти України, це і є мета можливих провокацій. Підписання Лукашенком драконівських законів про страту за держзраду для чиновників і військових - спроба диктатури змусити білоруське суспільство до покори. Росіяни не рахуються з інтересами Білорусі та безпекою її громадян. Заради медійного ефекту вони готові піти на цинічні та криваві злочини проти білорусів. Україна не зацікавлена у повторному відкритті “білоруського фронту” і не бажає зла народу Білорусі. У разі нових спроб вторгнення, українські захисники дадуть агресору гідну відсіч, вони до цього дуже добре підготувалися.

        1. Протести в Грузії

Масові протести перед будівлею парламенту Грузії почалися після ухвалення грузинськими законодавцями в першому читанні закону про інагентів, який звужує громадянські права. Україна щиро підтримує Грузію у питаннях збереження суверенітету, відновлення територіальної цілісності та курсу європейської інтеграції. Народ Грузії заслуговує на демократію і кращу долю. Внутрішні політичні процеси та проблеми в Грузії у жодному разі не є “запрошенням” Москві для здійснення збройної інтервенції у цю країну. Стримуючи агресію на своїй землі, Україна допомагає вирішити проблему російського імперіалізму й іншим постраждалим країнам, зокрема Грузії. Орієнтація на Москву – безперспективна. Росія нав’язує своїм слабшим партнерам корумповані диктатури і втягує їх у свої безумні війни. Українці та грузини мають спільні болі, спільні цінності, спільні політичні цілі.

        1. Відео з розстрілом українського військовополоненого

Страта полонених – це тяжкий злочин, грубе порушення Женевських конвенцій та міжнародного гуманітарного права. Росія не вперше вдається до страт військовополонених. У липні 2022 з’явилося відео жорстокого катування іншого полоненого, у той же час росіяни вчинили масове вбивство в Оленівці. Як і решта злочинів, це вбивство буде розсідуване. СБУ вже відкрила кримінальне провадження, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звернувся до головного прокурора Міжнародного кримінального суду. Воїн на відео демонструє незламну мужність та презирство до ворогів. Він є справжнім героєм, на таких як він тримається Україна. Агресивна реакція росіян на гасло “Слава Україні” демонструє, що ворог не змінився за більш ніж сто років. Так само і більшовики розстрілювали українських патріотів. Поява даного відео у мережі спрямована на те, щоб спровокувати лють і бажання помсти українців. Щоб потім звинувачувати їх у воєнних злочинах і залякувати російських вояк, які вирішили здатися в полон. Але на відміну від противника, українські воїни чітко дотримується законів і звичаїв війни, не вчиняють воєнних злочинів та дбають про поповнення обмінного фонду. Свою лють ми спрямуємо у зусилля для наближення нашої перемоги.

        1. Рішення про подальшу оборону Бахмуту

Головнокомандувач ЗСУ Залужний та командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Хортиця” Сирський висловилися за подальше посилення наших позицій у Бахмуті. Ситуація у Бахмуті важка, але контрольована. На сьогодні про оточення Бахмута не йдеться. Контроль над містом дозволяє краще тримати оборону всього фронту і завдавати максимальних втрат ворогу. Українські війська не лише обороняються, але й контратакують, покращуючи локально своє тактичне становище. Оборона міста триватиме стільки часу, скільки це буде можливо та доцільно з оперативної точки зору.

        1. Головні новини тижня

У ГОСТОМЕЛІ ВІДНОВИВ РОБОТУ ПРИВАТБАНК, ПРИМІЩЕННЯ ЯКОГО БУЛО ЗРУЙНОВАНЕ ПІД ЧАС БОЙОВИХ ДІЙ НА КИЇВЩИНІ

У Київській області продовжується відновлення банківської системи. Так, банківські послуги знову стали доступними для жителів Гостомеля. Про це повідомили в Департаменті економіки Київської ОВА.

Приміщення відділення Приватбанку за адресою вул. Свято-Покровська, 86в було практично повністю зруйноване загарбниками під час активних боїв. Тому ремонтувати його довелося майже з нуля.

Наразі спеціалісти оновленого відділення прийматимуть клієнтів із понеділка до п‘ятниці, час: з 9:00 до 18:00.

Жителі Гостомеля відтепер зможуть на місці оформити або перевипустити банківську картку, оплатити комунальні платежі та здійснювати інші перекази, оформлювати вклади та страхові поліси. Крім того, спеціалісти проконсультують місцевих підприємців щодо програм кредитування та доступних банківських інструментів при відкритті власної справи.

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ РАЙОНІВ РОЗГЛЯНУЛИ НА РОБОЧІЙ НАРАДІ В КИЇВСЬКІЙ ОВА

Під час робочої наради на чолі з т.в.о. голови КОДА Дмитром Назаренком розглянули питання ходу мобілізації та набору добровольців до бригад «Гвардії наступу», модернізації системи оповіщення в територіальних громадах та підвищення безпеки навчального процесу в освітніх закладах області.

У нараді взяли участь заступники голови КОВА, начальники районних військових адміністрацій та представники структурних підрозділів Київської ОВА.

Кожен із начальників районних військових адміністрацій прозвітував про стан справ на території та щодо проблемних питань, які виникають під час роботи.

