Ботулізм і його профілактика

03.07.2024
12:48

Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння. Воно виникає при вживанні продуктів, що містять ботулотоксин. Ботулотоксин - один з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м'язового паралічу. Смертність в Україні від ботулізму досягає 20%. Найчастіше ботулотоксин виділяють з в’яленої риби, м’ясних консервованих продуктів – паштети, тушковані мясопродукти, консервованих грибів та овочевих салатів домашнього виготовлення. Також слід відмітити, що збудник ботулізму часто розмножується в продуктах гніздами, тому при вживанні одного продукту кількома особами захворювання може виникати не у всіх, а кому «пощастить» .

За даними наукових досліджень окремі типи збудника можуть розмножуватись при температурі від +50 до 550С, тобто це можливе навіть у побутовому холодильнику.

Клінічна картина захворювання залежить в першу чергу не від типу збудника, а від кількості токсину, що потрапив в організм і вчасного введення антитоксичної сироватки, тому у будь-якому випадку підозри на ботулізм необхідно негайно звертатися за медичною допомогою. Латентний період значно коливається від 2-4 годин до 2-4 діб і більше. Переважно він становить 12-24 год. Перебіг захворювання поступовий. Особливістю захворювання є різноманітність клінічних проявів, проте є три найтиповіші варіанти його розвитку – диспепсичний синдром, розлад зору (диплопія , сітка перед очима, мерехтіння), іноді порушення дихання. Для недопущення розмноження збудника в харчових продуктах слід дотримуватись наступних правил:

Мікроб чутливий до кислого середовища. Його життєдіяльність надійно затримується за рН 3,8-4,5. Збудник не розмножується в сухих продуктах. Кухонна сіль за концентрації 6-7% у водній фазі гальмує розвиток збудника, а понад 10% - зовсім пригнічує розвиток і токсиноутворення. Отруєння пов’язані з вживанням солоної риби пов’язані з тим, що токсиноутворення відбулося до моменту посолу або нерівномірним розподілом солі. Цукор при концентрації у водній фазі 47-50% також пригнічує життєдіяльність мікробу. В таких продуктах, як джеми, повидло, вареня при достатній кількості цукру неможливе утворення токсину, за виключенням цілих консервованих фруктів, в яких кількість цукру може бути недостатньою.

Слід зазначити, що токсиноутворення відбувається в досить короткий проміжок часу 12-24 год. Руйнується ботулотоксин при кип’ятінні протягом 15 хвилин, за температури 800С – протягом 30 хвилин.

Ні в якому випадку не купуйте консервні продукти домашнього виготовлення та не вживайте їх без попередньої достатньої термічної обробки. Краще надавайте перевагу продуктам промислового виробництва!

З метою попередження харчових отруєнь рекомендації:

- не брати в дорогу та на відпочинок продуктів, що швидко псуються;

- швидкопсуючі продукти зберігати тільки в холодильнику та обовязково дотримуватись термінів їх реалізації;

- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

- сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розробним інвентарем;

- захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх в закритому посуді;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Бережіть своє здоровя і здоровя близьких, а особливо дітей.

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Броварського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області

м. Бровари, вул. Металургів, 21, Київська область

тел.: (04594)6-58-60, електронна адреса: brovari65860@ukr.net

2024 рік

Поділитися:

Актуальні новини
05.06.2025 09:32
Профілактика отруєнь сурогатним алкоголем
Багато хто вважає, що прийом алкоголю – це спосіб зняти психоемоційне напруження, розслабитися і підняти настрій. Мало хто замислюється про те, що навіть невелика доза алкоголю може стати дуже…
04.06.2025 11:38
4 червня в Україні відзначається День вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації.
Цей день було встановлено Верховною Радою України у 2021 році та приурочено до Міжнародного дня безневинних дітей – жертв агресії, що відзначається у світі з 1982 року. За офіційними даними…
03.06.2025 16:35
Супервізії з кейс-менеджменту: простір підтримки, розвитку та професійної стійкості.
У громадах Київської області — Бучі, Бородянці та Великій Димерці — відбулися супервізії з кейс-менеджменту для фахівців соціальної сфери, надавачів послуг та працівників освітніх закладів. Ці…
03.06.2025 16:33
Як досвід стає ключем до якісних змін у соціальних послугах?
Люди з життєвим досвідом добре знають, як працюють соціальні послуги. Вони безпосередньо відчувають їх сильні й слабкі сторони. Важливо, щоб голос таких людей почули під час ухвалення рішень в…