«Будь-яке питання, що з’являється в районах чи територіальних громадах, ми маємо вирішувати спільно. Від наших оперативних дій залежить безпека людей. Пріоритетом номер один залишається відбудова зруйнованого. Люди мають повернутися до своїх рідних домівок», — підкреслив т.в.о. голови Київської ОДА.

20 «КЛАСІВ БЕЗПЕКИ» ВЖЕ ВІДКРИТО В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ КИЇВЩИНИ

У закладах освіти Київської області наразі функціонує вже 20 «Класів безпеки». Про це повідомили в Департаменті освіти і науки Київської ОВА.

Так, минулого тижня відбулося відкриття двох «Класів безпеки» на території Бориспільського та Броварського районів. Урочисто відкрили свої двері «Класи безпеки» в Березанському ліцеї №3 та Новоолександрівському НВК. Під час уроку представник ювенальної превенції нагадав дітлахам правила дорожнього руху для пішоходів і велосипедистів, а представники медичної служби розповіли учням правила надання першої медичної допомоги.

У «Класах безпеки» діти вивчають правила пожежної безпеки, потенційну загрозу підозрілих предметів, що можуть виявитися вибухонебезпечними, порядок дій при оповіщенні сигналу «Повітряна тривога» або іншої надзвичайної ситуації. Класи оснащені всіма необхідними матеріалами та мають відповідне обладнання.

Класи безпеки створюються спільними зусиллями працівників органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, керівників органів управління освітою та місцевих підрозділів охорони здоров’я, ДСНС, поліції, меценатів, міжнародних організацій.

Загалом «Класами безпеки» охоплено всі райони Київської області. Найбільше «Класів безпеки» вже створено в Білоцерківському – 7, Обухівському – 6 та 3 – у Броварському районах.

Т.В.О. ГОЛОВИ КИЇВСЬКОЇ ОДА ДМИТРО НАЗАРЕНКО ПЕРЕВІРИВ ХІД ВІДБУДОВИ В ІРПЕНІ ТА МАКАРОВІ

Під час робочої поїздки в Бучанський район т.в.о. голови Київської обласної державної адміністрації Дмитро Назаренко відвідав місто Ірпінь та селище Макарів. У цих населених пунктах від перевірив, як відбувається процес відновлення інфраструктури, пошкодженої російськими окупантами.

Зокрема Дмитро Назаренко оглянув, як ведуться ремонтні роботи на пошкоджених або зруйнованих житлових будинках. Разом із керівництвом місцевої влади очільник Київщини обговорив можливі варіанти фінансування відбудови об’єктів та нагадав про обласні програми, що вже діють у регіоні.

«Громади мають активніше брати участь в обласних програмах, направлених на відновлення житла та посилення безпеки в регіоні. Адже відбудувати зруйноване – це кропітка робота, що вимагає багато часу та ресурсів. Виключно спільними зусиллями та з використанням усіх наявних інструментів можна досягти справді хорошого результату в більш стислі терміни. Людей потрібно повертати додому якнайшвидше!», – підкреслив т.в.о голови Київської ОДА Дмитро Назаренко.

МІНІСТР ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ ВІКТОР ЛЯШКО ВІДВІДАВ МЕДИЧНІ ЗАКЛАДИ КИЇВЩИНИ

8 березня Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко відвідав медичні заклади Київської області. Разом із т.в.о голови Київської ОДА Дмитром Назаренко, заступником голови КОДА Віталієм Власюком та першим заступником Київської обласної ради Ярославом Добрянським відвідав Київську обласну клінічну лікарню №2. На базі цього закладу планується створити реабілітаційний центр зі стаціонарним відділенням, що розраховане на 30 ліжок.

Завершення будівництва та ремонтних робіт в майбутньому реабілітаційному відділені планується навесні цього року. Реабілітаційний центр буде облаштовано необхідним сучасним обладнанням.

«Розвивати та підтримувати медичні заклади вкрай важливо під час воєнного стану. Сучасний центр реабілітації допоможе нашим захисникам і всім тим, хто постраждав від окупантів як фізично, так і психологічно. Ми вдячні Міністру охорони здоров’я Віктору Ляшку за постійну підтримку та сприяння обласним медичним закладам», — підкреслив Дмитро Назаренко.

Також під час візиту Міністр охорони здоров’я відвідав амбулаторію загальної медицини та сімейної практики в Гурівщині. Там він ознайомився з роботою відновленого медичного закладу, що зазнав ушкоджень під час бойових дій на Київщині.

ПРЕДСТАВНИКИ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД КИЇВЩИНИ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНОМУ ФОРУМІ В ПОЛЬЩІ

Представники Таращанської, Кагарлицької та Миронівської територіальних громад Київської області взяли участь у Восьмому Європейському Конгресі місцевого самоврядування в місті Миколайки, Республіка Польща.

Конгрес став майданчиком для обміну досвідом, місцем зустрічі лідерів місцевого самоврядування та адміністрацій, представників неурядових організацій та бізнесу.

Програма Конгресу включала десять напрямків, зокрема — економіку, бізнес та менеджмент, довкілля, суспільство, сталий розвиток, охорону здоров’я тощо.

Ключові теми, які учасники обговорили під час заходу — проблематика сучасного містобудування, механізми міського та регіонального розвитку, фінансові інвестиції, захист навколишнього середовища, політика охорони здоровʼя та діяльності органів місцевого самоврядування в нових реаліях.

Також представники Київщини взяли участь у низці зустрічей із представниками іноземних муніципалітетів, організацій та бізнес-спільноти, що дало можливість поділитися досвідом роботи та обмінятися власними напрацюваннями.

ЯК ПРОХОДЯТЬ ТРЕНУВАННЯ НОВОБРАНЦІВ ШТУРМОВОЇ БРИГАДИ «ЛЮТЬ»

Т.в.о. голови Київської ОДА Дмитро Назаренко разом із начальником поліції Київщини Андрієм Нєбитовим побував на одному з полігонів Київщини. Там наразі проходять тренування бійців штурмової бригади Національної поліції «Лють», що входить до «Гвардії наступу».

Під час свого візиту керівництво області перевірило організацію навчання та тренування добровольців, які пройшли спеціальний відбір. Тренування складаються з трьох етапів: загальновійськової, спеціалізованої та колективної підготовки.

Вони відвідали тренування з практичної стрільби, заняття з такмеду та теоретичні навчання із поводження зі зброєю.

Крім того, Дмитро Назаренко поспілкувався з новобранцями щодо організації вишколу. Серед них були також і жінки. Дехто з них у мирні часи працював лікарем, хтось займався підприємницькою діяльністю. Є навіть борчиня ММА. Але всіх їх об’єднує спільна мета — звільнити українські території та вийти на міжнародно визнані кордони України.

«У Київській області добровольці активно долучаються до всіх восьми бригад, що входять до «Гвардії наступу». Перед тим, як вирушити на захист держави, кожен новобранець проходить медичний огляд та курс тренувань. Особисто перевірив, як налаштовано цей процес у бригаді «Лють». Переконався в тому, що добровольці мають високу мотивацію та належну фізичну підготовку. Саме ці дві складові — запорука майбутньої Перемоги над ворогом», — зазначив Дмитро Назаренко.

Нагадаємо, що вмотивовані громадяни можуть долучитися до бригад Національної гвардії України, Національної поліції України та Державної прикордонної служби. Кожен може обрати одну з бригад відповідно до своїх поглядів: «Сталевий кордон», «Червона калина», «Лють», «Рубіж», «Спартан», «Кара-Даг», «Буревій», «Азов».

НА КИЇВЩИНІ РОЗГОРНУТО 88 КОМПАКТНИХ МІСЦЬ ДЛЯ ТИМЧАСОВОГО ПРОЖИВАННЯ ВИМУШЕНИХ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

У Київській області функціонує 88 місць компактного проживання для розселення внутрішньо переміщених осіб. Із них 16 – це модульні містечка. Вони розташовані в населених пунктах Бучанського, Обухівського, Броварського та Вишгородського районів. Про це розповів під час засідання колегії директор Департаменту соціального захисту населення Київської ОВА Ігор Мещан.

Він зазначив, що місця компактного проживання переважно облаштовані в установах соціального захисту населення, школах, дитячих садках, базах відпочинку та дитячих оздоровчих таборах як комунальної, так і приватної форми власності. Це дає змогу одночасно розмістити понад 7500 людей, які змушені були покинути власні домівки.

Крім того, мешканці Київщини продовжують надавати житло тим, хто цього потребує, за Урядовою соціальною програмою «Прихисток». Так, за період воєнного стану за умовами цієї програми приватні домогосподарства області розмістили в себе понад 103 тисячі вимушених переселенців.

Усі жителі Київщини, які надають прихисток для ВПО, отримують компенсацію за житлово-комунальні послуги. Упорядковано це Постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.2022 №333 Про затвердження Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану.

Загалом Київська область від початку повномасштабної війни прийняла понад 330 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Найбільше людей приїхало з Донецької, Луганської, Харківської, Херсонської та Запорізької областей.

МЕХАНІЗМИ ДЛЯ ВІДБУДОВИ ТА ПЕРЕЛІК ПРІОРИТЕТНИХ ПРОЄКТІВ НА 2023 РІК ОБГОВОРИЛИ ПІД ЧАС НАРАДИ ЩОДО ВІДНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ

7 березня під головуванням віцепрем’єр-міністра з відновлення України, Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова пройшла нарада щодо координації дій під час відновлення та розвитку інфраструктури України. У заході взяли участь голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм, керівники прикордонних та прифронтових областей, що постраждали від рук окупантів, заступник Постійного Представника ПРООН в Україні Христофорос Політіс. Київщину представляли т.в.о. голови Київської ОДА Дмитро Назаренко та заступник Микола Бойко.

Під час робочої наради присутні обговорили взаємодію обласної влади, Міністерства, Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України і донорів під час відбудови зруйнованої окупантами інфраструктури. Учасники заходу акцентували увагу на механізмах та підходах для відбудови, проговорили перелік спільних пріоритетних проєктів на 2023 рік.

Крім того, учасників ознайомили із системою управління проєктами відбудови та вимогами до проєктів, що реалізуються спільно з донорами. Голови військових адміністрацій презентували ті проєкти з відбудови, що готуються до подачі.

«Київщина заплатила високу ціну за свободу та визволення від ворога. Внаслідок обстрілів, авіанальотів, ракетних ударів у Київській області зафіксовані руйнування різного ступеню в 46 територіальних громадах із 69. Це понад 27 тисяч об’єктів інфраструктури. Відновлення всього зруйнованого потребує колосальних зусиль та ресурсів. Наразі вже вдалося відновити близько 11 тисяч об’єктів. Працюємо над тим, аби якнайшвидше повернути людям власне житло та забезпечити всіх базовими потребами – якісним медичним обслуговуванням, освітою, державними послугами. Це наш першочерговий пріоритет», – резюмував т.в.о. голови Київської ОДА Дмитро Назаренко.

В ОБУХОВІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ ФІЗКУЛЬТУРНО-ОЗДОРОВЧИЙ ПРОЄКТ «УЧНІВСЬКА ЛІГА “ЗДОРОВА УКРАЇНА”»

7 березня в Обухові на базі Академічного ліцею №5 відбулася презентація пілотного фізкультурно-оздоровчого проєкту «Учнівська ліга “Здорова Україна”». До заходу долучилися учні 5-их класів та вчителі середніх шкіл Обухівського району. Про це повідомляють у Департаменті освіти і науки Київської ОВА.

Під час події були присутні представники Міністерства освіти і науки України, Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства, Київської ОВА, Управління молоді та спорту, Київського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх». До спортивного заходу також приєднався заступник голови КОВА Віталій Власюк.

В Обухівському ліцеї на заході відбулися спортивні ігри між командами школярів та Матч зірок із флорболу, семінар-нарада щодо проведення Ліги та майстер-клас зі спортивних ігор у доджбол, корфбол, петанк, регбі-5, бадмінтон.

Наприкінці заходу організатори Ліги вручили громаді комплекти баскетбольних, футбольних та волейбольних м’ячів, набори для бадмінтону та ракетки для настільного тенісу. Також із подарунками долучилися представники Фонду Катерини Білоруської в рамках програми «Нова фізична культура».

Пілотний фізкультурно-оздоровчий проєкт проходить за сприяння Управління молоді та спорту Київської ОВА.

ДМИТРО НАЗАРЕНКО: МАЄМО СПІЛЬНО ПРАЦЮВАТИ ЗАРАДИ НАШОЇ ПЕРЕМОГИ

6 березня під керівництвом т.в.о. голови Київської ОДА Дмитра Назаренка відбулося засідання колегії облдержадміністрації. Участь у заході взяли начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов, керівник Київської обласної прокуратури Максим Крим, начальник ГУ СБУ в Києві та Київській області Артем Бондаренко, перший заступник голови Київської обласної ради Ярослав Добрянський. Також до засідання долучилися заступники голови адміністрації, керівники структурних підрозділів ОДА, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, голови райдержадміністрацій та керівники територіальних громад.

Під час колегії учасники заслухали звіт про стан роботи з внутрішньо переміщеними особами в Київській області та про забезпечення прав дітей під час воєнного стану, обговорили питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати, сплати обов’язкових платежів та внесків до Пенсійного фонду та інші питання.

«Попри ворожі обстріли, ми вистояли і пережили надскладну зиму. Вдячний кожному, хто виконував та продовжує виконувати свої обов’язки сумлінно. Тепер наше завдання вже сьогодні розпочати готуватися до нового опалювального сезону, ще більше приділяти увагу безпеці, нарощувати свою міць у всіх сферах. Наголошую, саме від нас з вами залежить, як ми підготуємося, як побудуємо свій цивільний фронт та організуємо роботу. Маємо не тільки відновлювати все знищене, а й розвиватися, створювати нове. Тільки за таких умов ми пришвидшимо нашу безсумнівну Перемогу над ворогом», ‒ підкреслив у своєму виступі т.в.о. голови КОДА Дмитро Назаренко.

Про стан роботи з внутрішньо переміщеними особами в Київській області доповів директор Департаменту соціального захисту населення Ігор Мещан. На Київщині наразі зареєстровано понад 330 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Під час свого виступу він акцентував зокрема на необхідності сприяти вимушеним переселенцям у працевлаштуванні. За результатами розгляду питання було вирішено посилити роботу з інформування внутрішньо переміщених осіб щодо активізації взяття на облік у центри зайнятості всіх працездатних, але не зайнятих осіб, які проживають у місцях компактного проживання.

Начальниця Служби у справах дітей та сім’ї Київської ОВА Ірина Антошка доповіла про організацію роботи із захисту прав дітей в умовах воєнного стану. Вона розповіла, що частина закладів, які були переміщені під час бойових дій, вже повернулися за місцем постійного перебування. Крім того, наприкінці 2022 року відновили свою роботу два обласних центри соціально-психологічної реабілітації дітей.

За результатами колегії ОВА кожен структурний підрозділ отримав відповідні доручення.

Т.В.О. ГОЛОВИ КИЇВСЬКОЇ ОДА ДМИТРО НАЗАРЕНКО ВЗЯВ УЧАСТЬ У ЗАСІДАННІ КОНГРЕСУ МІСЦЕВИХ І РЕГІОНАЛЬНИХ ВЛАД ПРИ ПРЕЗИДЕНТОВІ УКРАЇНИ

4 березня у Львові під головуванням Президента України Володимира Зеленського відбулося засідання Конгресу місцевих і регіональних влад.

У ньому взяли участь Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, заступник керівника Офісу Президента Олексій Кулеба, члени уряду, керівники силових відомств держави, начальники військових обласних та районних адміністрацій, представники місцевого самоврядування, голови громад та керівники обласних рад.

Пристоличний регіон на заході в режимі онлайн представляв т.в.о голови Київської обласної державної адміністрації Дмитро Назаренко. Особисто в роботі Конгресу від Київщини брав участь голова Бучанської територіальної громади Анатолій Федорук.

Під час Конгресу розглянули важливі для розвитку держави питання, що стосувалися безпекової та гуманітарної ситуації. Учасники засідання обговорили план відновлення енергетичної інфраструктури України, зруйнованої внаслідок терористичних атак росії та стан реалізації проєктів із відбудови в постраждалих регіонах.

«Конгрес місцевих і регіональних влад – це потужний майданчик для роботи на всіх рівнях влади. Сьогодні наша мета єдина для всіх – Перемога. Президент України Володимир Зеленський поставив чіткі пріоритети для всієї країни. Маємо стати ще міцнішими. Київщина сильно постраждала від загарбника. Тому окрім зміцнення оборони наша задача – відбудувати все зруйноване та повернути нашим людям рідні домівки. На прикладі Бучанської громади під час роботи Конгерсу ми показали, яким чином йде відбудова на Київщині. Працюємо далі, наближаючи Перемогу», – прокоментував за результатами Конгресу Дмитро Назаренко.

У МЕЖАХ СВОГО ВІЗИТУ ДО УКРАЇНИ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР ФІНЛЯНДІЇ САННА МАРІН ВІДВІДАЛА КИЇВЩИНУ

10 березня під час офіційного візиту в Україну делегація з Фінляндської республіки на чолі із Прем’єр-міністром Санною Марін побувала в Ірпені. Зустрічали та супроводжували високу гостю т.в.о. голови Київської ОДА Дмитро Назаренко, заступник голови КОДА Віталій Власюк та Ірпінський міський голова Олександр Маркушин.
Санна Марін відвідала зруйнований Романівський міст, через який у лютому-березні 2022 року жителі регіону рятувались від російських загарбників.
Після цього вона завітала до Ірпінської дитячо-юнацької спортивної школи. Там Прем’єр-міністр Фінляндії оглянула руйнування, завдані окупантом. Їй презентували проєкт відбудови закладу, приміщення якого зазнало значних руйнувань. Попри це, тренери ДЮСШ продовжують працювати і виховувати нових чемпіонів.

Крім того, Санна Марін поспілкувалася з вихованцями школи, які в той час займалися спортом на майданчику.

Це не перший візит представників Фінляндії на Київщину. Як повідомляли раніше, Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін 26 травня відвідала Бучу та Ірпінь. А вже на початку 2023 року Президент Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо побував у Бучі та Бородянці.

        1. Корисна інформація для розповсюдження серед населення

ДЕРЖКОМТЕЛЕРАДІО РОЗПОЧАВ ПРИЙОМ ТВОРІВ НА ЗДОБУТТЯ ПРЕМІЇ ІМ. ІВАНА ФРАНКА В ГАЛУЗІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Держкомтелерадіо з 1 березня до 1 травня 2023 року проводить прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.11.2003 № 1832 «Про премію імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності» премія присуджується щорічно до дня народження Івана Франка, 27 серпня, у розмірі 10 тисяч гривень у кожній номінації за рахунок коштів, передбачених на цю мету в державному бюджеті, і розподіляється Держкомтелерадіо. Премія має чотири номінації:

  • за кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації;
  • за кращий твір у телевізійній сфері;
  • за кращий твір у радіомовній сфері;
  • за кращу наукову роботу в інформаційній сфері.

Для участі в конкурсі подаються публіцистичні твори, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на розбудову державотворення та розвиток демократизації українського суспільства.

Твори до конкурсу мають бути оприлюднені у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше, як за півроку до їх висунення.

На здобуття премії можуть бути висунуті роботи як окремих осіб, так і творчих колективів у складі не більше п’яти осіб. Одна й та сама кандидатура не може одночасно висуватися на здобуття премії з двома й більше творами.

Нагадаємо, що премія імені І. Франка заснована за пропозицією Держкомтелерадіо і Національної спілки журналістів України в 2004 році. За цей час її лауреатами стали понад 60 діячів інформаційної сфери та науковців.

ЄРОБОТА: БЕЗОПЛАТНІ ВЕБІНАРИ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ ЩОДО ЗАЛУЧЕННЯ ГРАНТІВ НА РОЗВИТОК БІЗНЕСУ

Серія освітніх вебінарів «‎єРобота: як отримати грант для бізнесу» допоможе українцям розібратись у всіх тонкощах подачі заявок на грантові програми при заснуванні або розвитку бізнесу. Проєкт реалізовується Міністерством економіки України, Міністерством аграрної політики та продовольства за підтримки Міністерства цифрової трансформації, Офісу з розвитку підприємництва та експорту, національним проектом Дія.Бізнес та за підтримки Ощадбанку та Центру зайнятості.

Цьогоріч українці, які хочуть отримати гранти для започаткування або розвитку бізнесу, також можуть подавати заявки на участь у грантових програмах «Своя справа», «Новий рівень», «Свій сад» та «Своя теплиця» через портал Дія. Отримані кошти дозволять запустити власну справу або розширити бізнес. Гроші можна буде витратити на купівлю обладнання, сировини, оплату чи оренду приміщення.

Чим допоможе навчання?

У вебінарах пояснюють тонкощі грантових програм «Своя справа», «Новий рівень», «Свій сад» та «Своя теплиця», а саме:

  • особливості подачі заявки;
  • розробку та/або адаптацію бізнес-плану;
  • типові помилки при оформленні документів;
  • розміри фінансової допомоги;
  • вимоги та обов’язки заявників та ін.

Для кого? Вебінари стануть корисними як для осіб, які не мають досвіду підприємницької діяльності, проте бажають відкрити власну справу, так і для підприємців, які хочуть залучити інвестиції для розвитку бізнесу.

Коли? Старт проєкту — 8 березня 2023 року о 13:00.

Для участі в безоплатному вебінарі необхідно зареєструватися.

Повний графік вебінарів

8 березня 13:00. Тема — «єРобота: загальний огляд та особливості грантових програм». Спікер: Олександр Васильчук, заступник начальника управління розвитку та підтримки підприємництва – начальник відділу підтримки підприємництва департаменту регуляторної політики та підприємництва Міністерства економіки України

9 березня 13:00. Тема — «Верифікація документів для подачі на грант: адаптація бізнес-плану, перевірка репутації». Спікер: Олександр Койдан, начальник управління організації продажів АТ «Ощадбанк».

13 березня 15:00. Тема — «Своя справа: як подати заявку на грант для мікробізнесу». Спікер: Юлія Жовтяк, директор Державного центру зайнятості

17 березня 13:00. Тема — «Свій сад» та «Своя теплиця»: подача документів на гранти для агробізнесу. Спікер: Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства

22 березня 13:00. Тема — «Новий рівень»: грантова програма для переробних підприємств. Спікер: Роман Кропивницький, директор департаменту розвитку реального сектору економіки міністерства економіки України.

КОРИСНИЙ ЗАСТОСУНОК ДЛЯ УКРАЇНЦІВ ЗА КОРДОНОМ

Його створили спеціально для українських громадян, які вимушено переїхали до інших країн. Він має назву I’m Ukrainian і призначений для того, щоб зробити їхнє життя за кордоном комфортнішим. Про це стало відомо з повідомлення Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

За допомогою за стосунку наші співвітчизники можуть знаходити необхідні послуги, варіанти для освіти або працевлаштування, а також корисні освітні курси.

Крім того, він може шукати однодумців, планувати спільні екскурсії чи відвідання волонтерських хабів, а також додавати новини й оголошення про власні події чи відкриття бізнесу.

Застосунок доступний лише для українців. Його інтегровано в Дію, тому саме через неї відбувається підтвердження громадянства.

Для користування додатком необхідно:

• мати встановлений на мобільному телефоні за стосунок Дія;
• завантажити I’m Ukrainian можна за цим
посиланням;
• під час реєстрації вказати адресу своєї електронної пошти;
• вибрати «Вхід через Дію».

Наразі додаток працює у 19 країнах світу. Їх перелік поступово збільшується.

ПРИ КИЇВСЬКІЙ ОВА ПРАЦЮЄ «ГАРЯЧА ЛІНІЯ» ДЛЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

На Київщині продовжує функціонувати обласна «гаряча лінія». За номером (044) 363 07 34 жителі регіону можуть звернутися за допомогою чи консультацією щодо роботи структурних підрозділів ОВА, реагування на будь-яку надзвичайну ситуацію чи подію на території Київської області.

Протягом минулого тижня, з 27 лютого до 5 березня, до кол-центру Київської обласної військової адміністрації надійшло 175 дзвінків. Усі запити, що отримав контактний центр КОВА, передані для опрацювання до відповідних структур.

Нагадуємо, телефон «гарячої лінії» (044) 363 07 34 працює з понеділка до п’ятниці: 9:00 — 18:00.

Важливо! Дзвінки з номерів українських мобільних операторів здійснюються за тарифом оператора.

Звертаємо увагу, реєструються та розглядаються лише ті звернення, що належать до компетенції Київської обласної військової адміністрації та стосуються різних сфер діяльності пристоличного регіону. За цим номером також можуть телефонувати представники бізнесу, благодійних та громадських організацій із пропозиціями щодо допомоги мешканцям області.

МОЗ НАГАДУЄ: ПРОХОДЖЕННЯ МСЕК БЕЗОПЛАТНО – ГАРАНТОВАНЕ ДЕРЖАВОЮ ПРАВО

У Міністерстві охорони здоров’я України нагадали, що проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) – безоплатне. Це право, яке гарантується державою.

Втім, за попередні 6 місяців МОЗ отримало чимало скарг щодо роботи цих комісій. Тому зараз ведеться робота над змінами й активно продовжується процес реформування наявної системи проведення медико-соціальної експертизи. Але процес вдосконалення потребує певного часу. Нині ми інформуємо вас про те, як розв’язати те чи інше питання або як захистити свої права та інтереси вже зараз.

Зазначимо, що при МОЗ працює контакт-центр, який приймає дзвінки та запити щодо критичних питань, у тому числі тих, які виникають під час проходження медико-соціальної експертизи.

Відтак, з вересня минулого року по березень 2023 року на «гарячу лінію» МОЗ звернулося 1215 громадян, з них 283 особи зареєстрували звернення з приводу роботи МСЕК.

Зазначимо, що 11 скарг стосувались повідомлення про хабарництво, 4 звернення – фальсифікації документів.

Зі свого боку, у Міністерстві охорони здоров’я наголосили, що кожен конкретний запит та скарга буде детально та максимально швидко опрацьовуватися.

Також нагадали, що від початку введення на території України воєнного стану Міністерство охорони здоров’я та Кабінет Міністрів України ухвалили рішення про спрощення процедури проведення медико-соціальної експертизи дорослим і дітям.

А саме: медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) здійснюють свої функції за принципом екстериторіальності. Якщо ви або ваша дитина маєте інвалідність і не можете пройти обстеження й оформити направлення на МСЕК, строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування.

Відтак усі медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) мають працювати відповідно до нормативно-правових актів, які спрощують проходження експертизи у воєнний час.

Звертаємо вашу увагу, якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії порушують ваші права, інтереси або у вас вимагають гроші за проходження МСЕК, звертайтеся телефоном на «гарячу лінію» МОЗ: 0 800 60 20 19.

ВЕТЕРАНИ УКРАЇНИ МОЖУТЬ ВЗЯТИ УЧАСТЬ У БЕЗКОШТОВНІЙ НАВЧАЛЬНІЙ ПРОГРАМІ «ПРОФЕСІЙНИЙ РОЗВИТОК ВЕТЕРАНІВ ДЛЯ РОБОТИ НА ПОСАДАХ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ТА СЛУЖБИ В ОМС»

В Україні розпочалася реєстрація для участі в безкоштовній сертифікатній програмі навчання ветеранів та ветеранок, які планують реалізувати себе на посадах державної служби та служби в органах місцевого самоврядування.

Мета сертифікатної програми – сприяти професійному розвитку ветеранів та ветеранок, які:
● перебувають на посадах державної служби чи служби в ОМС менше 1 року станом на дату проведення конкурсного відбору слухачів та мають намір продовжувати працювати на цих
посадах у найближчому майбутньому;
● які не мають досвіду роботи в сфері державної служби та/або служби в ОМС, але мають намір працевлаштування на таких посадах в найближчому майбутньому.

Обсяг сертифікованої програми – 6 кредитів ЄКТС.
Тривалість програми – 12 тижнів.
Графік занять – 3 дні на тиждень, 2 пари на день.
Тривалість 1 заняття – 1 год 20 хв.

Форма навчання – дистанційна. Дистанційні заняття відбуваються у синхронному режимі на платформі ZOOM, а також в асинхронному режимі з використанням платформи Dist Edu. Слухачі також виконують самостійну роботу з використанням матеріалів, що розміщені на платформі Dist Edu.

Етапи конкурсного відбору на навчання:
• подання заповнених форм та мотиваційних листів – до 10.03.2023 р.,
• оголошення результатів конкурсного відбору – 20.03.2023 р.
• початок навчання – 27.03.2023 р.

Очікувані результати навчання:
Після проходження навчання Ви отримаєте комплекс знань та зможете розвинути відповідні уміння, які допоможуть професійно зростати та успішно працевлаштуватися на державній службі чи службі в ОМС.

Зокрема – розвинути професійні компетентності необхідні для:
● виконання професійної діяльності (розроблення та забезпечення в провадження політик, надання послуг, проектний менеджмент, стратегічне управління тощо),
● роботи з людьми (взаємодія з громадськістю, управління персоналом, управління змінами, командна робота, лідерство тощо),
● самоменеджменту (управління часом, стресостійкість, доброчесність, ефективна комунікація тощо).
Вимоги до кандидатів:
● вища освіта (магістр, бакалавр чи молодший бакалавр);
● загальний стаж роботи — не менше 2-ох років або досвід роботи на посадах державної служби/ на посадах в органах місцевого самоврядування – до одного року (вступ без проходження конкурсу);
● вільне володіння державною мовою;
● користувач ПК: Word, Excel, ел. пошта, месенджери;
● доброчесність, сумлінність;
● свідоме прагнення змін та чітке розуміння мети вступу на державну службу або службу в
органах місцевого самоврядування.

Форма для заповнення знаходиться тут.

Проєкт «Професійний розвиток ветеранів для роботи на посадах державної служби та служби в ОМС» реалізується ГО «Школа врядування» на базі Києво-Могилянської школи врядування імені Андрія Мелешевича Національного університету «Києво-Могилянська академія». Це стало можливим завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX, за підтримки Державного департаменту США.

10. Новини Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

Кадровий блок

Кабінетом Міністрів України:

Призначено:

- Замазєєву Ганну Володимирівну Головою Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України;

- Іванову Валерію Ігорівну заступником Голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України.

Погоджено призначення Малярчук Ольги Іллівни заступником голови Херсонської обласної державної адміністрації.

Звільнено:

- Бояркіну Олену Анатоліївну з посади державного секретаря Міністерства економіки України;

- Безуса Валерія Олександровича з посади Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Уряд сьогодні. Прийняті рішення 7.03.2023, 10.03.2023

Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Дисциплінарний статут служби цивільного захисту» щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, що проходять службу цивільного захисту, запобігання і протидії дискримінації та сексуальним домаганням». Законопроектом передбачено, з метою забезпечення гендерної рівності серед осіб, що проходять службу цивільного захисту, внесення змін до Дисциплінарного статуту служби цивільного захисту у частині покладання обовʼязку на осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту додержуватися вимог законодавства з питань дотримання рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії дискримінації та сексуальним домаганням.

Внесено зміни до постанови КМУ від 20.03.2022 N 328 «Деякі питання забезпечення населення продовольчими товарами тривалого зберігання в умовах воєнного стану» в частині надання можливостей місцевим військовим адміністраціям на деокупованих територіях забезпечувати потреби населення у хлібі та хлібопродуктах нетривалого зберігання (в межах середньостатистичних потреб споживання).

Внесено зміни до Порядку використання коштів державного бюджету для забезпечення соціального захисту громадян, які потрапили у складні життєві обставини. Порядок доповнено положенням, яким передбачено спрямування бюджетних коштів на виплату шомісячної компенсаційної виплати непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю І групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку, відповідно до постанови КМУ від 20.03.2019 № 233 «Деякі питання державної допомоги окремим категоріям громадян».

Внесено зміни до постанов КМУ від 07.05.2022 N 562 «Про затвердження Положення про інформаційну систему переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» та від 06.12.2022 N 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» з метою удосконалення процедури формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ.

Внесено зміни до постанови КМУ від 17.03.2022 N 302 «Про утворення Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану». Уточнено у Положенні про Координаційний штаб з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану повноваження Голови цього штабу та замінено відповідального за організаційне, інформаційне, матеріально-технічне
забезпечення діяльності штабу Мінсоцполітики на Мінреінтеграції. Внесено зміни до складу Координаційного штабу.

Затверджено Порядок використання коштів передбачених у державному бюджеті для здійснення безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я на 2023 рік. Передбачено, що бюджетні кошти спрямовуються на: відшкодування витрат на здійснення безперервного професійного розвитку лікарів закладів охорони здоровʼя комунальної форми власності, які працюють за основним місцем роботи у цих закладах охорони здоровʼя, яке не може перевищувати 2000 гривень на одного лікаря у поточному році; покриття витрат на здійснення заходів щодо обробки заяв юридичних осіб про намір бути провайдерами заходів безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників, опрацювання карток заходів безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників, присвоєння заходам реєстраційних номерів та їх внесення до переліку заходів безперервного професійного розвитку, моніторингу матеріалів проведених заходів, забезпечення доступу до даних працівників сфери охорони здоровʼя, провайдерів, державних органів у межах, визначених законодавством.

Здійснено розподіл у 2023 році обсягу додаткової дотації з державного бюджету місцевимбюджетам на здійсненняповноважень органів місцевогосамоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у звʼязку з повномасштабною збройною агресією РФ. Затверджено перший етап розподілу обсягу додаткової дотації для 17 обласних бюджетів та 853 бюджетів територіальних громад відповідно до формул, визначених Порядком та умовами надання у 2023 році додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у звʼязку з повномасштабною збройною агресією РФ, в обсязі 10 млрд. 223 млн грн.

Внесено зміни до постанови КМУ від 13.06.2000 N 950 «Про затвердження Порядку проведення службового розслідування стосовно осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та осіб, які для цілей Закону України «Про запобігання корупції» прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування». Уніфіковано підстави для проведення службового розслідування, окремо визначено процедуру проведення службового розслідування стосовно осіб, призначення яких здійснює КМУ, визначено окремою підставою проведення службового розслідування, за фактом виявленого порушення вимог ЗУ «Про запобігання корупції» задля виявлення причин та умов, що призвели до вчинення корупційного або повʼязаного з корупцією правопорушення.

Внесено зміни до постанов КМУ від 08.05.1993 N 340 «Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами» та від07.09.1998 N 1388 «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших
прирівняних до них транспортних засобів та мопедів». Збільшено кількість субʼєктів, через які громадяни України, у тому числі ті, що виїхали за кордон зможуть, зокрема у період дії військового стану в Україні, отримати послугу з видачі нового посвідчення водія замість втраченого або викраденого та здійснити державну реєстрацію (перереєстрацію) транспортних засобів у випадках, коли експертне дослідження таких транспортних засобів не проводиться.

Поділитися:
Актуальні новини
03.07.2024 14:10
Відбулось друге засідання робочої групи з актуалізації Стратегії розвитку Великодимерської громади
Стратегія – це основний документ для реалізації соціально-економічного розвитку громади, який визначає напрямок розвитку громади, служить базою для розробки проєктів та програм. Основним завданням…
03.07.2024 12:52
Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь
Серед інфекційних захворювань особливе місце займають гострі кишкові інфекції: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції та ін. Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними…
03.07.2024 12:48
Ботулізм і його профілактика
Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння. Воно виникає при вживанні продуктів, що містять ботулотоксин. Ботулотоксин - один з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову…
03.07.2024 10:58
Правовий дайджест реформ щодо захисту внутрішньо переміщених осіб та осіб постраждалих від збройної агресії квітень - червень 2024 р.
daydzhet-kviten-cherven-2024-r.pdfПостанова Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2024 р. №385 Деякі питання реалізації експериментального проекту з організації оздоровлення і відпочинку дітей, які…